Kære Puk
Vi er tilflytterne, som ingen gider
I august i fjor gik 38-årige Eskild Sig konkurs med slægtsgården Sig – og var det sket i stilhed, sådan som traditionen i landbrugskredse tilsiger det, holdt flyttevognen sandsynligvis på gårdspladsen nu. Eskild, Helle, deres fire børn samt Eskilds far, mor og bror skulle have haft deres tilværelse revet op med rode.
Men i november oprettede 33-årige Helle Andreasen Facebook-profilen Landbrugets Stemmer – og helt rørende, ja, nærmest magisk, er det takket være omtalen af profilen, at familien Sig nu kan blive boende på slægtsgården, der ligger i Muldbjerg mellem Ringkøbing og Holstebro.
Eskild og Helle hører til en ny generation i landbruget, som nok ærgrer sig gul og grøn over, at de er endt i en konkurs, men de nægter at stille sig i skammekrogen og tie om det, der er sket dem.
- Vi indrømmer, at det var Eskild, der skrev under på swap-lånet, der var ingen, der førte hans hånd. Men vi synes også, at der skal fokus på, hvor svært det var at navigere økonomisk i en verden af overivrige bankrådgivere, siger Helle, der åbent fortalte om familiens svære tid på Facebook-profilen, der hurtigt fik mange hundrede følgere.
- Det var helt overvældende så mange, der skrev til os og gav os deres støtte og skulderklap. Nogen ringede endda også med god råd til os, siger Helle.
Læs også: Jeg har altid drømt om livet på landet
Profilen fik også omtale i det lokale dagblad – og den kastede en helt speciel opringning af sig: Et vildfremmed ældre ægtepar ville gerne hjælpe ved at stille et millionstort beløb som sikkerhed i forbindelse med rekonstruktionen af gården.
Eskild tog også en dyb indånding og bad naboer om økonomisk hjælp – og lillejuleaften fik parret årets bedste julegave: Helle kunne skrive under på en købsaftale, så det nu er hende, der ejer gården, og Eskild vil samtidig være gældfri om tre-fem år.
- Jeg håber, at vi med ”Landbrugets Stemmer” kan være med til at råbe nogle af de mennesker, der sidder med magten op. For mange af beslutningstagerne sidder i København og ved ikke noget om, hvordan det er at sidde herude i konkurserne. De tror, at de har gjort noget for at hjælpe landbruget med Landbrugets Finansieringsbank, men den står for en dyr og langsommelig proces for landmænd, der ingen penge har og kun har kort tid til rådighed, inden gården lukkes ned, siger Helle.