Perlevenner med eget smykkefirma

Mandag, 26. februar 2018
af Helle Lyngbo, Foto: Lars Horn
Oprindelig var de bare gode kolleger i en specialbørnehave, men i dag er Malene Gade og Henriette Juul tætte veninder og chefer. Sammen står de i spidsen for et hurtigt voksende smykkefirma, hvor der er plads til forskelligheder.
gade og juul smykker

Perlerne på Malene Gade og Henriette Juuls smykker sidder snorlige, og er der fejl i en perle, bliver den straks kasseret. Det er lidt pudsigt at tænke på, for det nordjyske makkerpar har det lige omvendt med mennesker: Her værdsættes alle mennesker, og ingen lukkes ude, bare fordi livet har givet dem lidt skrammer.

Gade & Juul er et ungt, hurtigtvoksende firma, der sælger smykker af eget design ved homeparties landet over. Et firma, der har fået stor succes helt uden markedsanalyser og virksomhedsplaner, for dengang var den slags det rene volapyk for Malene og Henriette.

En farvestrålende perlekæde

Dengang var de pædagoger i en specialbørnehave, og de havde sådan set ingen drømme om at skulle sige farvel til alle de skønne børn i institutionen.

Læs også: Ida Marie elsker at dele sin hobby med udviklingshæmmede

Men en dag begyndte en lille perle at trille, og den trak andre med sig. Ingen kunne vide det dengang, men det begyndte faktisk, da Malene – højgravid med det, hun troede, skulle være hendes sidste barn – blev inviteret til en fin fest. Den sortgrå graviditetskjole måtte lige kunne overleve en sidste gang, tænkte hun. Den var måske lidt kedelig, men så kunne den jo peppes op med en ny, farvestrålende perlekæde…

Malene viste stolt sit indkøb frem for kollegaen, og nu er Henriette en pæn pige, så hun sagde ikke, hvad hun tænkte: Nemlig at Malene da måtte være bims at give 800 kr. for den stump halskæde!

Kæk til at sælge

Hun nøjedes med at mumle, at sådan én kunne hun også lave, og et par uger efter, da de to skulle på pædagog-konference sammen, havde Henriette forsynet sig med perler og wirer fra den lokale hobbybutik. I en pause mellem de seriøse indlæg satte de to pædagoger sig så med et glas rødvin på en hotelseng og lavede halskæder – det har været et festligt syn!

Læs også: Dina tegner, når tankerne kredser om hendes børn i himlen

Det vil sige, Malenes tålmodighed slap op efter trekvart halskæde, men hun fangede hurtigt idéen, og inden konferencen var ovre, havde hun med Henriettes ord været så ”kæk” at tage imod adskillige bestillinger fra konferencedeltagerne.

Allerede her i den spæde begyndelse var rollefordelingen mellem de to også udstukket: Malene er sælgertypen med fuld fart på, Henriette den kreative og rodfæstede.

Mistede sin datter

Men selv om de er forskellige, er de der også altid for hinanden på det personlige plan. Det viste sig allerede, da Malenes graviditet endte sørgeligt. En ekstra scanning viste, at barnet havde en kromosomfejl, som de fleste dør af allerede på fosterstadiet.

– Men vores datter, Lærke, levede et halvt år, siger Malene, 37.

Strik Marys royale babysvøb

Henriette, 42, kom forbi med en buket fra kollegerne, og fra den dag blev de to, der hidtil blot havde været gode kolleger, der ikke sås privat, stille og roligt forvandlet til meget tætte veninder, ja, i dag kalder de ligefrem hinanden for ”min sikre havn”.

Læs også: Matteo er et lille mirakel

– Vi blev ved med lave perlekæder, og Henriette fik hele tiden nye idéer. Og for mig blev det en slags terapi, som hjalp med at holde styr på mine tanker, siger Malene.

Gade & Juul Homeparties

Smykkerne blev solgt hurtigere, end de kunne nå at lave dem, og de oplevede begge begejstringen ved at lave noget, som ramte bredt og skabte stor glæde hos modtagerne. De var tæt på at stoppe på et tidspunkt, men kunne alligevel ikke helt få sig selv til det.

Læs også: Jeppe på 25 år er direktør, men fik også kærligheden med, da han overtog firmaet

Malenes faster kunne godt tænke sig, at de kom forbi hjemme hos hende for at vise hende og veninderne kreationerne, og sådan opstod idéen om at sælge via homeparties – og i dag har Gade & Juul ikke færre end 106 konsulenter landet rundt, der hver især holder en håndfuld homeparties hver måned. Og i det gamle bibliotek i hovedgaden i Vodskov nord for Aalborg er der i dag 12 ansatte.

De fleste er ansat på helt almindelige vilkår, men der er også altid mindst et par stykker, der har brug for den rummelighed, som det ligger i Gade & Juuls dna at tilbyde.

Læs mere om smykkefirmaet Gade og Juul her >> (link fjernet)