– Med fare for at lyde lidt som onkel morfar så synes jeg virkelig, den danske sommer er fantastisk. Vi har tre måneder; juni, juli og august, hvor der reelt sker noget i Danmark. Hvor vi kommer hinanden ved. Derfor rejser jeg også sjældent i de måneder. Men der må da gerne være 25 grader, hvis der så også bare en gang i mellem kommer et ordentlig tordenvejr. Jeg bliver lidt Georg Gearløs, når det lyner. Så drøner jeg op på en bakke og tager billeder. Han har været interesseret i vejret, siden han var 5 år, så pakket ind i sommeren, der var engang, kommer Peter Tanev her med sit bud på sommeren, som kommer.
Læs også: Sigrid elsker livet på landet, men særligt fordi hun har forelsket sig i bondemanden Ole Det bedste vejr
– Sommeren sidste år var helt exceptionel. På tre sommer-måneder havde vi 39 sommerdage – altså dage med over 25 grader. Det er meget i et land som Danmark, hvor vi faktisk skal være ganske tilfredse med 10 reelle sommerdage. – 1992 bød ud over øl og fodbold også på flest soltimer.
Varmeste sommer
– Sidste sommer var jo ret varm på den lange bane, men vi har haft enkeltstående sommerdage, som var meget varmere. Den 10. august 1975 blev temperaturen målt til 36,4 grader i Holstebro.
Læs også: Niels elsker at være ude, på evig jagt efter ingredienser til den bedste snaps Det dårligste vejr
– Regn er det, de fleste frygter i ferien, så sommeren i 1980 må stå som en af de værste. Her faldt halvdelen af et helt års regn på de tre sommermåneder.
Klimaforandringer
– Det, der er sket med sommeren over de sidste år, er, at der er kommet relativt flere skybrud. Og så er det også blevet sådan meget enten- eller for vejret i hele Europa. Enten er det en meget varm sommer med hedebølger, eller også falder der så meget regn, at der kommer oversvømmelser. Det er lidt pudsigt. Sommer i Danmark
Sommeren 2015
– Jeg vil ikke afvise, vi får en sommer som sidste år, og jeg tror helt sikkert på, at når vi kommer ind i juli måned, får vi tre uger med rigtig sommervejr. 25-30 grader. Når vi så når august, kommer der nok en del tordenbyger. – August måned er faktisk den tredje vådeste måned kun overgået af efterårsmånederne. Men der er også stor forskel på, hvordan det regner. I november, som er den vådeste måned, regner det jo nærmest hver dag. I august har vi måske to uger med bragende sommervejr, og så kommer der fem dage med nogle ordentlige byger. Det er så det, og det føles derfor ikke ligeså slemt.
Sommer i Danmark
– Man skal altid holde ferie ved kysterne. Det er varmere, og der er flere solskinstimer. Faktisk er der 200 flere solskinstimer på Djursland, end hvis du befinder dig i Midtjylland, hvilket svarer til 10 dage med solskin. Kysterne i både Nordsjælland og Nordjylland kan anbefales sådan vejrmæssigt, men også alle øerne. Det blæser selvfølgelig lidt mere, men i forhold til varme og solskin er det altså bedst ved kysten.
Læs også: Havluft fik Jesper til at lægge stofferne fra sig