Kære Puk
Min datter behandler mig nedladende
Selv om man skal gøre sig umage med at bruge mere end en halv time på at køre på langs af Samsø, har de fleste samsinger det sådan, at man da lige så godt kan tage noget med, når man alligevel skal fra syd til nord. Så da Ann og Stefan efter 10 års samliv i januar tog stadstøjet på for at blive gift i Langør Kirke, blev bilen proppet med rockwool.
– Der var lige én i Langør, der manglede det, griner Ann.
At der så stritter rockwool ud af alle hjørner på bryllupsbillederne fra bilen, giver bare en ekstra dimension til mindet om en dejlig dag.
Læs også: En have på Samnsø, der er til at spise
Og man skal kun være et splitsekund i deres hus i Langemark for at opdage, at der ikke er ret meget, der er ligeud og firkantet i Ann og Stefans tilværelse, og at den gode historie sættes langt højere end præcedens og protokoller. Hovedhuset på den store grund er for eksempel hjemmebygget og ottekantet, og selv om der står gode, borgerlige titler som diakon og SSP-konsulent på deres cv’er, fylder glæden ved at sætte gang i noget nyt meget mere i deres ø-liv.
– Jo, vi er sådan nogle, der kan li’ at få ting til at ske, siger Ann Nørgaard, 46, og Stefan Wolffbrandt, 48. Det gælder så også starten på deres forhold, for kun tre uger efter at de kyssede første gang, flyttede de sammen. Stefan er sjællænder, Ann jyde, men de har fundet fodslag midtvejs.
At øen trods sin placering midt i landet af nogen kaldes for udkantsdanmark, har Ann og Stefan kun skuldertræk tilovers for.
– For 20 år siden kunne man ikke drømme om at kalde andre mennesker for ”tabere”, men retorikken er anderledes i dag. Det er, som om det er legalt at se ned på andre. Men det må vi så lade dem gøre. Deres horisont er ikke bredere.
– Her på Samsø har vi oceaner af muligheder for at forme vores liv, som vi vil, og det står jo i skærende kontrast til dem, der bor dyrt inde i de store byer – de sidder virkelig i hamsterhjulet og skal sidde i kø og knokle for at nå at hente børnene i børnehaven, siger Sefan, der med base på Samsø skriver bøger, udgiver musik og sammen med Ann har lavet verdens største Austin-museum i forhaven.
Blandt Anns projekter er en børnekulturfestival, der kom godt fra start i år, og som gentages næste år. Og senest har hun oprettet en Facebook-side, der på kort tid er blevet en stor del af mange samsingers hverdag. Den hedder ”Hjælp hinanden på Samsø” – og det er stedet, hvor man kan efterlyse alt: fra en, der kan passe på et barn, der skal rejse alene med færgen, til lidt tiloversbleven rockwool.
Læs også: Birgit holder Samsø ren
Har du været på Samsø? Se de skønne billeder fra øen herunder, klik blot i højre side af billedet ...