Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Når man ser Solrød Kirke, er man ikke et øjeblik i tvivl om, hvorfor den i år er blevet valgt som årets julekirke i Familie Journal og således pryder forsiden af det julehæfte, du netop nu holder i hænderne. Den lille landsbykirke, der under normale omstændigheder har plads til 70 mennesker, egner sig perfekt som omdrejningspunkt for et idyllisk julesceneri. Og dens sjældne gule farve bidrager til at gøre den til et ganske særligt syn og et oplagt motiv for tegneren Joy-Ann Lee Fernandez Rusbjerg, der i en årrække har haft til opgave at omskabe vores julekirker til forsidekunst.
Netop kirkens størrelse og dens placering i Solrød Landsby i udkanten af Solrød Sogn gør dog, at den med hensyn til mængden af aktiviteter står noget i skyggen af den nyere og mere moderne Solrød Strandkirke, der blev opført i 1982.
– Der bor langt flere mennesker i Solrød Strand, og kirken dér kan rumme tre gange så mange kirkegængere. Derfor bliver for eksempel alle møder holdt der. Herude har vi end ikke et mødelokale. Almindelige søndagsgudstjenester er der heller ikke nogen af i Solrød Kirke, som primært er en såkaldt lejlighedskirke. Det vil sige, at sognet løbende får henvendelser fra private, der gerne vil henlægge deres bryllupper, begravelser og barnedåb til landsbykirken. Årsagerne kan være mange: At de selv er døbt her, at deres forældre ligger begravet her, eller simpelt hen at Solrød Kirke er indbegrebet af en traditionel dansk kirke, fortæller Inge Bonnesen, 79 år.
Solrød Sogn har normalt tre præster tilknyttet. En af dem er for nylig gået på pension, og en erstatning er endnu ikke fundet. Men ingen i sognet kender kirkerne og det lokale kirkelige liv så godt som Inge, og især er hun nært knyttet til Solrød Kirke.
Suldrup var stedet, hvor Familie Journals julekirke lå i 2019. Læs om kirken og præsten her.
– Jeg kom hertil for 54 år siden og bor på en gård blot to kilometer herfra sammen med min mand Aage, der i sin tid blev født på gården. Og jeg har været engageret i menighedsrådets arbejde i mere end 30 år. Aage har i øvrigt arbejdet på kirkegården ved Solrød Kirke som gravermedhjælper, og siden hen blev han kirketjener i Strandkirken, fortæller Inge.
Det var takket være en nyligt tiltrådt præst, at hun i sin tid trådte ind i menighedsrådet:
– Han spurgte, om det var noget for mig. Og der var ikke så hård konkurrence om pladserne. Det er lidt som med bestyrelsesarbejde i sportsforeninger: Det er svært at få folk til at deltage. Og her er man endda forpligtet for fire år ad gangen. Men jeg blev fanget ind af det, fortæller hun.
Historieglade Lars samler på Familie Journals kirker. Læs om ham her.
Ovenikøbet var hun formand for menighedsrådet i årene 2012 til 2016.
– Men det var kun i den ene periode. Det var simpelt hen for stort et arbejde, selv om jeg lærte meget af det. Og der stod én parat, som gerne ville overtage.
Da menighedsrådet i sommer blev kontaktet af Familie Journal, der havde et ønske om at bruge Solrød Kirke som årets julekirke på forsiden, var man uden videre med på idéen.
– Vi gør, hvad vi kan, for at nå ud til folk. Blandt andet har vi i nogle år haft en pr-medarbejder, der passer vores hjemmeside og vores sider på Facebook. Tidligere hørte den slags under vores kateket – en ungdomsmedarbejder, der tager sig af konfirmander og minikonfirmander – men opgaven blev for stor. Vi har i det hele taget i mange år været fremme i skoene med it her i sognet, fordi vores nyligt pensionerede præst gik meget op i de ting, fortæller Inge.
Avnede Kirke var julekirke i Familie Journal i 2018, hvor vi besøgte den og talte med præsten.
Solrød Kirke stammer fra omkring år 1200 og har siden været igennem en række om- og tilbygninger. Det gulkalkede ydre, som den har til fælles med flere andre østsjællandske kirker, skyldes, at den har hørt under Vallø Stift, hvor der var tradition for at kalke kirkerne gule.
– Og så har vi for nylig fået at vide, at den lille kirkegård omkring kirken er en seværdighed. Det skete, da vi havde besøg af kirkegårdskonsulenten fra Roskilde Stift, som vi tilhører i dag. Hun fortalte, at der er tale om en såkaldt rundkirkegård, som er lukket inde mellem bebyggelse i en sådan grad, at den ikke kan udvides. Af samme grund blev der etableret en annekskirkegård i den anden ende af landsbyen i begyndelsen af 1900-tallet.
Som nævnt er der betydeligt mere stille i og omkring Solrød Kirke end i Strandkirken, der rummer kontorer og undervisningslokaler og er ramme om aktiviteter som babysalmesang, foredrag og tirsdagscafé. Men i begge kirker er julen årets helt store begivenhed:
– Alene juleaftensdag har vi tre gudstjenester i Solrød Strandkirke og to her. Detaljerne for afviklingen i år under hensyn til coronareglerne er endnu ikke helt på plads. Men det kan ganske enkelt ikke blive smukkere, end når kirken er fyldt med glade mennesker den 24. december, og vi synger ”Det kimer nu til julefest”, siger Inge.
Richard Ragnvalds jul er som en Morten Korch-film. Læs sangerens beretning her.
Der er også andre traditioner i landsbykirken i ugerne frem til juleaften:
– Den største risikerer at blive aflyst i virussens navn i år. Den foregår normalt den første tirsdag i december under titlen ”Syng julen ind”, og det er en aftengudstjeneste med besøg af tre musikere, der fremfører julesange både solo og i fællesskab med kirkegængerne. Akustikken i begge sognets kirker er forrygende, hvilket vi ofte hører fra begejstrede besøgende musikere. Bagefter serverer vi gløgg i våbenhuset. Vi har kun én anden årlig begivenhed, der kan måle sig med dette arrangement, og det er høstgudstjenesten, som altid rundes af med vin og håndmadder i et telt på kirkepladsen.
En anden fast tilbagevendende begivenhed i højtiden er, når den nærliggende Køge Bugt Privatskole, der har status som Solrød Landsbys lokale skole, holder juleafslutning i kirken.
– Når man har været engageret i kirkelivet i så lang tid, som jeg har, samler man sig naturligvis meget viden. Men man bliver også hele tiden ældre, og det er vigtigt med fornyelse og folk, der har fingeren på pulsen. Derfor glædede det mig meget, at der ved det seneste valg til menighedsrådet kom hele fire nye ansigter ind, siger Inge Bonnesen. SHAPE \* MERGEFORMAT