Privatøkonomi er da noget, vi taler om!

Onsdag, 3. juli 2024
Fie Algreen
Foto: Pixibay
Du behøver ikke have en dårlig økonomi for at rette spotlyset på dine penge, men mange kender følelsen af at miste overblikket.
Privatøkonomi er  da noget, vi taler om!
Privatøkonomi er da noget, vi taler om!
Foto: Lars Horn/Aller Foto & Video

Cashstuffing

25.000 på halvandet år

Der er egentlig hverken noget revolutionært eller nyt ved cash stuffing – en metode, som mange har fået øjnene op for på Tiktok eller andre sociale platforme.

Det går kort sagt ud på, at man hver uge eller månedligt hæver penge af rådighedsbeløbet, som man fordeler på forskellige forbrugsposter som mad, fritidsaktiviteter, diverse, gaver, tøj osv. De faste udgifter som husleje, el, abonnementer m.m. betales via banken.

En af dem, der har taget metoden til sig, er 44-årige Alice Ravn, der til dagligt arbejder som matematiklærer. Hun ville gerne have et bedre overblik over sin økonomi og samtidig blive bedre til at spare sammen til de ting, hun og familien gerne vil have. For hende har det været godt at få kontanter mellem hænderne.

– Det gør det nemmere at undgå impulskøb, fordi man kun kan betale med de penge, man har hævet fra kontoen. På den måde bliver man mere bevidst om, hvordan man bruger sine penge, siger Alice.

Hun anbefaler, at man inden opstart kigger sit forbrug grundigt igennem for de seneste to til seks måneder. Her skal man typisk se efter, hvor mange penge man har brugt i dagligvarebutikker, til tøj, take away m.m. Er der overraskelser, kan man justere forbruget ned, når man begynder at hæve penge ugentligt.

– Jeg oplever, at det typisk er madbudgettet, som kan stikke af. Der er mange fristelser. Nu bruger jeg de kontanter, jeg har. Man bliver bevidst om, hvad man køber.

Cash Stuffing 
Foto: Lars Horn/Aller Foto & Video

Ungerne er med

Nogle bruger et system, hvor de har kuverter med pengene til de forskellige udgiftsposter, andre bruger mapper og plastiklommer, mens Alice, som godt kan lide at have pengene med sig, har anskaffet en pung, hvor der er plads til at placere kontanterne i kategorier.

Fælles for dem alle er, at de oftest efter nogen tid begynder at have penge tilovers i kuvert, mappe eller pung, når ugen eller måneden er omme.

De overskydende penge kan bruges som opsparing til andre drømme eller nødvendigheder. Og har man fulgt tendensen lidt, vil man vide, at adskillige har fået meget mere ud af deres penge med cash stuffing. Alice er ingen undtagelse:

– Jeg har ”cash stuffet” i halvandet år og har sparet 25.000 kroner op til min søns konfirmation, som vi holdt i foråret. Og det har været ”mange bække små gør en stor å” for at komme i mål, siger hun og afslører, at der også spares sammen til et nyt tv til familien.

Metoden har gjort Alice mere opmærksom på de økonomiske valg, hun træffer, og hun er blevet opmærksom på, hvor ofte hun tidligere lige ”impulsshoppede”, og de hurtige og flotte resultater betyder også, at hun nu ikke er den eneste i familien, der ”cash stuffer”.

– Selv min datter på 10 år har fået glæde af metoden. Hun har selv sparet op til en særlig forlystelse på Bornholm til sommerferien, fortæller Alice stolt. Hun deler også ud af sine erfaringer og gode råd i Facebookgruppen Dansk cashstuffing, som i skrivende stund har 8.300 medlemmer – nye såvel som garvede ”cash stuffere”.

Vil du vide mere? Find Alice og andre cash stuffere i Facebookgruppen Dansk cashstuffing og få gode råd, inspiration og tips til metoden.

Pengero

Pengero
Foto: Kaspar Wenstrup/Aller Foto & Video

Vær klar til aha-oplevelser!

Tanken bag ’’Pengero’’ er også, at du får indblik og kontrol over din privatøkonomi, så ’’dine penge understøtter det liv, du gerne vil leve, og ikke lever deres eget liv’’. Her er tale om en fysisk bog, som ifølge kvinderne bag den, indeholder alt, du skal bruge for at få styr på husholdningsbudgettet.

Kvinderne er 47-årige Maja Søndergaard Andersen og Sofie Bay Raith, 39, som tilsammen har mange års erfaring med bl.a. undervisning, formidling og grafisk facilitering.

Bogen er inddelt i 12 måneder, og hvert afsnit har en indledning, der forklarer, hvordan siderne skal udfyldes. I emnet ”Budget” hjælpes der med at åbne og lukke budgettet hver måned, så man får overblik over indkomst og faste udgifter. På den måde lever pengene ikke deres eget liv på kontoen, og man kender sit rådighedsbeløb.

– Det er vigtigt at lukke et budget hver måned, så man kan se, om man har levet over evne eller har en masse penge tilbage. Det giver nogle gode aha-oplevelser, forklarer Sofie.

Pengero
Foto: Kaspar Wenstrup/Aller Foto & Video

Fokus på mønstre

Aha-oplevelser har kvinderne selv fået, da de gennemgik deres egne økonomier forud for tilblivelsen af bogen.

En fornemmelse af, hvor meget der blev brugt på f.eks. take away, viste sig at være helt skæv, og Sofies familie ændrede straks vaner her. For det er ikke kun impulskøb, der kan være en udfordring for muligheden for at spare sammen til ferien og andet, man drømmer om.

Forbrugsmønstre er mange ting og gode at få overblik over, mener Maja og Sofie. Derfor opfordrer de også til, at man taler åbent om penge. I parforholdet, med venner og alderssvarende med sine børn.

– Vi inviterer til, at man f.eks. tager de samtaler med sin familie. Vi oplever nemlig, at det er svært at forklare sine børn, at man ikke altid kan bruge Dankortet. I bogen kan forældre vise, hvad pengene går til, og om der f.eks. er råd til en is nu, hvis man også drømmer om f.eks. at komme i Legoland, siger Sofie.

Højtider, gældsafvikling, lommepenge og meget andet er også prioriteret i bogen. Maja og Sofie har desuden skabt et fællesskab, under samme navn, på Facebook, Instagram og YouTube, hvor de laver video-er, der ganske gratis guider dig igennem bogen.

– Det bedste er, at du ikke behøver at begynde på et bestemt tidspunkt på året. Du kan allerede begynde i morgen, siger Maja.

Vil du vide mere? Find Sofie og Maja på deres instagram eller Facebookside Pengero eller se mere på pengero.dk