Livshistorier
Min svigerfamilie reddede mit ægteskab
Når vi danskere taler om yndlingssteder i sommerlandet, går der aldrig lang tid, før Bornholm bliver nævnt. Så da jeg skulle finde et sted, hvor jeg kunne være sommerferievikar for en dag, var sagen klar: Jeg skulle naturligvis til Gudhjem Røgeri og lære at lave en ægte ”Sol over Gudhjem”.
Jeg har derfor indfundet mig på røgeriet denne formiddag.
Røgen siver ud fra alle rygeovnens sprækker, men da lågen bliver åbnet, hænger der til min overraskelse kun højst 20 sild i den ellers rummelige ovn. 71-årige Bjarne Larsen – eller Rudolf, som han bliver kaldt blandt venner – der bestyrer rygeovnen, forklarer:
– Størstedelen af dagens sild er blevet røget tidligt i morges på Snogebæk Røgeri. Her på stedet ryger vi dem kun i små mængder dagen igennem. Og det er først og fremmest til ære for gæsterne, så de kan se, hvordan det foregår.
– Jeg ryger også blandt andet rejer og muslinger. Der skal ligge nøjagtig 25 røgede muslinger i fadet ved disken dagen igennem, så lige nu er jeg i gang med at ryge ni af slagsen, siger han.
Og til de få, der ikke allerede ved det: Bornholmske, røgede sild er fanget alle andre steder end netop omkring Solskinsøen.
– De fleste er fra Nordsøen. Men vi får også sild fra Øresund og Kattegat og sommetider helt fra Skotland, fortæller Rudolf, mens han viser mig, hvordan man fyrer op med flis fra rødel, der gror i den store, bornholmske skov Almindingen.
I begyndelsen af sæsonen sælger røgeriet typisk omkring 350 sild, men nu, da det store rykind af feriegæster har ramt øen, tredobles det antal – altså til over tusinde sild. Omtrent lige så mange personer besøger røgeriet mellem klokken 10 og 21 på en rigtig god dag.
Når man nu endelig har ferie her i Danmarks sydøstligeste hjørne, skal man naturligvis have hele oplevelsen med. Og at spise røgede sild er helt klart en del af pakken, fastslår Ronnie Thysssen Hansen, 43, der er direktør, og i øvrigt som fagmand kan bidrage med ekspertviden, der er værd at kende, hvis man har hang til sild og sol over Gudhjem:
– Sildene er bedst i sensommeren. Da er de fede, brede over ryggen og helt hvide indeni, fortæller Ronnie.
Få her opskriften på 'Sol over Gudhjem'
Tine Møller, 45, får fornøjelsen af at lære mig om den korrekte håndtering af råvarerne. Hun har taget hul på sin tiende sæson på røgeriet og er således erfaren, når det gælder sild. Og med en fisk på bordet foran os guider hun mig nu trin for trin.
Indledningsvis skal hoved, hale og finner klippes af silden, herefter folder jeg den ud og fjerner raden af sildeben. Og så kommer det svære. Nu skal silden nemlig over på det smurte stykke rugbrød, der allerede ligger klar på en tallerken sammen med et salatblad til pynt. Det går ikke helt så glat, som det kunne.
Jeg har ikke fået fjernet den mørke røghinde ordentligt, der hænger stadig små ben ved kødet. Der må ”efterpilles”, og det trækker ned på det kunstneriske helhedsindtryk.
– Skindet skal trækkes af med følelse. Man skal nærmest kilde silden på ryggen undervejs, forklarer Tine.
Tilbehøret i form af rødløg, purløg og radiser skal helst arrangeres lidt pænt og dekorativt. Heller ikke her har jeg en helt sikker hånd, og resultatet rangerer det middelmådige.
Jeg synes nu alligevel, at anretningen ser indbydende ud med selve ”solen” i form af den rå æggeblomme i et lukket plasticbæger ved siden af sig – klar til at blive hældt ud over delikatessen.
Men inden jeg skal holde frokostpause og smage på de gode sager, får jeg lov til at gøre et forsøg mere. Det må være muligt at frembringe den perfekte sol over Gudhjem – selv i gråvejr.
Læs også: Bornholms havnekor synger færgen afsted - også når færgen ikke sejler
Resultatet bliver faktisk noget bedre, og nu står således to absolut spiselige sildemadder klar. Da vi går ind for at hente drikkevarer, er vi dog så besindige, at vi dækker lækkerierne til med hver sin tallerken for at beskytte dem mod de mange sultne måger.
Men lige meget hjælper det. Da vi er tilbage et lille øjeblik senere, er den interimistiske beskyttelse vippet af, og midt på bordet sidder en kolossal, overvægtig måge mellem tallerkener, der er ribbet for alt spiseligt – med undtagelse af salatbladene!
Det er ikke kun feriegæsterne på Bornholm, der nyder den herlige, lokale mad i fulde drag. Klippeøens fugle tager også for sig af retterne, når de kan se deres snit til det.
I Familie Journal nr. 30 kan du også læse resten af historien om det bornholmske familiefirma, som Gudhjem røgeri er en del af. Klik dig også igennem galleriet herunder og se flere billeder af Familie Journals reporter i lære ved Gudhjem Røgeri.