Kære Puk
Min datter behandler mig nedladende
Lars Ringholm indleder samtalen med Familie Journals journalist med at indrømme, at han er en vaskeægte nørd. Og muligvis kunne man selv have gættet det. For selv om vi har et stort antal læsere, der har samlet vores serie "Danmarks kirker" fra begyndelsen, er der næppe mange, der begyndte at samle som 13-årige. Eller som har ført en alfabetisk liste over kirkerne gennem årene.
– 13 år var jeg i 1977, da den allerførste kirke var i bladet. Jeg har altid interesseret mig for historie, og kirkerne er i høj grad en del af vores kulturhistorie. Desuden har jeg en evig samlermani. Før "Danmarks kirker" havde Familie Journal en serie, der hed "Ugens hund", som jeg også samlede på. Men dengang fandtes der ikke så mange hunderacer, så den var overstået på et par år, fortæller Lars, som er 56 år, journalist og forfatter fra Ringsted.
Han drev med sine egne ord sine omgivelser til vanvid som dreng ved at lave lister over alt fra Melodi Grand Prix til valgresultater. Og så var Familie Journal som nævnt en fast del af hans barndom i Vejle.
Læs her om kirken, der har indført sin egen, særlige kirkeøl.
– Takket være bladet lærte jeg rimelig hurtigt at læse. Jeg var dybt fascineret af romanerne og novellerne med deres farvestrålende tegninger. Den første, jeg læste, hed "Piccolinen" og var skrevet af Bodil Forsberg, som var et af flere pseudonymer for forfatteren Erling Poulsen. Da var jeg ni år. Jeg er glad for, at de barske krimihistorier fra det virkelige liv ikke fandtes i bladet dengang. Hvad kunne min uskyldige barnefantasi ikke have fået ud af dem?
Hvad kirkerne angår, gik det hurtigt op for den opvakte knægt, at hver kirke havde sin specielle historie, som knyttede sig til diverse begivenheder og perioder i Danmarkshistorien.
– Nu om stunder kommer min primære indtægt fra foredrag. Jeg har omkring 30 emner, jeg kan tale om, og halvdelen af dem er historiske og tager afsæt i kongerækken. Det er ofte menighedsråd rundt om i landet, der hyrer mig. Og når det sker, slår jeg altid den pågældende kirke op, så jeg ved en smule på forhånd om det sted, jeg skal besøge. Det er lettere for mig at finde kirken i mine egne mapper med kirker fra Familie Journal end at bruge Google, siger han med et smil.
I 2019 var Suldrup Kirke årets julekirke i Familie Journal. Læs her om kirken og sognepræsten.
Engang skulle Lars holde foredrag i Høje Taastrup og forestillede sig, at han skulle finde en moderne kirke af beton.
– Men pludselig fandt jeg mig selv i en klassisk, dansk landsby med en lige så klassisk landsbykirke. Og så kom jeg i tanker om Høje Taastrup Kirkes rolle i historien. For det var der, at Roskildefreden mellem Danmark og Sverige i 1658 blev forhandlet på plads. Og det er bare ét eksempel på kirkernes rolle i vores fælles historie.
Der er dog især én kirke, som Lars har ventet på at se i Familie Journal gennem det meste af sit liv: Vor Frelsers Kirke i Vejle, hvor han selv er døbt.
– For nylig dukkede den omsider op i bladet. Sjovt nok med nummeret 2202, som er min fødselsdato. Men det havde været mindst lige så pudsigt, hvis den var kommet ugen efter og havde haft nummer 2203. For det er den dato, jeg blev døbt, siger Lars Ringholm.
Kirsten Malmborg nørder med helt andre ting. Hun er broderidesigner. Læs historien her.