Livshistorier
Min svigerfamilie reddede mit ægteskab
Lyden af ikke bare én, men flere hamre, som bliver slået i bordet, får køkkenet på Skelbæk Skole til at minde mere om et tømrerværksted end et skolekøkken. Det er flæsk, der bliver banket sønder og sammen, og at dømme ud fra smilet på hammerførernes læber er det en af de lidt sjovere aktiviteter, denne uges madskole har budt på.
I skoleferien afholdes der over hele landet hundrede madskoler, arrangeret af 4H i et ikke-kommercielt samarbejde med Landbrug & Fødevarer samt Rema1000. Sidste år var 1.800 børn i alderen 8 til 14 år tilmeldt, og ventelisterne er lange. For det her er en sjov skole.
– Vi oplever også, at børn, der normalt ikke er så bogligt stærke, kan komme her og få en succesoplevelse. Dét er en dejlig fornemmelse, siger projektleder fra Landbrug & Fødevarer, Line Munk Damsgaard.
Sidste år var hun særligt glad for, at instruktørgruppen, der består af 500 frivillige, havde ændret sig en smule.
– Det er primært studerende, som hjælper til på madskolerne, men sidste år var 100 af vores frivillige over 62 år, og det er vi meget glade for. Mad kan samle på tværs af generationer, og de ældre har ofte en større ro omkring madlavningen, som er til stor gavn for børnene. Derfor har vi også indgået et samarbejde med Ældre Sagen, så vi forhåbentlig kan lokke endnu flere til i år.
Læs også: Skønhedspigerne fra Brøndby sætter kulør på alderdommen
I køkkenet er flæsket klart til at komme i ovnen, og efter en kort debat blandt tre af de frivillige om, hvordan man egentlig laver den bedste flæsk og samtidig undgår for meget rengøring, skal der vaskes op.
– Normalt er det børnene selv, som klarer opvasken, men vi synes lige, de trænger til en pause, siger Bodil Helwig Jensen på 72 år.
Hun har været frivillig på madskolen siden dens spæde start for 13 år siden.
– Min mand syntes, at jeg hang lidt med skuffen, da jeg blev pensioneret, så han viste mig en annonce i avisen, hvor de søgte frivillige til projektet her. Jeg har altid elsket at arbejde med børn, så det var perfekt. Og jeg elsker at koordinere, siger Bodil.
– Ja, vi bruger alle meget tid på projektet, fordi det er så sjovt, tilføjer 68-årige Lotte Lund Jensen og hentyder til den fine hjemmelavede ugeplan, som hun har lavet og hængt op på væggen i garderoben, så alle ved, hvad dagen byder på af mad og opgaver.
– Hvert år bliver jeg overrasket over den gejst, børnene kommer med, og hvor initiativrige de er. Men man skal også hele tiden være lidt på forkant med situationen, siger hun og får i det samme øje på en pige, som står alene og ser lidt søgende ud.
– Kom med mig, så laver vi lige en gang mayonnaise, os to, siger hun og slår armen om hendes små skuldre.
Læs også: Amalies lillesøster er autist: Vi er ikke som andre familier
Vil du være instruktør, så kontakt Katrine Sølyst Heinild på telefon +45 5133 5647 eller send en mail til ksh@aeldresagen.dk.
Det koster 550 kr. at have sit barn på madskole. Maden følger Fødevarestyrelsens anbefalede kostråd.
Der er madskoler over hele landet i skolernes sommerferie.
Alle madskoler har i løbet af ugen også et hyggeligt familiearrangement, hvor forældre og søskende kan komme og smage på den mad, børnene har lavet. En tredjedel af børnene er drenge.
– Forrige år havde vi en dreng, der alligevel ikke ville deltage, fordi han var den eneste dreng, men han blev overtalt, og da dagen var slut, ville han overhovedet ikke hjem, fortæller en af de frivillige.