Livshistorier
Min svigerfamilie reddede mit ægteskab
Samsø Kommune har sat Søholm Opera på deres gratis kort, der rummer en oversigt over øens turistattraktioner. Lise Christensen og Michael Bracegirdle – som blandt venner aldrig bliver kaldt andet end Mike – får derfor jævnligt besøg af turister på sightseeing, som spørger, hvor operahuset er.
For selv om ægteparret har sat et skilt op med navnet Søholm Opera på, finder man foreløbig ikke andet på deres adresse i Nordby end deres private hus, der tilmed er stærkt præget af byggerod.
– Det er sandt, at vi er operasangere, og at vi slog os ned på Samsø med det mål at etablere et koncerthus. Vi har bare set i øjnene, at det er et tidskrævende projekt, vi har gang i, så i mellemtiden skaber vi musikalske begivenheder og arrangerer diverse aktiviteter og oplevelser, samtidig med at vi gør alt for at skabe opmærksomhed om vores planer, fortæller Lise, 47 år.
Og deres planer er på alle måder vildtvoksende. Det vender vi tilbage til.
Parret mødtes i 2005 i Mikes fødeland, England, på en landsturné med operaklassikeren ”Carmen”, hvor de stod øverst på rollelisten som henholdsvis titelpersonen og Don José.
– Ja, jeg havde fornøjelsen af at slå Lise ihjel aften efter aften, indskyder Mike, 49 år, og ler højlydt.
De drabelige undertoner forhindrede dog ikke den søde musik i at brede sig til de to scenekunstneres privatliv, og for knap 12 år siden resulterede kærligheden i sønnen Tobias.
– Vi ville dog gerne være vores egne herrer frem for at gå og vente på, at andre ringede og tilbød os opgaver. I England har man tilmed ikke det samme sikkerhedsnet som i Danmark. 2013 var økonomisk set et hårdt år for os, og vi havde mange overvejelser om at skifte branche, starte eget firma og flytte et andet sted hen.
- Blandt andet havde vi Sydfrankrig i tankerne. Når det endte med Samsø, skyldes det faktisk ham her, som Mike er ret begejstret for, fortæller Lise og viser os en bog af tv-kokken og forfatteren Hugh Fearnley-Whittingstall, som med sine udsendelser om nogen har bragt begreber som økologi og bæredygtigt landbrug ud i de britiske hjem.
– En dag kom Mike til mig og mente, han havde svaret på vores drømme: Vi skulle til Samsø. Han havde set den udgave af Hughs tv-program ”River Cottage”, hvor værten besøger Samsø.
Og han var stærkt betaget af alt fra den grønne energi til vejboderne med grøntsager og betaling efter ”ærlighedsprincippet”. Jeg svarede ham, at han måtte have spist søm. Jeg holdt meget af Danmark, men jeg havde ikke boet der i 15 år, og at vende tilbage var i mit hoved en slags tilbageskridt.
Læs også: Fra travle London til fredelige Samsø
Mike kunne dog ikke slå idéen ud af hovedet, og i 2014 holdt familien sommerferie i Danmark.
– Vi havde blandt andet en fantastisk dag på Samsø, hvor vi lejede cykler, spiste is og gik i vandet. Og selv om jeg pointerede over for Mike, at solen langtfra altid skinnede herovre, havde han allerede, inden vi rejste hjem, været på nettet for at kigge efter huse på øen, husker Lise.
– Tilbage i England satte vi vores nyistandsatte, victorianske hus i Watford til salg, og halvanden dag senere havde vi solgt det med en pæn fortjeneste. Nu var der pludselig ingen vej tilbage, og da jeg havde undersøgt skoleforholdene og fundet ud af, at der var en god privatskole til Tobias på den nordlige del af Samsø, kontaktede vi en jysk advokat med henblik på at købe hus.
- Vi kom allerede til øen midt i december 2014 og holdt jul herovre, men på grund af arbejde flyttede jeg først officielt hertil i marts 2015. Mike og Tobias måtte klare sig alene i et koldt hus i to måneder uden at kunne dansk, tilføjer hun.
– Vi har etableret en støtteforening for folk, som vil støtte og hjælpe os med vores projekter. Desuden er kommunen meget positivt indstillet og ser os som et aktiv, der kan trække turister og tilflyttere til øen. Men vi er afhængige af fondsmidler og er også begyndt at søge midler gennem både de store fonde og EU.
Søholm Opera har blandt andet stået bag festivalen Opera in Unlikely Places – ”opera på usandsynlige steder” – som fra den 22. til 24. juli i år finder sted for tredje gang. Her kan man opleve operasangere fra ind- og udland overalt på øen, mens man får en forfriskning og nyder de romantiske omgivelser.
– Vi tabte nogle penge på vores første arrangementer, men vi lærte en masse om pr og reklame. De sociale medier har en helt afgørende betydning i alle sammenhænge i dag, siger Mike. Som Søholm Operas bogholder kan han trække på sin fortid som statsautoriseret revisor og finansdirektør i diverse virksomheder.
– Jeg skiftede spor for 15 år siden og blev operasanger, da jeg indså, at der fandtes andet i livet end at arbejde 100 timer om ugen med risiko for at slå sig selv ihjel, siger han om sin tidligere levevej.
Læs også: Par drive bed & breakfast på Samsø: Drømmen skal udleves mens man er rask
Det føromtalte koncerthus bliver andet og mere end en ramme om koncerter, kulturbegivenheder og musikundervisning. Som det fremgår af hjemmesiden soeholmopera.com vil parret inddrage de omkringliggende marker – i alt 3,6 hektar jord – og skabe en såkaldt permahave på stedet. Især den have er Mikes hjertebarn, som han kan fortælle længe og engageret om.
– Vi vil integrere musik og kultur med natur. Det handler om at anerkende, at musik og teater kan blive stimuleret af naturen. Og vi vil kombinere sanseoplevelserne og skabe et sted, hvor gæsterne både kan lytte, se, dufte og smage. Det bliver en have fuld af spiselige planter og blomster, som man ikke nødvendigvis kan købe i et supermarked, og filosofien er, at folk kan tage, hvad de skal bruge, og dele det med andre, fortæller han.
Det omfarende liv på verdens operascener er ikke lagt helt på hylden, men vil fremover blive det i stigende grad af hensyn til projekterne på Samsø.
– Vi har optrådt i både Rusland, New Zealand og Japan. Nu om dage flyver vi sjældent, så vores liv ligger nu bedre i tråd med vores klimabevidste idéer, fastslår Lise, som på det seneste primært har sunget med Den Jyske Opera.
– Da vi kom hertil, havde jeg været væk fra Danmark i 16 år og anede ikke, hvordan noget fungerede. Samfundet har jo forandret sig så meget, at det var som at flytte til et helt nyt land. Jeg havde for eksempel aldrig brugt e-boks, som jo ikke fandtes, da jeg flyttede fra Danmark.
– Vi havde heller ikke været en del af et lokalsamfund, mens vi boede i England. Alle vores venner var freelance-sangere og -musikere med bopæl rundt om i verden, og vi kendte højst tre naboer. Her på Samsø skulle vi lige vænne os til at få bemærkninger som ”nå, I fik jer nok et glas vin i haven i går.”
- Folk følger med i hinandens liv på en anden måde, men af samme grund er det i mine øjne både sundt og dejligt at være en del af lokalsamfundet. Man er nødt til at anerkende og forholde sig til hinanden, siger Lise med et smil.