Livshistorier
Min svigerfamilie reddede mit ægteskab
For første gang siden han var en stor knægt, kan Mikkel Dahlmann på Bornholm høre, hvad han selv tænker.
I mange år har han konstant hørt en lyd, der bedst kan sammenlignes med en brummen fra et stort køleskab. Det lyder ikke som et køleskab, der står behageligt langt væk ude i køkkenet. Det føles, som om lyden fra køleskabet er inde i Mikkels hoved. Sådan er det at have tinnitus.
Læs også: Min hest har givet mig livet tilbage
– Jeg har haft det, siden jeg var teenager. Jeg hørte vel for høj musik eller passede generelt bare ikke på min hørelse, for det er jo ikke sejt at høre lav musik eller undgå nytårskrudt, så jeg var sej – og fik tinnitus. Det blev værre og værre med årene, og til sidst var jeg nærmest helt desperat for at slippe af med lyden i mit hoved. Hvis du hele tiden hører den irriterende lyd, er det svært at have overskud til at leve et almindeligt familieliv med børn eller bare gå på arbejde, for det tager på kræfterne at prøve at lukke lyden ude.
36-årige Mikkel er en jordnær mand, der har prøvet mange ting for at få behandlet sin tinnitus, og han var temmelig skeptisk, da han hørte om en ny behandling hos Thomas Borgå i Akupunkturhuset i Skive, der skulle kunne afhjælpe eller helt kurere sygdommen.
Læs også: Lise har en hjernetumor: Min søn får mig til at kæmpe videre
Tinnitus skyldes tit en skade på høresanscellerne i det indre øre. Hjernen prøver at hjælpe på høreskaden ved at skabe de toner, som de ødelagte høresanseceller ikke kan høre mere. Det er hjernen åbenbart ikke særlig god til, for den skaber den høje hylende lyd, som plager patienterne.
Der er dog også masser af tinnituspatienter, som ikke har været udsat for støj eller brag, men hvor tinnitustonen snarere er en slags alarmtone, som aktiveres, når nervesystemet eller kroppen bliver tilstrækkeligt presset. Det kan ske ved så vidt forskellige årsager som stress, raserianfald, høj feber og forgiftninger. Derfor går behandlingen ud på at arbejde både med hørelsen og med hjernen.
Behandlingen består af 10 strålebehandlinger bag det ramte øre. Behandlingerne skal hele de ødelagte sanseceller. Derefter får patienten 10 laserbehandlinger i det indre øre, der også skal hjælpe sansecellerne, men det allervigtigste er faktisk musikbehandlingen.
Patienten får målt frekvensen på hyletonen, som kun han kan høre. Så finder behandleren noget musik og tager lige præcis den frekvens lyd, som patienten hører, ud af musikken. Patienten får den behandlede musik i høretelefonerne – og på den måde narrer man hjernen til at tro, at patienten ikke kan høre det frekvensområde. Hjernen sænker herefter lydstyrken på hyletonen, og i bedste fald forsvinder den fuldstændig.
– Jeg var efterhånden så plaget af min tinnitus, at jeg ikke kunne holde det ud mere. Vi har to børn, Victoria på ni og Andi på tre, og når den lille skreg, var det som at blive stukket med en kniv. Lyden og kampen for at lukke af for den fyldte alt for meget i min hverdag. Jeg har været hos ørelægen flere gange, men her kunne man ikke gøre noget og mente, at det var noget, jeg måtte leve med. Jeg gik med ørepropper i alle faconer og farver, jeg prøvede mange ting, og da jeg hørte om den nye behandling, ville jeg gerne give den en chance, siger Mikkel.
Behandlingen var dyr, men Mikkel og Helene havde sparet 10.000 kroner sammen, for det var meningen, at Helene skulle have kørekort, men det fik hun hurtigt ændret.
– Det handlede om Mikkels livsglæde og helbred. Jeg ville hellere have en glad mand end et kørekort, siger Helene, og så var den sag afgjort.
Læs også: Lone er hiv-smittet: Jeg lever et godt liv
I april tog Mikkel, Helene og børnene første gang den seks timer lange tur med først en meget vippende færge fra Bornholm og derefter 512 kilometer op gennem Jylland for at ende i Skive. De havde besluttet at give den ny behandling en chance, så mens Mikkel sad med høretelefoner på hovedet eller fik laserbehandlinger, travede Helene og ungerne byen tynd.
– Jeg var noget skeptisk, men lyden var faktisk allerede meget lavere efter den første uges behandlinger, og det var helt fantastisk for mig, siger Mikkel.
Efter den anden uges behandlinger var tonen så langt væk, at Mikkel tit glemte, at han havde tinnitus.
Sådan er det stadig, nu næsten et halvt år efter at Mikkels begyndte på behandlingen mod tinnitus. Han har fred og ro i sit hoved, og han håber, det holder ved, men går stadig til behandlinger.
Hans lydfrekvens var før behandlingerne på 11.000. Nu er den nede på 4.000 og ofte næsten væk.
Mikkel kunne ikke være gladere.
– Jeg vil gerne hjælpe andre, så jeg fortæller vidt og bredt om denne her behandling, som har hjulpet mig til at leve et normalt liv, som jeg altid har ønsket mig, siden jeg blev ramt af tinnitus for mange år siden. Jeg kender mange veteraner, der må leve med deres tinnitus. Dem vil jeg gerne hjælpe, siger Mikkel.
Læs også: Humor er den bedste medicin
Det med at hjælpe andre har Mikkel altid haft som et karaktertræk. Han er selv veteran, for han var udsendt til Kosovo med ingeniørtropperne i 2006. Også dengang havde han tinnitus, men for den unge Mikkel var det en pligt, han måtte opfylde. Han ville gøre en forskel for de mennesker, der boede i krigsområdet.
– Jeg var i ingeniørtropperne, og jeg kom heldigvis ikke til skade, selv om jeg har set forfærdelige ting. Jeg prøver kun at huske på de gode ting, at jeg for eksempel også har været med til at bygge en legeplads til børnene i Kosovo, siger Mikkel, der stadig selv er et legebarn.
Han er far til to, og ude i værkstedet har han indrettet et helt museum for drengelegetøj, så hjemme hos familien Dahlmann kommer de ikke til at savne hverken Batman-figurer eller tegneserier. Der er også en del gæster til museet, for Mikkel holder gerne åbent. Gratis selvfølgelig, for selv om Mikkel og familien bestemt ikke er velhavende, er Mikkels indstilling til livet i al almindelighed, at det skal nydes: både når man gerne vil se det allerbedste legetøj, eller når man pludselig har overskud til at være en almindelig glad far og ægtemand, der både kan høre, hvad der bliver sagt, og endelig kan nyde stilheden i sit eget hoved.
Læs også: "Den døde soldat": Min mission er stadig at hjælpe andre
– Jeg er en glad mand. Når jeg anstrenger mig og tænker på det, kan jeg stadig høre en lav tone i mit hoved, men i lange perioder glemmer jeg det fuldstændig, så for mig handler det om, at jeg har fået et rigtig dejligt liv, siger Mikkel.
Og Helene? Hun tager stadig bussen, når hun skal i skole eller ud med ungerne. Det gør ikke noget, siger hun, for hun har endelig fået en glad mand.
Læs også: Stig Elling: Et smil kan redde min dag