Lammeskank med tærte
(8 pers.)
(Du kan evt. have sat kødet over, inden gæsterne kommer, hvis du vil mindske arbejdet i køkkenet)
2 spsk. olivenolie
8 lammeskanke
Salt og peber
1 grofthakket løg
2 grofthakkede selleri
3 kviste rosmarin
3 friske laurbær
4 fed hele hvidløg
2 spsk. hvedemel
1 spsk. tomatpure
3½ dl hvidvin
½ l hønsebouillon
Brun lammeskankene et par stykker ad gangen i en stor stegegryde i ca. 10 min. Drys med salt og peber. Tag lammekødet op, brun løg og selleri nogle min. og tilsæt så krydderurter og hvidløg. Drys med mel og afbag med vin. Kom tomatpure og suppe ved. Læg lammestykkerne i et ovnfast fad og hæld den jævnede suppe med urter over. Dæk med alufolie og stil i en 200° varm ovn i 2 timer. Kort inden servering kan suppen passeres gennem en sigte og koges ind til en glace, men du kan også vælge at servere det hele som rustikt tilbehør.
Svampe-kartoffeltærte
(8 pers.)
100 g tørrede karljohansvampe el. lign.
100 g smør
2 fed hvidløg, finthakkede
1 kg store melede kartofler
Hæld kogende vand over svampene, lad dem trække 10 min. og dræn dem så. Kom 30 g smør i en pande og "kog" hvidløgene i smørret sammen med svampene. Lad dem koge væden bort i ca. 15 min. og smag dem til. Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Kom dem i en smurt tærteform eller en silikoneform og læg lag af kartoffel, svampe og smør. Dæk med alufolie og bag i ovnen ved 200° i 1 time. Afkøles lidt, vendes ud og skæres i skiver, som var det en kage. Serveres til lammet med salat og evt. dampet broccoli. Drik en pinotagerødvin fra Sydafrika (f.eks. Stellenbosch) til.
Opskrift: Helle Brønnum Carlsen