Frivillig for en dag: Gamle fortællinger

Fredag, 29. september 2023
Andrea Bak
Foto: Privat
Fedag den 29. september er det Frivillig Fredag. I den anledning har Familie Journals redaktion været frivillige for en dag. Andrea Bak besøgte Københavns Stadsarkiv.
Frivillig Fredag

De fleste danskere forbinder nok mest Københavns Rådhus med rådhusklokkerne og fejringer på Rådhuspladsen, men det er også her, man finder Københavns Stadsarkiv.

Her findes dokumenter og optegnelser over byens borgere i store, læderindbundne bøger og æsker, der opbevares på lange hylder i kælderen.

Det første indtryk, jeg får, da jeg træder ind i arkivet, er af den særlige, støvede duft, der altid omgiver gammelt papir. De mange bøger opfanger alle lyde, så der er helt tyst, selv om man befinder sig i hjertet af København.

Jeg bliver helt andægtig ved tanken om alle de historier, der gemmer sig på hylderne: historier, der fortæller om tusindvis af levede liv, om fødsler, bryllupper og begravelser, om børnefødsler, politianholdelser og flytninger.

Frivillig Fredag

På fredag, 29. oktober, er det Frivillig Fredag. En dag, der opstod i 2011 som en del af det Europæiske Frivilligår, og som siden er blevet markeret hvert år den sidste fredag i september i Danmark.

Hvert år er der et nyt tema for dagen, som har til formål at hylde de mange frivillige og invitere flere ind i de mange gode frivillige fællesskaber. I år er temaet ”Frivillig Fordi’’.

 

Jeg mødes med Eva Greve Mortensen, der er arkivar i stadsarkivet. Hun fortæller, at Københavns Kommune først i 1969 og siden i 1995 bad kommunens pensionister om at skrive deres erindringer ned og sende dem til stadsarkivet.

Jeg elsker livshistorier, og det er en sand skattekiste, der åbenbarer sig for mig. En af erindringerne er skrevet af en kvinde, der blev født i 1907.

Hun beskriver en fattig opvækst hos en alkoholiseret mor, der var prostitueret, og om hvor dejligt det var at komme på børnehjem, fordi der var fred og ro, og fordi hun havde en rigtig seng med nyvasket sengetøj.

Det er en gribende historie, men langt fra den eneste, og det bliver meget tydeligt, at det har været hårdt for mange i de år. Alle erindringer fra 1969 er indsendt på papir, de fleste er skrevet i hånden, mens enkelte har skrevet dem på maskine.

Men fælles for dem alle er, at de skal skrives ind på computer for at blive arkiveret digitalt. Det samme skal begravelsesprotokoller og folkeregisterkort, og der skal registreres historiske fotografier til den historiske billedbase kbhbilleder.dk.

Stadsarkivets materiale er alt for omfattende til, at de ansatte selv kan skrive det ind, så de har brug for frivillige til at gøre det. De fleste sidder derhjemme og renskriver, mens andre kommer ind på stadsarkivet til tastecafé.

Det er med andre ord en nem og overskuelig måde at løse en vigtig opgave på som frivillig. Jeg glæder mig allerede til, jeg skal renskrive min første erindring!

Læs om muligheden for at blive frivillig på kbharkiv.dk