Kom godt i gang med slægtsforskning: Adams 4 bedste tips

Tirsdag, 31. december 2024
Andrea Bak
Foto: Kaspar Wenstrup
Vil du gerne i gang med at forske i din slægt? Adam Jon Kronegh har arbejdet som arkivar siden 1999 og giver her sine bedste råd til at komme godt i gang.
Adam Jon Kronegh fra programmet Forsvundne Arvinger
Selv om man ikke har et truckcertifikat og fri adgang til arkivkasserne på Rigsarkivet, er der næsten ikke noget, man ikke kan søge frem. Man skal bare aldrig give op, understreger Adam Jon Kronegh.

Adam Jon Kronegh har arbejdet som arkivar siden 1999, hvor han blev ansat på det daværende Landsarkiv som studentermedhjælper.

Siden 2017 har han medvirket i DR-programmerne "Forsvundne arvinger" og nu er Adam bogaktuel med bogen "Med Adam i arkivet", hvor han guider til at komme godt i gang med slægtsforskning. Herunder giver han de vigtigste råd til at komme godt fra start.

Adams bedste råd til slægtsforskning

  1. Hold styr på dine opdagelser med et program til computeren. Adam Jon Kronegh anbefaler programmer som Brother’s Keeper, Family Tree Maker eller Legacy Family Tree til at holde styr på det hele.
  2. Få hjælp fra andre, f.eks. i en slægtsforskningsklub på lokalarkivet eller biblioteket eller meld dig til et kursus på en aftenskole. Ældre Sagen har også kurser for medlemmer, nogle af dem online, så du kan deltage hjemmefra uden at skulle ud.
  3. Lær at læse gotisk skrift. I Adam Jon Kroneghs bog er der et kapitel om, hvordan man tyder og læser de gamle håndskrifter, som ellers ved første øjekast kan være helt umulige at hitte rede i. Som Adam siger: – Det kræver en indsats, men det gjorde det også, da du skulle lære at cykle og binde dine snørebånd. Det kan godt lade sig gøre!
  4. Spørg de nulevende og lav dit eget arkiv. Skriv navne bag på de billeder, du har liggende, så oplysningerne om, hvem der er på billedet, ikke går tabt. Spørg de nulevende om deres barndomsminder og skriv dine egne ned på computeren.