Ibens hund er hjemme igen

Søndag, 3. januar 2016
Af Helle Lyngbo. Foto: Jacob Ljørring
Til stor lykke for 13-årige Iben fra Andaks ved Kalundborg er hendes elskede Safir hjemme igen. Den 10 måneder gamle welsh corgi-tæve forsvandt nytårsaften

ALLERSIDSTE NYT:

ibens elskede hund, Safir, er nu hjemme igen på gården i Andaks - og Iben er så glad, så glad.

- Vi fik en opringning her til morgen om, at Safir var set otte kilometer herfra. Så vi hentede hende naturligvis med det samme, siger Anette Flor, Ibens mor.

- Om hun har været stukket af og strejfet alene om i al den tid eller om hun har været nuppet, hvorefter nogen har fået kolde fødder på grund af den store dækning, der har været på Facebook og i medierne, ved jeg ikke. Men hun er hverken særlig træt eller særlig tynd, så det hele er lidt mystisk, siger Anette, der er meget taknemmelig for de mange, der har delt efterlysningen og haft øjnene åbne.

Læs den oprindelige artikel om Iben og hendes veninde, Freja, herunder.

SIDSTE NYT:

Artiklen om Iben blev i den trykte udgave af Familie Journal bragt sammen med et billede af Iben og hendes elskede Safir, en 10 måneder gammel tæve af racen welsh corgi. Nytårsaften forsvandt Safir under meget mærkelige omstændigheder fra familiens gård i Andaks, og familien efterlyser af alle kræfter hunden.

- Safir gik sammen med tre andre hunde i vores lukkede gård foran huset, men da Iben kaldte alle hundene ind ved 22-tiden, var Safir pist væk, fortæller Ibens mor, Anette Flor.

Safir kan ikke selv komme ud af den lukkede indhegning, der var ingen huller i hegnet - og der er ikke andre muligheder end at nogen med vilje har fjernet hunden fra indhegningen.

- Vi er meget kede af det og vil gøre alt, hvad vi kan for at få hende tilbage, siger Anette.

Har du set ellr hørt noget, der kan hjælpe Iben og hendes familie på sporet af hunden, må du meget gerne kontakte Anette på tlf. 29 79 44 20 eller på adressen anetteflor@gmail.com

______

Freja troede hele tiden på Iben

Fra at have været en glad og aktiv fodboldpige forvandlede Iben sig til en energiforladt teenager, der helst blev på sit mørklagte værelse. Iben led af eftervirkninger fra HPV-vaccinen, men i starten troede alle, at hun blot var pubertetsram.

Der er sådan set ikke nogen, der kan sige det bedre end Ibens farmor:

– Alle burde have en veninde som Freja. Hun er en lille fe.

Iben og Freja er begge 13 år og burde have hovedet fuld af tyske verber, søde drenge, og hvad teenagere nu ellers roder med, men i stedet tumler Iben med tunge tanker om, hvordan hun nogensinde skal klare sig selv, når hun flytter hjemmefra, og Freja har altid i baghovedet, at hun skal sørge for, at Iben har de papirer og noter, som hun skal bruge.

Læs også: Endelig stråler Kathrine igen (link fjernet)

Pjækkesyg?

For Iben må meget tit forsømme skolen og ville sikkert være bagefter de andre i 7. d, hvis det ikke lige var, fordi hendes veninde siden 4. klasse, Freja Karlsson, altid er den, der sørger for at tage ekstra grundige noter og mailer billeder af fysiklærerens udredninger på tavlen til hende. Og så går Freja glad og gerne i brechen for Iben, når en af kammeraterne mener, at Iben har ondt i pjækketarmen.

Meget er der galt med Iben, men pjækkesyg, det er hun nu ikke. Selv tysktimerne ville hun med glæde komme til, hvis hun kunne slippe for den stribe af symptomer, som hun nu har haft et års tid.

Iben blev vaccineret mod livmoderhalskræft i oktober i fjor, en uge før sin 12-års fødselsdag, og de første to måneder derefter var der ingen forandringer, hun passede sin skole og sin sport som før, og ingen tænkte mere på det lille stik, hun havde fået i oktober.

Læs også: HPV-vaccinen gjorde mig syg

Ingen tænkte på HPV-vaccinen

Men i løbet af december forsvandt familiens glade fodboldpige umærkeligt, og i stedet flyttede en uendelig træt teenager ind på førstesalen på gården i Andaks uden for Kalundborg.

– Jeg lå bare i buldermørke med hovedet ind i væggen og kunne ikke engang bruge min iPad, fordi lyset generede mig, siger Iben.

I skolen havde lærerne svært ved at forstå, at den pige, der den ene dag kunne klare det hele, pludselig insisterede på at sidde inde i frikvartererne og i øvrigt påstod, at hun ikke kunne læse, fordi øjnene drillede.

Den eneste, der aldrig var i tvivl om, at Iben selvfølgelig havde det, nøjagtig som hun sagde, var Freja.

– Hun fortalte mig jo, at det var kedeligt at sidde indenfor, siger en logisk tænkende Freja, der efter lidt kamp også fik lov til at sidde indenfor og holde Iben med selskab, så kedsomheden blev minimeret.

Læs også: Rebecca blev invalid af HPV-vaccine

Læste om HPV

Først i september – efter ni frustrerende måneder i ingenmandsland – blev Iben diagnosticeret med HPV-bivirkninger og POTS, en blodtrykssygdom, som ofte følger med bivirkningerne.

Selv om hun stadig opholder sig mellem 13 og 16 timer i sengen de fleste dage, er det klart en fremgang, at Iben og hendes familie nu ved, hvad der er galt med hende – eller rettere, det mener de at vide. For det er stadig ikke videnskabeligt bevist, at der er en sammenhæng mellem vaccinationen og symptomerne, selv om antallet af unge med bivirkninger stiger.

– Jeg indrømmer, at jeg er lidt sur, for jeg vil have den glade fodboldpige, der selv stillede sit vækkeur og kom syngende ned af trappen om morgenen, tilbage, siger Ibens mor, Anette Flor, der i stedet nu bruger rigtig meget tid på at få Iben op af sengen, og på de dage, hvor det lykkes, at få hende i skole, måske bare et par timer.

Som økonomikonsulent i Kalundborg Kommune er det tal, der er Anettes spidskompetence, men takket være internettet og forskellige vaccinationsfora er hun også blev skrap til at finde og gennemskue nye oplysninger om HPV og POTS og ikke mindst om mulige behandlinger.

Nye kure mod HPV-eftervirkninger

Iben får masser af vitamintilskud og går til fysioterapibehandling på Frederiksberg Hospital, men Anette kan ikke holde ud at sidde med hænderne i skødet, så hun har også afprøvet diverse diæter på sin datter og er i øjeblikket i gang med en såkaldt Vega-test og en udrensningskur.

Teorien lige nu er, at det er aluminiummet i vaccinationen, der giver Iben tungmetalforgiftning, og det vil vise sig i løbet af foråret, om udrensningen har effekt.

– Jeg er ikke engang en af dem, der er værst ramt, men det ødelægger jo ens liv. Det kan godt være, at de mener, at de redder flere end de skader, men at gøre livet så besværligt for os, er ikke rimeligt, siger Iben. Og Freja nikker. Hun er helt enig.

Ibens mor, Anette Flor, har haft gavn af to hjemmesider om HPV-bivirkninger: HPV vaccine Info og HPV update

Fakta om HPV

HPV-vaccinationen blev indført i 2009 og beskytter mod visse typer af livmoderhalskræft og kønsvorter, og håbet er blandt andet at spare liv blandt de 100 kvinder, der hvert år dør af livmoderhalskræft.
De seneste år er der kommet over 1.500 indberetninger om en sammenhæng mellem vaccinationen og en stribe symptomer som for eksempel unaturlig træthed, besvimelser og muskelsmerter, men sammenhængen er ikke videnskabeligt bevist. Der er oprettet fem regionale centre, der skal undersøge piger med mulige bivirkninger.