Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Vibeke Køhl Hoby-Hansen – eller blot Vibeke Hoby, som hun for nemheds skyld kalder sig som sangerinde – havde ingen idé om, hvad hun skulle forvente, da hun i efteråret 2019 sendte sit nyudgivne album ”Vandrende venner” ud til landets radiostationer. Så det var en gevaldig optur for hende, da hun hittede på de respektive dansktoplister på de nordjyske radiostationer Radio Nibenitten og Limfjord Slager.
– Det var her, det gik op for mig, at jeg havde ramt noget, som vakte genklang blandt folket, siger Vibeke, der er 49 år, og som med en dansk udgave af tyrolermusik har skabt sin helt egen niche.
Ovenikøbet jodler hun som en indfødt østriger. Og hun har selv oversat de traditionelle tyrolersange til dansk, hvilket ingen hjemlige kunstnere har givet sig i kast med siden salig Jodle Birges storhedstid.
– Jeg er vokset op på en gård på det yderste Vestlolland. Vi havde malkekøer, og da jeg blev gammel nok, fik jeg ansvar for kalvene, ligesom praktisk arbejde som at male og kalke også var en del af min barndom. På Lolland var slager- og folkemusik fra tysktalende lande populær, og min stedfar og morfar lyttede meget til det, så stilarten er på ingen måde fremmed for mig. Sproget lærte jeg mig allerede som lille ved at se tysk børne-tv.
Også talentet og interessen for at synge blev tidligt vakt til live.
– Allerede i forbindelse med en musikalsk legestue i børnehaveklassen kunne vores musiklærer høre noget særligt i min måde at synge på. Han bad derfor mine forældre om tilladelse til, at jeg kunne komme til at optræde ved skolens forårskoncerter, hvilket børnene normalt først fik lov til, når de begyndte at have musik som fag på skemaet. Ved koncerterne blev jeg i øvrigt placeret på en gymnastikskammel. Min højde har aldrig været noget at prale af, fortæller hun og ler højlydt.
– Jeg kunne godt lide den beundring og opmærksomhed, jeg høstede, når jeg optrådte. Men jeg forestillede mig aldrig, at jeg skulle leve af musik. Jeg var jo en pige fra landet og anså ikke den slags som rigtigt arbejde.
Mød sangerinden Anne Marie Lindegaard og læs hendes blændende kærlighedshistorie.
Nu om stunder tjener Vibeke primært sine penge som sygeplejerske, men faktisk har hun i en del af sit liv levet af sin musikalske kunnen. Først og fremmest i årene 1990-1995, hvor hun havde en duo sammen med sin daværende livsledsager, der er far til hendes børn Kyle og Samantha på 28 og 25 år.
I dag er hun gift med Troels Køhl Hoby-Hansen, der også er tidligere musiker og nu har firmaet Troels A/S, som udlejer musikudstyr og laver lyd og lys til koncerter.
– Omsætningen er gået ned med næsten 90 procent, fordi der ingen festivaler er. Men når det er sagt, har Troels A/S klaret sig udmærket. Der har været mange mindre arrangementer. Og jeg har formået at skaffe mine to ansatte andet arbejde i københavnske firmaer, fortæller han.
Troels og Vibeke mødte hinanden i september 2013 ved et arrangement, hvor hun stod i forgrunden for orkestret Tyrolerband, og han var lydmand.
– Vi havde spøjst nok begge følelsen af at have mødt hinanden før. Så det, der lyder som verdens dårligste scorereplik, var simpelt hen virkelighed for os. Vi havde det, som om vi kendte hinanden. Og allerede måneden efter flyttede vi sammen. I første omgang i et lejet sommerhus, fortæller Vibeke.
Katrine Daugaard har forladt musikscenen. Læs her, hvad sangerinden laver i dag.
På det tidspunkt, hvor de mødtes, boede Troels hjemme hos sin mor. Sådan har Vibeke i hvert fald valgt at formulere det, når hun siden med et drilsk smil om munden har fortalt historien til venner og veninder.
– Han havde også et hus, som han lejede ud, men det springer jeg gerne let og elegant hen over. Det ødelægger jo noget af det sjove. For mit eget vedkommende var mine børn på det tidspunkt flyttet hjemmefra. Og Troels’ datter Mille, som nu er 14 år, boede hos sin mor. Med andre ord var der intet, der holdt os tilbage. Vi kunne lige så godt først som sidst flytte sammen og finde ud af, om forholdet kunne bære, fortæller sangfuglen.
Da Vibeke i sin tid blev skilt fra sine børns far, og deres professionelle parløb som festmusikere ligeledes ophørte, valgte hun at uddanne sig til sygeplejerske for at undslippe kontanthjælpen. I 2001 var hun uddannet.
– Jobbet som sygeplejerske passer godt til mig som person. I 2013 blev jeg imidlertid sygemeldt med stress og havde i den forbindelse et forløb med en coach. I forløbet indgik en øvelse, der gik ud på, at jeg skulle sætte ord på mine drømme fem år ud i fremtiden og forestille mig, hvor jeg gerne ville være i mit liv til den tid, hvis jeg frit kunne bestemme.
– Mit svar var, at mit mål var at synge duet med Hansi Hinterseer. Den ambition har jeg stadig til gode at få opfyldt. Men lige siden har jeg arbejdet hårdt på at gøre mine musikalske drømme til virkelighed, siger Vibeke.
Læs her om Vibekes store, østrigske helt.
Allerede i 2009 lærte hun sig at jodle og lagde dermed grunden til sin – for en dansk sangerinde – lidt usædvanlige stil.
– På den østrigske udgave af Google fandt jeg en nørd, der udbød et mp3-kursus i jodling via sin hjemmeside. Jeg fik kurset hjem, og når jeg kørte til og fra arbejde i min folkevognsboble, sad jeg og øvede mig. Jeg præsenterede første gang resultatet for offentligheden ved en nytårskoncert i januar 2010, husker hun.
Koncerten havnede på YouTube og blev årsag til, at hun først blev sangerinde i Cantus Tyrolerne og siden i Tyrolerband. Og i 2018 debuterede hun som solist, da harmonikaspilleren Kristian Rusbjerg foreslog Klaus & Servants at tage hende med i dk4-showet ”Syng med & Tip et hit”.
– De ville dog gerne have en tyrolersang på dansk til showet. Og det blev anledningen til, at jeg oversatte den kendte folkemelodi ”Bergvagabunden”. Den kom til at hedde ”Vandrende venner” og blev den første af mine oversættelser, siger hun.
Kejser Larsen Band leverer en mere rocket udgave af den folkelige musik. Mød bandets frontmand her.
Netop den sang er blevet en slags kendingsmelodi for hende og har blandt andet ligget på Dansktoppen på DR’s P5 i samtlige de 15 uger, som er de maksimalt tilladte på den liste.
– For det meste optræder jeg sammen med Kristian som duo under navnet Kristian & Vibeke. Derudover har mit partyorkester, Miss Piggy & Partyskinkerne, en del oktober- og grisefester. Og endelig vikarierer jeg for tiden i mit tidligere band, Tyrolerband, indtil de har fået kørt en ny sangerinde ind. Når jeg tager alene ud og underholder, er det primært til fødselsdage. Og en begejstret fan af tyrolermusik har såmænd allerede hyret mig til at synge ved hans begravelse. Datoen kender jeg af gode grunde ikke endnu, siger Vibeke Hoby med et smil.
Her kan du læse et rørende interview med sanger René Franz og hans datter.