Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
– Det hele må gerne minde om de udstillingsvinduer, jeg selv husker fra min barndom. Vi skal sørge for, at børnehaver og skoleklasser, der kommer forbi, har så meget som muligt at gå på opdagelse i. Julen er jo børnenes fest, siger frisør Kristian Thygesen.
I salonen er der så tætpakket med gran, nisser, engle, pakkekalendere, julekugler og andet pynt, at man kunne glemme, at man var i en frisørsalon, hvis det ikke lige var for de klassiske frisørstole og alle spejlene, der fordobler de herlige julerier.
– Byen er i fare for at dø. Vi, der har butikkerne, skal gøre os umage for at give kunderne nogle oplevelser, lyder det fra den erfarne forretningsdrivende.
Han nægter at afsløre sin alder, men oplyser gerne, at han har haft Klippoteket i 40 år, hvilket burde gøre det muligt for de fleste at give et kvalificeret bud på hans fødselsår. I løbet af de samme fire årtier har han fået fire børn med hustruen Dorthe.
– Matilde er frisøren i børneflokken, så det er hende, der en dag skal overtage det hele, siger Kristian om datteren, der har været en del af foretagendet, siden hun som 17-årig kom i lære hos sin far.
– Julen er den sidste store tradition, vi har tilbage i Danmark, og den er i mine øjne vigtig at holde fast i. Jeg håber, jeg kan inspirere andre butikker til at pynte op med lidt mere end en enkelt grangren, siger Kristian.
Læs også: I Jyttes køkken er tiden skruet 100 år tilbage
– Det skal helst have noget gammeldags og umoderne over sig. Tag bare den her, siger han og viser Familie Jourmals udsendte en figur af en levende snemand, der kan spille sangen ”Frosty The Snowman”.
Lyden af den syngende snemand vækker legehumøret i den juleglade frisør, som nu begynder at demonstrere hele sit udbud af julefigurer med musik i. Blandt dem er en nissepige med udpræget voksne former, og mens hun vugger til musikken, glider hendes bluse ned. Ikke alle juleløjer er lige børnevenlige.
– Til gengæld er vi voksne jo ikke andet end børn, der er blevet længere og bredere, smiler Kristian.
Han fortæller, at det tager en weekend at pynte op til jul med hjælp fra familien.
Læs også: Kan du huske dengang... Dejen til vaniljekransene forsvandt
Kristian er opvokset på en gård i Visborg uden for Hadsund.
– Jeg har altid elsket julen, hvorimod jeg stort set har haft det lige modsat med min fødselsdag. Den lå nemlig lige før jul, og når min mor var optaget af juleforberedelserne, havde hun det med at glemme min fødselsdag.
- Så fik jeg at vide, at jeg bare kunne tage en af julegaverne og lade den være min fødselsdagsgave. Dermed ville jeg ovenikøbet ifølge mine forældre få en større julegave, end jeg ellers ville have fået. Men glæden var nu ikke helt den samme, husker Kristian.
I Klippoteket laver han små julekonkurrencer for de ansatte.
– Hver gang en af os sælger et stykke julepynt, får den pågældende medarbejder et lille kryds i en bog. På den sidste arbejdsdag inden jul stiller vi altid lidt julehygge på benene og tæller krydserne sammen, og så vanker der en ekstra julegave til den, som har fået flest krydser, siger Kristian Thygesen.