Livshistorier
Min svigerfamilie reddede mit ægteskab
Louise Vælds, 51, og hendes 26-årige datter Simone Ravn har altid haft forrygende og givtige samtaler om alt mellem himmel og jord. Og i efteråret opstod en idé i Simones hoved:
– En dag, hvor vi hver især var ude at gå tur, ringede jeg simpelthen til min mor og foreslog, at vi lavede en podcast. Jeg har ofte tænkt den tanke, at det måtte være interessant og inspirerende for andre, hvis de kunne lytte med på vores samtaler. Og da jeg hører meget podcast og har været vild med radio hele mit liv, var tanken nærliggende, siger hun.
Louise var med på idéen, og i julen, hvor familien var samlet i hendes og ægtemanden Jans hjem i Fredericia, blev første skridt taget.
– Vi havde masser af tid, som man altid har i juledagene. Og så sagde jeg pludselig: "Nu gør vi det! Vi laver et testafsnit!" Og så gik vi ellers i gang med at optage vores samtale på iPhone, mens resten af familien rendte omkring os og lavede andre ting. Det føltes noget akavet, husker Louise.
Det blev til 20 minutters snak om sociale regler i familien, og efterfølgende præsenterede mor og datter resultatet for udvalgte personer i omgangskredsen.
Læs også: Min mor giver så meget til alle.
– Vi havde valgt nogle personer, som vi vidste, ville være ærlige. Det er vigtigt, når det er ens egen sjæl, man sidder og øser ud af. Min 41-årige veninde syntes heldigvis, vores program var relevant. Jan lyttede også med og mente helt klart, at vi bare skulle køre på, siger Louise.
Også en nær veninde af Simone fik meget ud af sin gennemlytning, da tonen i hendes egen familie var en helt anden.
– Hun lærte endda nye sider af vores familie at kende. Hun vidste for eksempel ikke, at min yngste lillebror og jeg kun var halvsøskende, siger Simone.
Foruden Simone har Louise børnene Rasmus, 22, og Malthe, 14, hvoraf altså kun sidstnævnte er med hendes nuværende ægtemand. Hun har diplom i psykologi, er tidligere psykoterapeut og efteruddannet i blandt andet kommunikation. I dag er hun selvstændig coach og underviser.
Simone rykkede for seks år siden fra Fredericia til København, hvor hun deler bofællesskab med to jævnaldrende. Hun er uddannet pædagog og læser i dag pædagogisk sociologi samtidig med, at hun er ansat i universitetets studievejledning.
Læs også: Mor og datter fandt kærligheden igen.
Fra det første, vellykkede forsøg gik der ikke langt tid, før Louises og Simones fælles podcast havde premiere på alle de apps, hvor man normalt kan lytte til podcasts, samt på YouTube.
– Vi har taget YouTube med, fordi mange i min generation ikke er vant til at høre podcasts på deres telefoner. Og vi vil gerne have alle med, siger Louise.
Der udkommer et afsnit om ugen under titlen "Snackposen".
– Vi har valgt navnet, fordi vi snakker lige ud af posen. Og fordi, vi skiftes til at tage en snack med, når vi optager udsendelserne, forklarer Louise.
Simone har skruet retningslinjerne for podcasten sammen. Hun siger:
– Alle har en mor, og alle har forældre, så de fleste kan relatere til det, vi laver. Jeg vil gerne vise andre, hvilken relation, man kan have med sin mor. At man godt kan tale om alle de ting, der er svære, men selvfølgelig også om glæde, lykke og andre gode følelser.
Læs her Puk Elgårds råd til en mor, der vil tæt på sin datter igen.
Sårbarhed og ensomhed er et par af de emner, der indtil videre har været på progammet.
– Og så har vi lavet et afsnit om at vælge børn fra. Det er et lidt kontroversielt emne, selv om mange gør det.Så det har vi fået en del respons på. Vi har sågar haft en udsendelse om økonomi. Og så kunne vi ikke dy os for at lave en "corona special", siger Simone.
Helt konkret kom inspirationen fra det pressemøde, hvor regeringen meddelte, at sommeren ville blive helt uden festivaller og andre arrangementer, der indebar store menneskemængder.
– Så snart, pressemødet var slut, ringede min telefon. Og jeg vidste med det samme, at det var Simone, der var i krise og måtte beklage sin nød over, at årets Roskilde Festival var aflyst, fortæller Louise.
Læs historien om Juul, der har mistet sin mor.
– Ja, jeg havde brug for at lufte min frustration over, at min festivaltur ikke blev til noget, og det blev vores udsendelse en god anledning til. Men når den slags ting sker, gælder det jo også om at finde ud af, hvordan man kan få noget positivt ud af situationen. Selv om livet byder på nogle skuffelser af og til, kan man jo sagtens have det sjovt alligevel, fortsætter Simone.
– Formålet med "Snackposen" er at få folk til at bryde mønstre og tale højt om de ting, der påvirker deres hverdag. Ikke kun med familien, men også med venner. Når man får talt ud om tingene, efterlader det plads til at kunne bruge sin tid på noget sjovere og federe, siger hun.
En gylden regel er, at samtalen ikke må begynde at ligne en venindesnak.
– Vi diskuterer for eksempel ikke sex i detaljer. Det er en del af folks liv og ikke noget tabuemne for os, men det hører ikke hjemme i en mor- og datter-snak. Det samme gælder drukhistorier. Simone kan godt lide at feste, og jeg har også selv været ung engang. Men selv om det sikkert kunne blive muntert med et par pinlige historier, kommer det ikke til at ske. Lige som vi heller ikke kommer til at afsløre vores dybeste hemmeligheder for åben mikrofon. Vores podcast er ikke til for underholdningens skyld. Vi forsøger at skabe noget opbyggeligt og brugbart, men det er naturligvis altid tilladt både at smile, grine og hygge sig.
Tv-vært og forfatter Thomas Skov laver i dadg podcasts. Mød ham her.
Når der skal produceres podcast, mødes mor og datter enten i Fredericia eller København.
– Faktisk har vi i løbet af de år, jeg har boet i København, aldrig set hinandens så ofte, som vi gør nu, fortæller Simone.
Når samtalen ligger klar som lydfil på computeren, er det Simones lillebror Rasmus, der finpudser lyden, klipper udsendelsen og tilføjer sine egne musikjingles.
– Efter bare seks uger havde vores podcasts haft mere end 1.000 lytninger i alt, og vi allerede mere end 200 faste lyttere. Det er da flot, når man tænker på, at vi er nye og helt alene om det, siger Louise Vælds.