Vejen er blind, så man kommer ikke bare lige forbi. Man skal vide, at den ligger på en bakketop med den fineste udsigt til grønne marker og færgen, der sejler i pendul mellem Ærøskøbing og Svendborg.
Sidste år åbnede 45-årige Henriette Hviid en vejbiks ved siden af hjemmet i Ærøskøbing. Her solgte hun sine hjemmelavede flødeboller med marcipanbund, men dét, hun havde forestillet sig, er blevet til langt mere.
For flødebollerne blev et hit blandt både turister og ærøboerne, som valfartede til og skabte kaos på den blinde grusvej. Hun havde slet ikke nok til alle kunder den første dag, så hun lavede flere de følgende uger, og hver gang, hun skrev på de sociale medier, at hun havde åbent, kom der så mange, at hun hurtigt havde udsolgt igen.
– Det var overvældende, og jeg kunne slet ikke følge med. En dag havde jeg lavet 250 flødeboller og tænkte, at nu måtte der da være rigeligt. Men de var alle sammen væk i løbet af en halv time, fortæller Henriette, der selv er overrasket over succesen, der egentlig var tænkt som et stille og roligt sommerhyggeprojekt.
Det er det på sin vis stadig. For godt nok er der også hjemmelavede flødeboller at købe denne sommer hos Henriette, der tilmed har fået lavet en større vejbiks i form af et nyt træhus på 20 kvadratmeter, så hun kan producere dem derfra, men hun vil stadig gerne kunne ”følge” med.
For hun bager bundene, pisker skummet og dypper i chokoladen, og det vil hun gerne blive ved med at gøre – selv. Også selv om hun sikkert sagtens kunne gøre det større og åbne en butik i midten af Ærøskøbing.
– Det var slet ikke min intention, og det er det stadig ikke. Udsigten, som jeg har her, får jeg og mine kunder ikke nede i byen, og jeg nyder selv at kunne bestemme, hvornår jeg holder åbent. Jeg gjorde det netop for at stå af hamsterhjulet, så jeg hiver lidt i tøjlerne, selv om jeg da også synes, at det er sjovt og overvældende med interessen.
Hun flyttede sammen med sin mand og to børn på nu 11 og 15 år fra Frederiksberg til Ærø for to år siden. Dengang arbejdede Henriette som psykoterapeut med egen praksis, og hun og hendes mand nåede dertil i deres liv, hvor de begge følte, at der skulle ske noget andet. De vidste bare ikke, hvad ”det andet” var. Indtil Henriette tilfældigt fik øjnene op for, hvad man kan få for pengene på Ærø, og hvilke muligheder det også kunne give dem som familie, blandt andet mere ”feriestemning” i hverdagen.
– Det har været den bedste beslutning nogensinde, for livet er lige nu. Der er en frihedsfølelse og kontakt til naturen, som er helt unik. Samtidig er vi blevet taget så godt imod af ærøboerne. Alle hilser ægte på hinanden, og man bakker op om hinanden. Bare se på den lovestorm, jeg er blevet mødt af, siger Henriette og smiler.
Den oprindelige plan, da de flyttede til øen, var ellers, at hun som psykoterapeut skulle fortsætte med at have klienter, men sidste år mistede hun sin mor, der var flyttet med til Ærø. Hun var syg af kræft inden, men det var slet ikke ventet, at det pludselig ville gå så stærkt den forkerte vej.
– Det var rigtig svært at miste min mor, og jeg tænkte længe over, hvad der kunne gøre mig hel igen. Jeg fandt ud af, at helt lavpraktiske ting gjorde noget godt, så jeg begyndte at lave flødeboller – for sjov forsøgte jeg så at sælge nogle. Og nu er jeg her. Det har været en god helingsproces for mig.
Henriette har ikke faste åbningstider, men hun skriver på sin instagram @vejbiksen, hvornår det er muligt at købe flødeboller.