Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Hvis en saftig, velstegt andesteg er noget nær symbolet på en god, dansk juleaften, så har vi en lille fætter fra en helt anden afdeling af dyreskalaen, der må siges at have taget patent på en vellykket julefrokost.
Og det er silden!
Den glinsende, velsmagende fisk serveres i mange afskygninger, svømmende i forskellige krydderfyldte lager, og der er måske én, der netop takket være lagen kan prale af at overskygge dem alle.
Ruths Kryddersild blev født for næsten 100 år siden på Christiansø, hvor enhver fiskerkone dengang havde sin helt egen familieopskrift på sild i lage, og Rikke Hansens farmor, Minna, var ingen undtagelse.
– Mens mændene var på havet, gik kvinderne derhjemme og udviklede lækre opskrifter med de krydderier, de nu engang kunne få fat i, fortæller den driftige ”sildemutters” barnebarn, som er pavestolt over at videreføre den gamle familietradition.
Rikke Hansen, 51 år, nåede desværre aldrig selv at møde ophavskvinden til den berømte kryddersild.
– Hun døde, tre dage efter at jeg var blevet født, men heldigvis sørgede min mor, Ruth, for, at den hemmelige opskrift blev bevaret.
Rikkes mor besluttede at lave en lillebitte sildebod på Christiansøs tvillinge-vedhæng, Frederiksø.
Gunnvor takker Rikke med en julekurv: I er mine ben og min familie
– Min mor, der nu er 77 år, kom til øen i 1957 og løb ind i en lokal fisker, så hun blev her. Hun er en rigtig arbejdshest og en meget sej kone. Hun blev tidligt alene med mig og mine søskende, og vi skulle jo have noget at leve af, så boden var en måde at tjene lidt penge på.
Rikkes mor valgte at kalde sin lille bod for Ruths Kryddersild, og i løbet af få år havde hun fået banket en ganske givtig forretning på benene.
I mellemtiden var Rikke blevet 14 år og forlod som alle andre 14-årige Christiansø for at komme på efterskole på Bornholm og senere til København for at uddanne sig. Senere mødte hun manden, som hun i dag har to børn med.
I 2002 fik Rikke en opringning fra sin mor.
– Hun fortalte, at hun ville på efterløn, og spurgte ligeud: ”Kommer du hjem eller hvad?”
Det var noget af en udmelding, som Rikke lige skulle tænke over.
– Vi skulle jo have noget at bo i, og min mand skulle overveje, om han ville være hjemmegående husfar og passe børn. Og ville jeg i det hele taget overtage min mors butik?
Men alt flaskede sig, og Rikke vendte hjem til sin elskede Christiansø.
– Den første dag, jeg mødte i butikken, tog min mor forklædet af og sagde, at nu gik hun hjem. Hendes mand havde overtaget firmaet, og jeg skulle så på prøve et år hos ham og først overtage, når det passede ham at gå på pension.
– Det endte med, at jeg var i lære hos ham i ni år, for han trivedes fint med stadig at arbejde, fortæller Rikke og ler højt.
Prøv kræfter og kom i julestemning med en nostalgi-quiz
I 2011 overtog Rikke endelig Ruths Kryddersild.
– Jeg følte mig godt rustet til selv at køre biksen, ikke mindst fordi jeg ”arvede” de tre fantastiske medarbejdere, der havde været i butikken meget længe.
Travlheden blev ikke mindre, som tiden gik.
– Vi starter kl. 05.30 om morgenen med at skære sild og pakke til alle bestillingerne. I dag sender vi til restauranter, fiskeforretninger og private i hele landet, og især her op mod jul har vi rasende travlt. Folk elsker jo at få sild til jul. Vi får 25-32 kasser sild ad gangen en gang om ugen op til jul. De kommer med postbåden i flamingokasser med is på. Når vi har ordnet dem, ryger de ud på lageret og står til modning i salt og eddike i minimum 14 dage, fortæller Rikke.
Derefter kommer sildene tilbage til butikken og bliver skåret, for herefter at blive lagt i de røde bøtter med salt, sukker, eddike og de hemmelige krydderier, som Rikke selv har malet på en kaffemølle, og som hun får fra et krydderifirma i Jylland.
Indtil videre er både jyder, sjællændere, fynboere og ikke mindst Christiansø-boere dog superglade for, at de hver jul kan servere Ruths Kryddersild på julefrokostbordet.