Hallo Halloween

Mandag, 11. oktober 2010
af Redaktion
Endnu en amerikansk tradition, halloween, har bevæget sig over det store Atlanterhav og taget os danskere med storm
Foto: Adam Grønne
Foto: Adam Grønne

Det engelske ord halloween er en forkortelse eller sammentrækning af "all hallows eve" - allehelgensaften. En aften, hvor man mindes de døde.
Det er den 31. oktober, og gennem tiderne er mange traditioner blevet knyttet til denne aften.

Lygterne
Græskarlygterne dukkede oprindeligt op blandt irske indvandrere i Amerika, som før udvandringen skar lygter af roer hjemme på deres grønne ø.

HALLOWEEN I DANMARK

Halloween begyndte at vinde popularitet i Danmark, da Ekstra Bladet i 1998 tog initiativet til det første af en række årlige Halloween-arrangementer.

I år 2000 begyndte Fætter BR at sælge halloween-ting, og i 2006 begyndte Tivoli at holde halloween-åbent i efterårsferien, hvor haven til lejligheden dekoreres med græskar, hekselandsby etc. I 2008 deltog 264.00 mennesker i Tivolis Halloween-arrangement.

Halloweens popularitet i Danmark kan direkte måles i den nationale græskarproduktion, der i løbet af få år er steget markant.

Læs om ægteparret, der dyrker 200.000 græskar til halloween

De gjorde det på grund af sagnet om drukkenbolten Jack, der ved sin død ikke kunne komme i himlen efter et langt, svigefuldt liv.
Men Jack havde lokket sig til et løfte fra djævlen, om at han aldrig ville kræve hans sjæl, så i helvedet kunne han heller ikke komme.
Djævlen gav ham dog et lille stykke glødende kul, og det lagde den arme, hvileløse mand i en roelampe for at få det til at brænde så længe som muligt på hans vandring i det evige mørke.

Fra roe til græskar
Roen er efterfølgende blevet skiftet ud med græskaret, som i dag er det mest markante symbol på denne aften.

Læs mere om græskarret her

Lækre halloween-opskrifter

Pynt med uhygge