Kære Puk
Min datter behandler mig nedladende
Det bliver godt med en kop varm kaffe og en smøg. Det er da utroligt, så koldt det er blevet, siger Kenneth, da han møder kammeraten Karl i caféen.
Karl står allerede klar med kaffen.
– Sæt dig ned, og nyd udsmykningen. Det er ungerne fra børnehaven i Timring, der har pyntet op til jul. Er det ikke flot, siger Karl med begejstring i stemmen. For det er ham, der har fået børnene, som kommer på besøg hver 14. dag, til at pynte til jul.
I caféen kan man købe kaffe, sodavand og hjemmebag. Men ikke øl og spiritus. Det er bortvisningsgrund, hvis man drikker eller tager stoffer her.
Læs også: Nu har Carina og Jan både et hjem og hinanden
Kenneth Alsing, 42 år, og Karl Rahbek, 67 år, er beboere på Møltrup Optagelseshjem, der ligger nær Vildbjerg i Vestjylland. Den gamle herregård er et tilbud til mandlige hjemløse, alkoholikere og stofmisbrugere, der er havnet på samfundets bund. For mange er det sidste chance i livet – og et tilbud, hvor både personale og mange af beboerne er parate til at hjælpe.
– Vi har et fantastisk og dygtigt personale, men f.eks. vil en alkoholiker, der er presset helt i bund, gerne snakke med en, der har været det samme igennem. Alkoholikere forstår hinandens problemer. Og her på Møltrup skal ingen komme forgæves. Vi er altid parate med en kop kaffe, en sodavand og tobak, siger Karl, der har boet på stedet i 18 år.
Kenneth nikker og siger:
– Da jeg ankom 14. august 2018, mærkede jeg med det samme en fantastisk varme og medmenneskelighed.
Læs også: Karin kom ud af sit alkoholmisbrug
I caféen, som beboerne selv styrer, bliver der snakket om løst og fast. Mest om livet og arbejdet på Møltrup. Hvad der sker ude i verden, lader man blive uden for porten. Storpolitik og de kendtes fnidder-fnadder er der ikke plads til. Det er livet her og nu på Møltrup, det drejer sig om.
I november og december bliver der snakket meget jul. Lørdag før første søndag i advent holdes et stort julemarked, hvor op mod 80 frivillige er i sving.
For mange af beboerne er julen svær at komme igennem. De har mistet kontakten til familie og venner og har svært ved at opbygge et nyt netværk.
– Det kan f.eks. være en ung mand, der på grund af sit misbrug har mistet kontakten til både forældre, kone og børn. Når han kommer på afstand af alkoholen, står minderne i kø i hjernen. De positive, men også de negative. Og så kan julen være en utrolig svær tid. Men alle forsøger at hjælpe uden at presse på.
Både Kenneth og Karl har dejlige minder fra julen. Kenneth husker, hvordan han og søsteren sad meget tæt og ventede på, at forældrene skulle åbne døren til stuen, hvor juletræet stod tændt.
– Barndommens jul var tryg og varm, siger han. Men allerede, da han var 12-13 år, blev han introduceret til alkohol.
– Mit misbrug accelererede, i takt med at der skete en masse forfærdeligt i mit liv. Mine forældre blev skilt. Og en storebror begik selvmord. Det var utrolig hårdt og tog meget på min mor, som også begyndte at drikke. Da hun døde, slog det hele klik for mig. Jeg blev ham drankeren på bænken med billige bajere fra Aldi, fortæller Kenneth.
Læs også: "Jeg fortjente ikke at have det godt"
Karl har været gift to gange. Han har fem børn og 11 børnebørn. Han har altid arbejdet meget og hårdt, og han har arbejdet mange steder i Europa.
– Kom arbejdet ikke til mig, måtte jeg komme til det, fastslår han.
Når Karl havde penge, drak han. Men aldrig 24. december, for julen var hellig for ham.
– Jeg har aldrig drukket juleaften, nok mest på grund af mine børn, siger han og tilføjer, at hans juleaftener med den store familie var fantastiske.
Både Kenneth og Karl har kontakt til deres familier. Kenneth skal således holde jul med familien, mens Karl foretrækker juleaften på Møltrup.
– Den juleaften, vi holder her, har så mange lighedspunkter med min gamle jul, at jeg ikke vil undvære den, siger Karl.
Der er 70-80 personer, som holder jul på Møltrup: Beboere, gæster, personale og forstanderparret, Elise og Ebbe Larsen, der har været på Møltrup i 22 år. Parret har fire børn og 12 børnebørn.
Elise og Ebbe Larsen fortæller, at den 24. december er meget traditionsrig. Man begynder med julemiddagen i spisesalen. Menuen er and, flæskesteg og risalamande. Efter at have spist går alle over i hovedbygningen, hvor et af juletræerne står festligt pyntet i storstuen. Der er også et pyntet træ i en af de andre stuer. Her samles de, der ikke ønsker at være med til dans om træet, sang og uddeling af gaver.
Ebbe fortæller så en juleanekdote, og traditionen byder, at man synger samtlige 10 sange og salmer i sanghæftet, inden hver beboer får en gave. Juleaften sluttes af med kaffe og knas.
– Man føler sig både ydmyg og lykkelig, når man juleaften står på gårdspladsen og ser op mod stjernehimlen. Så tænker jeg: Møltrup blev min redning, siger Karl.
Læs også: Støttegruppe for børn af alkoholikere