Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Helle Jensen står op klokken halv fire hver eneste fredag. Hun skal nemlig nå at bage en masse boller, brød og kager, inden de lækkersultne kunder kommer myldrende, så snart bageriet i hendes kælder åbner klokken 7.
De fleste af ugens øvrige dage er Helle også i fuld sving med røremaskine, dejskåle og kageforme. Her bager hun efter bestilling til både private og virksomheder, som selv kommer og afhenter herlighederne på Grøndalsgårdvej 25 i Funder, hvor Helle har adresse.
Der er stor efterspørgsel på Helles bagværk, og sådan har det været lige siden 2016, hvor hun startede sit hjemmebageri som en hobby ved siden af jobbet som ernæringsassistent.
Hendes velsmagende brød og kager blev dog hurtigt så populære, at Helle havde svært ved at følge med, så i maj sidste år tog hun orlov fra sit job og blev hjemmebager på fuldtid.
Beslutningen var egentlig ikke svær. Helle kunne jo godt mærke, at interessen for hendes hjemmebag var stor, for bestillingerne væltede allerede ind i weekenderne og om aftenen, dengang hun bare bagte i sin fritid.
– Jeg tænkte, at jeg alligevel havde så mange bestillinger på hobbyplan, at jeg lige så godt kunne springe ud i det på fuldtid, for selv hvis det bare blev ved disse bestillinger, ville det alligevel give en indtægt, som kunne få det til at løbe rundt. Jeg behøver ikke at tjene en kæmpe løn. Mine børn er flyttet hjemmefra, og min mand og jeg har boet i huset i 35 år og afbetalt på det lige så længe. Så jeg kan godt nøjes med mindre, forklarer Helle og tilføjer grinende:
– Mine regninger til el og varme er selvfølgelig steget voldsomt i forhold til tidligere, men til gengæld har jeg ikke omkostninger til løn, for jeg klarer det hele selv.
Det var også nu, det skulle være, hvis Helle ville gøre alvor af drømmen om sit eget bageri.
– Jeg er 62 år, så nu skulle det altså prøves. Jeg har altid været vild med at bage, men da vores fire børn var små, var en bagers arbejdstider ikke særlig tillokkende. Det er ikke noget problem længere, for nu er de voksne, og det betyder jo, at jeg har større frihed til at gøre, hvad jeg vil.
I Helles bageri er der ikke to kager, som er ens. Hun styrer nemlig langt uden om tilsætningsstoffer og færdigblandinger, som får alt til at smage og syne af det samme. Hver eneste kage og hvert eneste brød er derimod lavet helt fra bunden med kærlighed og gode råvarer.
Selv marmeladen i hindbærsnitterne fremstiller Helle selv, og hun er overbevist om, at kunderne kan smage kvaliteten, og at det er dén, som får dem til at vende tilbage igen og igen.
– Jeg bliver så glad, når folk kommer igen, og når jeg får positive tilkendegivelser om, at noget smagte godt. Jeg kan også mærke, at jeg får rigtig meget omtale fra mund til mund, for der kommer tit nye kunder, som har hørt om bageriet fra andre, der har været her. Det giver mig en stor tilfredsstillelse, at folk sætter pris på, at man laver noget ordentligt fra bunden.
Helle har nok landets sødeste kunder, hvis hun selv skal sige det. Mange af dem er så begejstrede for hendes bagværk, at de ligefrem opfordrer hende til at sætte priserne op. 4 kroner for en bolle og 6 kroner for en kage er næsten for billigt, synes de.
Her finder du masser af opskrifter på lækkert bagværk >>
– Men det ved jeg nu ikke, om jeg gør lige foreløbigt. For mig er det vigtigste, at jeg trives med det, jeg laver – og det gør jeg. Jeg synes, det er fantastisk at få lov til at leve af min hobby og samtidig møde en masse glade mennesker, som man lærer bedre at kende, jo flere gange de er her. Man får jo et personligt forhold til dem, når man sådan står og snakker hen over bollerne, griner Helle og understreger:
– Og det gør bare, at selv om det nogle gange er hårdt at stå så tidligt op, så er det det hele værd.
Snart er det den 1. maj, og så er Helles orlov forbi. Hun skal i den forbindelse tage stilling til, om hun vil vende tilbage til sit gamle job, eller om hun vil fortsætte som fuldtidsbager derhjemme.
– Det har jeg nok besluttet, at jeg gerne vil – altså fortsætte med hjemmebageriet på fuldtid. Men jeg skal finde en måde, hvor jeg kan arbejde lidt mindre, for det kan også tage overhånd. Jeg synes jo, at det er træls at skulle sige nej til folk, når de kommer med en bestilling, men alt skal jo heller ikke handle om boller og kager. Det vil min mand nok også være enig i, smiler hun.
Helles mand, Roland, var også i hendes tanker, da hun skulle navngive sit bageri. Det hedder nemlig Hero’s Hjemmebag – de første to bogstaver står for Helle, og de næste to står for Roland.
– Han hjælper mig nogle gange med at bygge kransekage, og det er han faktisk rigtig god til, så selvfølgelig skulle han også være en del af navnet, siger Helle, som på Facebook-siden ”Hero’s Hjemmebag” holder sine kunder opdateret om nyheder og gode tilbud i bageriet.
Hun har aldrig fortrudt sin beslutning om at springe ud som hjemmebager og opfordrer også andre til at føre deres drømme ud i livet.
- Hvis man har forudsætningerne for at gøre en drøm til virkelighed, så synes jeg da bare, at man skal tage springet. Jeg havde erfaringen med mig som ernæringsassistent, så jeg vidste, hvordan jeg skulle indrette bageriet. Og så havde jeg passionen for at bage og muligheden for at tage orlov for at se, om det virkelig var noget for mig. Så det ville næsten være dumt ikke at slå til. Det er jo heldigvis aldrig for sent at skifte spor.