Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Ventetiden er omsider ved at være forbi: Den 15. november skulle det nye album fra Dansvingerne være tilgængeligt som både download og fysisk cd. "2", hedder værket kort og godt.
– Udgivelsen er blevet lidt forsinket i forhold til den oprindelige plan. Otte af sangene er produceret af guitaristen Mikael Hultengren, som er en af vores gamle, musikalske legekammerater, og indspilningerne er foregået i Mikaels lydstudie i Tune ved Roskilde. De har af samme grund været henlagt til mellem klokken 20.30 og 23.30. Efter børnenes sengetid, med andre ord, forklarer den ene halvdel af duoen, 38-årige Kristoffer Dam.
Han og makkeren Tobias Ahnfelt-Rønne, 40, har nemlig haft travlt med andet end ny musik: I foråret blev de begge fædre for anden gang. Kristoffer og hans kone Louise, der i forvejen har 5-årige Sofus, blev forældre til lille Alfred. Og Tobias og hustruen Julie gjorde Dagmar på 2½ til storesøster, da sønnen David så dagens lys.
Fruerne har for nylig begge afsluttet universitetsuddannelser – Louise i dansk og kommunikation og Julie i performance design – og tager i disse uger hver især hul på et liv som arbejdssøgende efter endt barsel. For Julies vedkommende har hun haft Tobias ved sin side under barselsperioden. Både hun og Louise er nemlig gift med moderne fædre, der med glæde tager deres del, når det gælder pusleborde, bleer og barnevogne.
– Inden Louise gik på barsel, havde hun deltidsjob på et forlag og redigerede blandt andet bøger for DR Ramasjang. Og det var naturligvis sejt i Sofus' øjne, at alle hans helte fra fjernsynet lå på hans mors arbejdsbord. Mine og Tobias' sange har dog en virkning på ham, der langt overgår Ramasjang. Han er simpelthen Dansvingernes største fan, og han spørger jævnligt, om vi ikke snart skal lave nogle nye sange, han kan synge med på, siger en stolt Kristoffer.
– Vi ser også andre beviser på, at Dansvingerne ikke kun spreder glæde blandt voksne, men i særdeleshed også blandt børn. For nylig spillede vi til et dansktoparrangement i Nørre Asmindrup sammen med blandt andre Christina Smith Langtoft, som vi lærte at kende via "Dansktop Talent" på dk4 for to år siden. Hendes søn var så vild med os, at hendes mand havde været nødt til at købe vores første cd til ham. Og da han så os, ville han have vores autografer på armen, griner Tobias.
– Vores optræden i Nørre Asmindrup kastede i øvrigt yderligere fire tilbud om job af sig. Her er det så, vi skal sørge for at tjekke med familien derhjemme. Spillejob ligger jo som regel i weekenderne og lægger beslag på en del af vores i forvejen sparsomme fritid. Vi nyder en enestående tålmodighed og opbakning fra vores koners side, og den vil vi selvfølgelig ikke strække langt ud over rimeligehedens grænser.
Tobias' og Kristoffers respekt og beundring for de to kvinder i deres liv har leveret direkte inspiration til sangen "Jeg kan rigtig godt li' dig", som er med på "2".
– Sangen er en hyldest til mødre. Helt i den folkekære tradition fra Victor Cornelius' "Mor er den bedste i verden" og Torben Lendagers "Mors sang". Man kan jo ikke andet end bøje sig dybt i støvet over kvinders evne til at få enderne til at mødes og dagligdagen til at fungere. Arbejdet med sangen har også fået mig til at filosofere over, hvor sej min egen mor har været, siger Kristoffer.
– Da vi vandt prisen som Årets Dansktop Talent i Boxen i 2016, fik vi pludselig mulighed for at leve vores årelange musikdrømme ud. Men vi har stadig vores gode, faste job som henholdsvis gymnasie- og VUC-lærer. Hvis vi kastede os ud på dybt vand, vinkede lærerjobbene farvel og tog alle de musikjob, vi kunne få, kunne vi måske godt få det til at løbe rundt. Men nu har vi jo gennem mange år vænnet os til en stabil indtjening. Og særligt efter at der er kommet børn til, er det rart med en nogenlunde skridsikker økonomi. Så hvis vi finder på at gå ind i den slags overvejelser, bliver det i hvert fald først den dag, vores koner har fast arbejde, så der i det mindste er nogen, der har det, siger Tobias.
Men hvad er der ellers at sige om det album, makkerparret har begået? Først og fremmest skal det nævnes, at tre af sangene er produceret af veteranen Søren Bundgaard, der også var dybt involveret i debut-cd'en, og at samme Melodi Grand Prix-mester har givet hele værket en endelig, overordnet finpudsning i sit lydstudie i skønne Toscana.
– Vi har i øvrigt en sang på cd'en, der hedder "Quando mi amore", og hvor vi synger en del af omkvædet på italiensk. Sangen repræsenterer den humor og ubekymrede lethed, der altid har været en del af Dansvingerne, og som vi prøver at bibeholde, forklarer Kristoffer.
Derudover består "2" lige som forgængeren af lige dele klassisk dansktop og frejdig pop. Med gæsteoptrædener af to så forskellige solister som Louise Espersen og Pia Raug. Sidstnævnte synger for på "Årstidsvisen", der allerede i foråret blev udsendt som single på nettet. Tobias fortæller:
– "Årstidsvisen" var en sang, vi havde skrevet, og som vi var meget glade for. Der var dog ikke så meget "Fest i gaden" over den. Vi var snarere ovre i den danske visetradition. Samtidig havde vi været så heldige at optræde i Mariehaven, hvor vi havde mødt Pia og hygget os rigtig godt med hende. Deraf opstod idéen om at tilbyde hende at synge den. Vi mødtes i hendes kæmpestore lejlighed på Vesterbro, og resultatet blev fantastisk. Hun hjalp os endda med at finpudse teksten.
Kristoffer tager over:
– Louise var vores medfinalist i konkurrencen om Talentprisen i Boxen i 2016. Der opstod et fantastisk venskab mellem samtlige seks finalister, og vi har længe haft planer om et samarbejde med nogle af de andre, særligt med Louise. Vores sange er ikke så private, at de ikke kan tåle noget input udefra. Faktisk er det som regel både lærerigt og inspirerende at få andre kunstnere indover. I vores yngre år var vi typisk et helt band, der i fællesskab arbejdede os frem til det helt rigtige udtryk. Når vi den 19. november skal optræde hos Peter Vesth i Vesthhuset i Sorø, bliver det i øvrigt også med band. Blandt andet er vores producer Mikael med på guitar. Og i fremtiden bliver det nok sådan, når man hyrer Dansvingerne, at man kan vælge mellem den lille og den store pakke: Singback-udgaven med forudindspillet musik eller et band bestående af Tobias og mig plus tre ekstra musikere.
Yderligere en stor ting er sket for duoen i det forgangne år: De har vundet endnu en pris. Ved Dansktop Prisen 2017 var "Fest i gaden" nomineret som årets album. Men Dansvingerne endte med at løbe med Familie Journals Læserpris, som suverænt blev valgt blandt hele 30 kandidater.
– Vi havde et naivt håb om at vinde "albumprisen", for her havde vi i hvert fald 33 procents chance. Vi havde slet ikke Læserprisen i tankerne og var helt uforberedte, da vores navn pludselig blev råbt op. Vi kom nærmest tumlende ind på scenen. Så det var en lige så surrealistisk oplevelse som med Talentprisen, og vi måtte knibe os selv i armen resten af aftenen. Men nu behøver vi ikke længere deles om vores statuette. Nu har vi en hver, griner Kristoffer Dam.