Kære Puk
Skal fotos af hans kone stå fremme?
Når den mørke tid snart begynder at rulle ind over os, kan vi glæde os til indendørs hygge. Men for nogle kan det næste halvår være en prøvelse, for mørket kan påvirke os alle... Her får du læge Lotte Bangs gode råd til hvordan du kommer gennem mørket.
1 Influenza
Influenza er en typisk vinterplage på vores breddegrader. Det er en virussygdom, som ikke kan behandles med penicillin.
Vaccine giver en beskyttelse på 70-90 pct. mod sygdommen. Sundhedsstyrelsen anbefaler en del befolkningsgrupper med kroniske sygdomme samt alle over 65 år at blive vaccineret. Disse grupper kan få vaccinen gratis hos deres praktiserende læge. For at undgå smitte bør man sørge for grundig og hyppig håndvask evt. efterfulgt af spritning.
Det anbefales også, at man ved hoste og nys holder albuenog ikke hånden op for munden. Det er en god ting at lære sine børn.
2 Mellemørebetændelse
Ørepine kan være meget smertefuldt, og forældrene er tit lige så desperate som barnet. Smertestillende behandling er det allervigtigste. Panodil er effektivt, og på børnepakkerne står, hvor meget barnet må få.
Får barnet høj feber, eller varer symptomerne ved, skal lægen kontaktes. Men de fleste tilfælde af ondt i øret klinger af i løbet af et døgn.
3 Bronkitis
Bronkitis er en irritation i de øvre luftveje og forskellig fra lungebetændelse. Den kan skyldes bakterier eller virus, men det kan ofte bare være en irritation af slimhinden.
Symptomerne er hoste, og det er rigtig irriterende, men ikke farligt. Er der bakterier, kan lægen behandle med penicillin, ellers må man nøjes med at lindre med varme drikke og måske hostemedicin til natten.
I min venindes barndomshjem var lakridshostesaft en fast ingrediens ved almindelig hoste uden feber.
4 Eksem og tør hud
Tør hud er ikke godt, hvis man har tendens til eksem.
Om vinteren er indeklimaet ofte tørt, så indsmøring med fugtighedscreme bliver endnu vigtigere, helst flere gange om dagen. Men det er ikke nemt med børn.
Hos en af mine børnefamilier er indsmøringsritualet fast knyttet til en bestemt børnesang, som hele familien skal skråle med på to gange om dagen. Det virker godt hos dem.
Undgå uld direkte på huden; det kan udtørre og irritere. Bomuld er ofte det mest behagelige, så kan uldtrøjen komme udenpå.
5 Vinterfødder
Der findes faktisk en sygdom, som kaldes for "vinterfødder". Den rammer mest børn under 14 år og hænger ofte sammen med anden form for eksem.
Fødderne får ømme, røde, skællende smårevner på fodsålerne. For at holde det nede anbefales sko, som fødderne kan ånde i, f.eks. lædersko. Strømperne skal indeholde mindst muligt kunststof. Indsmøring med fed creme er også godt. De fleste vokser fra lidelsen.
6 Vinterdepression
Nogle mennesker udvikler regulære vinterdepressioner. Det bliver desværre ofte overset, for hvem går ikke rundt og er lidt smådeprimeret, når det er koldt, mørkt og vådt udenfor? Synes du, dit humør er unaturligt dårligt om vinteren, bør du tage en snak med lægen.
Nogle vinterdepressive kan behandles med lysterapi, mens andre har brug for medicin. I modsætning til almindelig depression har vinterdepressive ofte tendens til at få øget appetit.
7 Mangel på D-vitamin
Solen hjælper kroppen med at danne D-vitamin. Derfor skal man om vinteren være opmærksom på at få D-vitamin nok. I risikogruppen er specielt ældre mennesker over halvfjerds, tildækkede kvinder, visse sygdomsgrupper samt vegetarer.
For at undgå mangel på D-vitamin skal man huske at spise fed fisk mindst to gange om ugen, drikke magre mælkeprodukter og evt. tage dagligt tilskud af D-vitamin fra oktober til marts.
8 Indeklima
Om vinteren tilbringer vi over 90 pct. af tiden indendørs med lukkede vinduer og døre. Derfor er det ekstra vigtigt at tage hensyn til bl.a. allergikere og astmatikere i familien. Stearinlys er rigtig hyggeligt, men det kan altså forværre astma og andre luftvejsproblemer for nogle. Fyrfadslys oser mindre end almindelige lys.
Osen fra brændeovn kan irritere luftvejene hos astmatikere og allergikere, og tobaksrøg bør helt undgås.
Er der allergikere i familien, skal man også huske at lufte ud dagligt, selv om temperaturen er under frysepunktet. Ekstra grundig rengøring hjælper mod støvirritation.
9 Vinterpåklædning
Selvfølgelig skal man være varmt klædt på, men det er usundt at være for varm. Det er vigtigt at have noget på inderst, der kan opsuge sveden, som f.eks. bomuld eller en skiundertrøje. En uldsweater er fin til at holde varmen indendørs, men hører man til de kuldskære, er flere lag ofte bedre end én meget tyk sweater.
Udendørs er det vigtigt at holde hovedet varmt med hue, især hos små børn.
Lad mig igen minde om, at man altså ikke bliver syg af at fryse. Der skal bakterier eller virus til.
7 gode tips om overgangsalderen
5 gode råd mod sår og skrammer