Findes der stadig agurketid?

Mandag, 1. juli 2024
Af Leif Maibom
Tilrettelæggelse: Emilie Lantz-Frederiksen, Iben Berner og Anders Olsen. Video: Elena Hybel Colding
Bruger man overhovedet udtrykket "argurketider" mere? Det er længe siden, jeg selv har brugt det, og jeg tror ikke, at yngre mennesker kender det, skriver Leif Maibom.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Leif Maibom fortæller om sit farverige liv som revymand, skuespiller og klummeskribent hos Familie Journal.

Jeg sidder på terrassen med benene oppe med en kop kaffe og dagens avis.

Det er sommer, det er sol, og den er … tynd. Altså ikke kaffen, men avisen. Øv, for nu har man jo ferie med masser af tid til fordybelse.

Men avisen er tyndere end en bikinimodel, og chefredaktøren har derfor også skrevet et indlæg om, at også journalister skal have ferie, hvorfor avisen ser lidt anderledes ud i denne periode.

Anderledes? Ja, det skal jeg love for. Hvis man skal pakke fisk i den, skal det godt nok være nogle meget små fisk.

Og så dukker der pludselig et ældre udtryk op i mit hoved: Agurketider.

Bruger man overhovedet det ord mere? Det er i hvert fald længe siden, jeg selv har brugt det, og jeg tror faktisk ikke, at yngre mennesker kender det.

Udtrykket ”agurketider” menes at stamme fra Tyskland, og fra 1897 bruger man det også i Danmark som en betegnelse for den periode om sommeren, hvor de offentlige institutioner og ikke mindst Folketinget holder ferie, og det derfor er sparsomt med nyheder.

Dette skulle så betyde, at medierne – og det var mest aviserne dengang – måtte være mere end kreative for at finde ”nyheder”. Og ofte var de ”nyheder” derfor ret intetsigende.

Derfor kan vi hver sommer læse lange artikler med tilbundsgående undersøgelser, der gennem flere dage afslører hvilken is, der er sommerens mest populære.

Eller man kan læse en alt for lang artikel om, hvorfor den lille bagte småkage, som mere er en tvebak og skal overhældes med koldskål, hedder en kammerjunke.

Men behøver vi virkelig at have agurketider i vore dage?

Er der virkelig mangel på nyheder om sommeren. Næppe. For vi bliver jo bombarderet med nyheder hver dag, hver time, hvert minut, og det er selvfølgelig relevante, aktuelle, vedkommende nyheder – eller er det nu det?

Er vi faktisk ikke nået dertil, hvor vi kan sige, at vi har agurketider hele året, ligesom vi nu rent faktisk kan købe agurker hele året.

Det kunne man bestemt ikke i min barndom. Men nu flyver man agurker ind fra hele verden hele året, ligesom ligegyldige nyheder flyver ind på alle medieplatforme døgnet rundt.

Så vore dages agurketider må være den periode, hvor journa-listerne holder ferie, og man derfor fylder avisen med artikler fra de internationale nyhedsbureauer, så der stort set står det samme alle steder.

Sådan er det, tænker jeg, og vender tilbage til dagens tynde avis med en spændende artikel om koldskål.

Den stammer helt tilbage fra 1700-tallet og er en kold vællingtype tilberedt af vin eller øl og udblødt brød, der bliver suppleret med frugt, citron og krydderier.

Og således blev jeg også klogere på denne sommerdag.