Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Ann-Kirstine, kaldet Stinne, og Benny kiggede undrende på deres datter, Karoline, for der var eller andet specielt ved hende. De kunne bare ikke sætte en finger på, hvad det var. Det viste sig, at det særlige var, at Karoline var fuldstændig normal.
”Normal”, som man siger ude i samfundet, når et barn ikke har en diagnose – men ”normal” betyder noget andet hjemme hos Stinne og Benny Fredensdal, for alle deres seks børn er dejlige og elskelige unger, som i deres øjne er, ligesom de skal være, selv om tre af dem har diagnoser som infantil autisme og atypisk autisme.
Ikke så langt fra familien Fredensdal bor mormor, Lydia Fredensdal, og det var hende, der mente, at hendes datter og resten af flokken i Grønbjerg ved Ringkøbing skulle have en julekurv. Fordi Stinne overkommer tusind ting hver dag takket være en kæmpe kærlighed til netop børnene.
– Jeg har altid drømt om at få en stor familie, og det må man sige, at vi har fået, siger Stinne og Benny. Begge voksne har altid været i arbejde. Benny arbejder som industritekniker, Stinne er uddannet pædagog, men er lige nu på barsel med den yngste, Katja på to måneder. Og det er sidste gang, for hun er sikker på, at Katja er den sidste i børneflokken. Næsten sikker...
Læs også: Efter et år med behandling og operationer får Pia Familie Journals julekurv
De store drenge er Kevin på 13 og Kasper på 12. Så kommer Karoline, der nu er 10 år, og Kathrine på 8, Kenneth er 2 år, og Katja er tre måneder. De store drenge har begge infantil autisme, og de har især haft glæde af hinanden.
– Vi fik først Kevins diagnose, da han var 8 år. Indtil da havde han gået i almindelig skole og kæmpet for at forstå de sociale spilleregler. Det var det en lettelse, da vi fik hans diagnose, selv om det også var svært, for det var selvfølgelig også en stor sorg at få at vide, at vores søn havde en diagnose, siger Stinne.
Kasper blev også undersøgt, ikke fordi han var ligesom Kevin, for han var tværtimod indadvendt og ikke særlig interesseret i at være sammen med andre, og han fik også diagnosen infantil autisme. Det gode ved dét var, at de to drenge havde hinanden og altid kunne snakke sammen uden problemer.
– Da Karoline blev født, syntes vi, hun var helt, helt anderledes. Og så viste det sig bare, at hun var normal. Indtil da havde børn med autisme været det, vi kendte, og nu kom der så en pige, der var helt anderledes udadvendt – og så var hun bare normal, hvad det så end betyder, siger Benny.
Læs også: Gunnvor takker Rikke med en julekurv
Nummer fire i flokken, Kathrine, har atypisk autisme, og den diagnose fik hun, da hun var 5 år. Siden er de to mindste kommet til, og de har ikke nogen diagnoser. Men efterhånden har Stinne og Benny også fået et meget afslappet forhold til netop diagnoserne.
Hos familien Fredensdal går tre af børnene i en specialskole i Ringkøbing. I fritiden dyrker de svømning, og derhjemme har hvert enkelt barn pligter. Der er klare regler og klare rutiner i huset på Algade, for sådan trives flokken bedst. Det gør også, at der bliver god tid til, at alle kan være med til at lave sjove ting.
Men det allerbedste er, hvis man kan snige sig til at holde den nyeste baby i familien, for alle børnene elsker at nusse med Katja og lege med Kenneth, der med sine to år selv holder allermest af kage.
Stinne ligner en supermor, som hun sidder der midt i børneflokken, og det er hun vel også, for hun overkommer meget. Det gør Benny også, og de store drenge kalder ham Mr. Fix-it. I mange år arbejdede han på skæve tidspunter, så der kom flere penge på kontoen, men det gør han ikke mere. Nu rækker en almindelig arbejdsuge, men når han kommer hjem, er der altid en ting, to eller tre, han lige skal ordne, for ifølge børnene kan deres far ordne alt.
Da de mødtes på et diskotek i Ringkøbing, var Stinne 18, og Benny 22 år. De blev hurtigt kærester, og et halvt år senere købte de deres hus, der var et håndværkertilbud. Det er det bestemt ikke mere, for Stinne og Benny har sat det hele i stand. Hen ad vejen, og som pengene rakte, for de to har også sans for økonomi.
Det, som familien Fredensdal er mest rig på, er nu stadigvæk børn. Heldigvis, for de seks er enige om, at det er rigtig godt at have mange søskende.
– Så er der altid nogen, man kan vise de ting, man har lavet i skolen, til, siger Kasper.
– Det er rart at være den store og holde en baby, siger Kathrine, mens baby Katja gaber og falder til ro i hendes favn. Den mindstes verden er fuld af kærlige arme, der hellere end gerne vil løfte og bære, så det er dejligt at være rosinen i pølseenden hos familien Fredensdal.
Kender du én, der fortjener Familie Journals julekurv? (link fjernet)
En af de gode traditioner, vi har på Familie Journal, er uddelingen af årets julekurv. Det er jer læsere, der gør os opmærksomme på personer i jeres liv, der har fortjent en anerkendelse og ikke mindst julekurven, der i år er et gavekort på 2.000 kr. til Imerco (kan også bruges i Imerco HOME). Vi uddeler i alt 10 julekurve.