Kære Puk
Vi er tilflytterne, som ingen gider
Galleri Langager på den sydvestfynske halvø Helnæs har med omkring 6.000 besøgende i det forgangne år haft regulær succes. Modsat de herskende tendenser omkring kunst og kultur under coronaen.
– Virussen har nok i virkeligheden været til vores fordel. Helnæs har en vild og enestående natur, og den har været ekstraordinært godt besøgt i en tid, hvor folk har haft mere tid og færre fritidstilbud end normalt, og hvor man ikke har kunnet rejse ud af landet. Når solen har skinnet i weekenden, har bilerne nærmest kørt i kø herovre, fortæller 68-årige Gunvor Kampp, der sammen med ægtemanden Jacob Lundgaard på 69 bebor lejligheden bag galleriet.
Læs om tv-parret, der har genskabt ånden på restauranten Landbogaarden på Ærø.
”Helnæs Andelsmejeri” står der på facaden af den bygning, hvor Galleri Langager i godt et år har haft til huse. Den har nemlig tidligere været mejeri, hvilket blandt andet tydeligt ses på de tykke døre i lejligheden.
– Kunstnerne, som er tilknyttet galleriet, betaler 300 kroner om året for medlemskab i vores forening og dermed muligheden for at deltage i udstillinger. Støttemedlemmer slipper med 100 kroner. Derudover sælger vi kaffe samt mine hjemmebagte kager og boller i galleriets café, og endelig får vi lidt økonomisk støtte fra Assens Kommune. Til gengæld er der gratis entré, siger Gunvor.
Ingen skal nemlig tjene noget på galleriet, som er en nonprofit-virksomhed baseret på frivillig arbejdskraft. Gunvor og Jacob er to af de frivillige og sidder begge i bestyrelsen.
– Det hele handler om hygge og samvær, og et væld af søde og sjove mennesker har deres gang hos os, fortæller Jacob.
Selv om både han og Gunvor er over pensionsalderen, har han endnu ikke forladt arbejdsmarkedet. Han bliver løbende hyret til opgaver af sin gamle arbejdsgiver, Assens Kommune.
– Jeg havde kun været pensionist i tre måneder, da de ringede og tilbød mig en opgave. Og det er de blevet ved med. Jeg er konsulent på socialrådgiverområdet og arbejder med udsatte borgere, der har særlige problemstillinger at slås med. Det er eksempelvis folk, der har fået fjernet deres børn, eller som på anden vis har brug for støtte til at forbedre deres situation. Jeg hjælper dem med at få deres liv på plads, komme i arbejde og rette deres privatøkonomi op, fortæller han.
Læs også vores skønne historie om kærlighed og healing i Øster Hassing.
Ud over at være stort set jævnaldrende har Gunvor og Jacob også mange fællestræk, når man ser tilbage på deres tilværelser hver for sig: De er henholdsvis uddannet lærer og pædagog, har i vid udstrækning arbejdet med betrængte mennesker og har begge i en periode af deres liv arbejdet for Tvind-imperiet.
– Man kan sige, at vores erfaringer har givet os et fælles sprog og blik på livet. Vi var også begge teenagere under ungdomsoprøret, hvor det var de samme tanker og idéer, der optog folk overalt, siger Gunvor.
Historien om, hvordan Jacob og Gunvor fandt sammen, begyndte i 2014:
– Jeg boede i Odense, arbejdede i Assens og havde hver uge besøg af min kammerat Carsten. Vi talte jævnligt om at købe et sommerhus på Langeland, og i november gjorde vi alvor af snakken. Ved samme lejlighed købte jeg en campingvogn, som jeg stillede på sommerhusgrunden i Ristinge, og som jeg boede i, når jeg besøgte Langeland hver anden weekend. Det var et skønt sted, men jeg savnede en pige at kysse på, når jeg var der.
Han oprettede derfor en profil på datingsiden Senior.dk. Og sandelig om ikke der var et match i den nærmeste omegn: Gunvor, som ligeledes kiggede efter en livsledsager på Senior.dk, havde på det tidspunkt bopæl i Bagenkop på selvsamme ø.
– 15. januar mødtes vi første gang på Bagenkop Kro, hvor vi nød deres fiskebuffet. Det var en succes. Vi begyndte i hvert fald hurtigt at se mere til hinanden, og det var ikke meget, jeg så til sommerhuset mere. Nu var det Gunvor, jeg besøgte.
I juli 2016 flyttede parret sammen i et lejet hus på Helnæs, som de var faldet pladask for, da de var på udkig efter bolig.
– I efteråret havde vi besøg af en lokal kunstner, som gerne ville have lov til at lave en udstilling hos os. Huset havde nemlig tidligere været beboet af den russiskfødte kunstner Alexander Thieme, der havde haft sin kunst hængende overalt, og stedet egnede sig perfekt til kunstudstillinger. Den første udstilling var vellykket, og i efteråret 2017 stiftede vi foreningen. Vi har 80 aktive kunstnere tilknyttet – de fleste fra Fyn, siger Gunvor.
I slutningen af 2019 fik huset dog ny ejer, som ikke ønskede at forlænge Gunvors og Jacobs lejemål. Og sådan gik det til, at både parret og Galleri Langager i begyndelsen af 2020 rykkede ind i det gamle mejeri.
– Vi er endnu gladere for vores nye sted end for det gamle, fastslår Gunvor, som selv er begyndt at producere dekorativt kunsthåndværk med blandt andet træer og fugle som motiver og jævnligt udstiller i galleriet.
Kunsten har altid rumsteret i baggrunden i begge parters liv:
– Jeg voksede op i Silkeborg, hvor min far var kunstlærer på seminariet og selv malede gode billeder. Vi var i øvrigt naboer til Asger Jorns bror, Vagn Ove Jorn, og Asger boede på husets 1. sal i de perioder, hvor han var i Silkeborg. Vagn Oves datter var mit livs første kærlighed. Vi var kærester, fra jeg var fem år, til jeg var 13, fortæller Jacob.
Gunvor tager over:
– Jeg har altid haft nære venner og veninder, der var kunstnere. Og i teenagealderen begyndte jeg at designe og sy tøj til mig selv. Der var ikke så meget smart pigetøj at få for en, der som jeg målte 178 centimeter i højden, så jeg måtte fabrikere mine egne lårkorte kjoler. Senere i livet designede jeg tøj til min fars kusines børnekonfektionsfabrik.
Jacob har to børn og fem børnebørn, mens Gunvor har en datter og tre børnebørn, hvoraf den ældste i perioder har boet hos parret på Helnæs.
– I det hele taget mangler vi ikke overnatningspladser. Faciliteterne skal jo være i orden, når vi får gæster i julen og ved andre festlige lejligheder. Man kan jo ikke tillade sig at byde på mad og vin og så ikke have et sted, hvor folk kan sove, siger Jacob Lundgaard.
Da Pia mødte Søren via dating, blev han hendes trøst midt i nedturen. Læs den skønne historie.