Opskrifter

Hjemmebag: 3 slags fastelavnsboller

Fredag, 12. februar 2021Af Camilla Biesbjerg Markussen. Foto: Betina HastoftFoto: Betina Hastoft
Imponer familien og gæsterne med hjemmebagte fastelavnsboller. Her får du opskrifterne på 3 forskellige fastelavnsboller, så der er lidt til enhver smag. Velbekomme.
3 slags fastelavnsboller

Gammeldags fastelavnsboller

(12 stk.)

  • 25 g gær
  • 1½ dl sødmælk
  • 2 spsk. sukker
  • ½ vaniljestang
  • 1 tsk. kardemomme
  • ½ tsk. salt
  • 2 æg + 1 æg til pensling
  • 160 g blødt smør
  • 40 g ølandshvedemel
  • Ca. 400 g hvedemel

Marcipanremonce:

  • 75 g marcipan
  • 75 g blødt smør
  • 75 g sukker
  • ½ tsk. vaniljepulver
  • 50 g mørk chokolade

Pynt:

  • 75 g mørk chokolade
  • 1 tsk. smør
  • 25 g hasselnøddeflager

Prøv også: Semlor - svenske fastelavnsboller

Fremgangsmåde:

Opløs gæren i mælk. Tilsæt sukker, vaniljekorn, kardemomme, salt og æg, og rør godt. Tilsæt blødt smør og de 2 slags mel lidt ad gangen, til dejen er glat og smidig. Lad den hæve tildækket og køligt i 8 timer, og dernæst 1 time på køkkenbordet. Rul dejen ud til ca. ½ cm’s tykkelse på et meldrysset bord. Skær den ud i 12 firkanter, der måler 10 x 10 cm.

Prøv også: Fastelavnsboller med marcipanremonce og chokoladeglasur

Marcipanremonce: Rør revet marcipan med smør, sukker og vaniljepulver. Læg 1 stor tsk. marcipanremonce på midten af hver dejfirkant, og drys grofthakket chokolade over. Fold de 4 hjørner ind over fyldet, så de overlapper hinanden, og tryk forsigtigt sammenføjningerne sammen, men lad bollerne være firkantede. Læg fastelavnsbollerne med samlingen nedad på en bage-plade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i 30 minutter. Tænd ovnen på 200°, og pensl bollerne med æg. Bag dem i ovnen i 12-15 minutter, til de er let gyldne og føles lette, når du løfter dem op. Afkøl på en rist.

Pynt: Smelt chokoladen. Tilsæt smør, og rør, til konsistensen er jævn. Afkøl blandingen en smule, og smør den på de afkølede fastelavnsboller. Drys med hasselnøddeflager.

Prøv også: 5 opskrifter på lækre fastelavnsboller

Kæmpe fastelavnsbolle

(10 personer)

  • 25 g gær
  • 2½ dl sødmælk
  • 75 g smør
  • 60 g sukker
  • ¼ tsk. salt
  • 1½ tsk. kardemomme
  • 1 vaniljestang
  • 475-500 g hvedemel
  • 1 æg til pensling

Marcipanfyld:

  • 300 g marcipan
  • 3 spsk. sødmælk
  • 5 dl piskefløde

Pynt:

  • 1 spsk. flormelis

Prøv også: Hjemmebag: 3 sunde og søde kager

Fremgangsmåde:

Opløs gæren i lillefingervarmt mælk. Rør smeltet smør i. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og vaniljekorn. Ælt melet ind i dejen lidt ad gangen, til dejen er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket og lunt i 45 minutter.

Ælt dejen hurtigt igennem på et meldrysset bord. Form den til en stor rund bolle, og læg den i en smurt springform (Ø ca. 20 cm). Lad den hæve tildækket i 30 minutter. Tænd ovnen på 180°. Pensl dejen med sammenpisket æg, og bag den store bolle på nederste rille i ovnen i ca. 30 minutter, til den er gylden og gennembagt. Tag bollen ud af formen, og lad den afkøle tildækket på en rist.

Prøv også: Bag donuts: 3 opskrifter på lækre donuts

Marcipanfyld: Rør revet marcipan med mælken til en cremet masse. Pisk fløden til skum. Skær den store, afkølede bolle igennem til 3 kagebunde, og skær et lille låg af den øverste top. Fordel marcipanmassen og flødeskum på bundene, og læg dem sammen. Drys med flormelis, og servér straks.

Tip: I stedet for 1 stor kage kan du forme 10 boller og forkorte bagetiden en smule.

Prøv også: Hjemmebag: 3 klassiske franske fristelser

Fastelavnsboller med lemoncurd

(16 stk.)

  • 30 g gær
  • 3 dl kærnemælk
  • 1 dl smagsneutral olie, f.eks. solsikkeolie
  • 2½ spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 1 æg
  • ½ usprøjtet citron
  • 575 g hvedemel

Lemoncurd:

  • 1½ usprøjtet citron
  • 100 g sukker
  • 1 æg
  • 40 g smør

Citronglasur og pynt:

  • 200 g flormelis
  • ½ citron
  • 25 g usaltede pistacienødder
  • Sukkerpynt, f.eks. små gule stjerner fra Dr. Oetker

Prøv også: Hjemmebag: 3 slags brød, du nemt kan bage

Fremgangsmåde:

Lemoncurd: Riv citronskallen, og pres saften af citronerne. Bland citronskal, citronsaft, sukker og æg i en lille gryde. Tilsæt smør i små tern. Pisk konstant over svag varme i ca. 10 minutter, til smørret er smeltet, og massen er tyknet. Den må ikke koge. Tag gryden af varmen, og si citroncremen ned i et lille patentglas. Sæt låg på glasset, og sæt cremen på køl, til den er helt kold.

Fastelavnsbolle: Opløs gæren i kærnemælk. Tilsæt olie, sukker, salt, æg og fintrevet citronskal. Ælt melet i lidt ad gangen, til dejen er blank og smidig. Lad dejen hæve til-dækket og lunt i 1 time.

Ælt dejen hurtigt sammen på et meldrysset bord, og rul den ud til et rektangel på 50 x 35 cm. Skær dejen ud i 16 firkanter.

Læg 1 spsk. lemoncurd på midten af hvert dejstykke, og fold dejen sammen til en bolle. Læg dem med sammenføjningen nedad på en bageplade med bage-papir, og lad dem efterhæve tildækket i 30 minutter. Varm ovnen op til 210°. Bag bollerne i ovnen i 12-15 minutter, til de er gyldne. Afkøl på en rist.

Citronglasur og pynt: Rør flormelis og citronsaft til en tyk glasur. Smør glasuren på de afkølede boller, og drys med hakkede pistacienødder og sukkerpynt.

Prøv også: Hjemmebag: 3 lækre desserter med alkohol