Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Trine har et fast ritual, når juletræerne er pyntet i de gamle stuer og sale, de smukke blomsterdekorationer er kommet på plads og årets særudstilling ikke kan gøres bedre: Så bruger hun et par aftener alene på den sidste finish.
Læs også: Det vigtigste på Krusmølle-julemarked: Vi har hjertet med i alt
– Hov, hvad var nu det?
En gren på et af juletræerne bevæger sig. Og det så ud, som der kom et lyst skær.
– Er du ikke helt tilfreds, spørger Trine og placerer et par glaskugler på træet anderledes.
– Er det bedre nu?
Trine er alene i den gamle riddersal og forventer ikke et svar.
– Og dog. Jeg tror, at vi har et julespøgelse – Den Hvide Dame – som gerne vil være med til at bestemme. Hun er et godt spøgelse, som ikke vil nogen noget ondt. Sammen med frivillige og medarbejdere vil vi, at alt er hundrede procent i orden, når vi lukker de første gæster ind.
Trine Jakobsen, 42, er administrerende direktør for Fonden Nørre Vosborg, der ligger uden for Vemb i Vestjylland.
Herregården var ved at gå i forfald, da den blev overtaget af Realdania, og man begyndte en årelang og meget dyr restaurering.
De gamle hovedbygninger omkring borggården med de toppede brosten danner rammen om datidens herskabelighed, mens der i længerne i dag blandt andet er kulturelle arrangementer, restaurant og hotel.
Læs også: Julemarked i Tyskland - besøg de tre hyggeligste byer i julemåneden
Trine smiler, når hun bliver spurgt, om hun ikke er bange for at være alene om aftenen på herregården.
– Her er utroligt mange lyde, men nej. Jeg er aldrig bange. Jeg føler mig rigtig tryg. Jeg har det godt i de historiske rammer, fortæller Trine, der har siddet i chefstolen siden 2015.
På det tidspunkt gjorde man også meget ud af julen. Men siden 2016 er de julepyntede stuer kombineret med en form for særudstilling til jul.
Trine er meget kreativ med en krøllet hjerne og arbejder ud fra devisen om, at man ikke vinder noget, hvis man ikke prøver.
– Jul og herregård hører uløseligt sammen. Og vi byder indenfor på vores egen måde. Ikke med julemarked. Det er der så mange andre, der gør rigtig godt. I stedet sætter vi fokus på et emne, som andre ikke berører. Vi vil fortælle et juleeventyr med et bestemt tema. For eksempel har vi haft udstilling af DR's julekalenderens historie.
– Men alt dette kunne ikke lade sig gøre uden stor hjælp fra rigtig mange frivillige. De er hjørnestenen i vores arbejde. Blandt andet har vi nogle utroligt kreative kvinder, der pynter herregården op på den mest fantastiske vis. Og altid så det passer ind i de gamle rammer. De frivillige er med til at skabe et fællesskab fra kælderen – hvor der også jules – til hovedbygningens loft, siger Trine. En af aktiviteterne er, at der bages brunkager på de gamle komfurer. Det er efter en meget gammel opskrift, som folk får med, når de løber en pose af de brune julekager.
– På den måde får de et lille stykke Nørre Vosborg med hjem, siger Trine.
Læs også: Her er julefristelser for alle
Bodil, 72, og Jens Larsen, 77, fra Idom ved Holstebro har været frivillige, siden de i 2008 blev arbejdsfri, som de udtrykker det. Bodil er tidligere økonoma og Jens ringer og graver. Desuden drev de i 30 år en farm med chinchillaer.
Ægteparret er aktive som frivillige hele året, men de holder mest af tiden op mod jul.
– Man får en indre glæde og forventning, nærmest som da man var barn op mod jul. Og rammerne på Nørre Vosborg kan jo ikke være mere perfekte, siger Bodil, der er en af de 17 blomsterpiger, der står for dekorationerne året rundt. Op til jul gøres der specielt meget ud af dem. Jens, der om sommeren er aktiv i skærehaven med blomster, har ansvaret for at få fyret op i det gammeldags komfur, når han har ”vagt”. Det tager omkring tre timer, før det er varmt nok til, at man kan bage brunkager.
– Det er meget specielt at være frivillig på Nørre Vosborg. Der knyttes rigtig mange varme kontakter, vi hygger, snakker, men kan også være helt stille i længere tid, når vi er i gang med vores dekorationer. For os er det den bedste start på højtiden, siger Bodil.
Trine planlægger sin egen families jul, så der bliver tid til både at bage, lave konfekt, klippe og klistre i løbet af december.
Trine er gift med Morten, og de har Emmie på ni og Signe på seks år. Trine og Morten har ført traditioner videre fra deres egen barndoms jul.
– Det er utrolig vigtigt, at vi alle føler en glæde og afslappethed. At det vigtigste i nuet er at være sammen, siger hun.
Menuen juleaften skal være gås eller and samt risalamande. Efter kirke byder traditionen, at man får et glas champagne, og at dem, der er skal holde juleaften, fotograferes sammen.
– Julen begynder på Nørre Vosborg og topper 24. december, når vi holder vores egen jul, siger Trine.
Læs også: Tag på julemarked i Prag
Der er mulighed for at opleve julestemningen på Nørre Vosborg frem til 16. december. Se mere om åbningstider, aktiviteter og entrépriser på nrvosborg.dk
Artiklen er lavet i december sidste år. Siden er Trine Jakobsen blevet direktør for Fonden Schackenborg. Helle Sigh er ny direktør på Fonden Nørre Vosborg.
Læs også: Eventyrlig jul i Disneyland Paris