Mange kvinder kender det: Vægten stiger, man bliver hurtigere træt, leddene værker, og efterhånden tænker man, at man måske er moden til at gå på pension og blive en gammeldags bedstemor i gyngestol. Det kan være okay – men ikke når man knapt er fyldt 30 år.
Sådan sætter du gang i dit stofskifte Sådan havde Stine Bruun i Nordsjælland det, da hun var omkring de 30. Det tog hende 13 hårde år at finde ud af, hvad der egentlig var galt med hende. Hurtigt fik hun diagnosen for lavt stofskifte, men der skulle alligevel gå rigtig mange år af hendes liv, før hun kunne få den helt nøjagtige diagnose og den medicin, der har betydet et helt nyt liv for hende: Nemlig thyroid, der er lavet af grisens skjoldbruskkirtel. – Det begyndte, da jeg havde fået vores tredje barn. Jeg tog på og var altid træt. Samtidig havde jeg ondt i leddene, rigtig ondt. Nogle dage kunne jeg ikke bruge mine hænder, andre dage kunne jeg ikke hæve armene og selv tage tøj på. Til sidst følte jeg mig dement og vejede næsten 40 kilo mere, end jeg havde gjort som ung. Jeg gik konstant til lægen, siger Stine.:
Lavt stofskifte
På et tidspunkt læste Stine tilfældigvis en bog om stofskifteproblemer og bad sin læge om at henvise hende til en endokrinolog. Han gav hende en anden medicinsk behandling. En kombinationsbehandling af kunstigt T4 og kunstigt T3. Det hjalp lidt på hukommelsen. Det er ikke nemt at være pædagog i et fritidshjem, når man mest af alt har lyst til at rulle sig sammen i et hjørne og sove dagen væk. Stine blev mester i at finde på stillesiddende lege med børnene, såsom at lege med perler og tegne. Det kunne hun lige klare. Hjemme var det Morten og børnene, der passede hus og hjem og hinanden. Stine blev mere og mere ked af det, vægten steg med omtrent 40 kilo, og hvert skridt var en overvindelse. Alligevel blev hun ved med at håbe, at der var en anden forklaring på hendes sygdom. Det var vel ikke normalt at have det sådan på grund af stofskifteproblemer?
Jeg var en byrde
På det tidspunkt opdagede Stine tilfældigvis, at der fandtes andre måder at behandle stofskifteproblemer på: Et naturligt hormon fra grisens skjoldbruskkirtel, som man ikke længere benyttede i behandlingen i Danmark. I stedet brugte man den kunstige medicin, som Stine havde fået.
Læs også om stofskifte – Jeg kontaktede en privat læge, og han skrev en recept til mig på den ”gammeldags”, naturlige stofskiftemedicin Thyroid. På det tidspunkt ville jeg have gjort alt – og så viste det sig, at denne gang vandt jeg, siger Stine. –Jeg havde ikke megen hjælp af det kunstige hormon, og undersøgelser har også vist, at der er en patientgruppe, der kun har gavn af den naturlige medicin baseret på grise. For første gang i de sidste 13 år kan jeg sige, at jeg har det godt. Derfor vil jeg også gå så vidt som til at sige, at hvis jeg ikke længere kan få lov at få min medicin, er mit liv ikke værd at leve.