Hjemmebag: 3 slags fastelavnsboller
Gammeldags fastelavnsboller
(12 stk.)
- 25 g gær
- 1½ dl sødmælk
- 2 spsk. sukker
- ½ vaniljestang
- 1 tsk. kardemomme
- ½ tsk. salt
- 2 æg + 1 æg til pensling
- 160 g blødt smør
- 40 g ølandshvedemel
- Ca. 400 g hvedemel
Marcipanremonce:
- 75 g marcipan
- 75 g blødt smør
- 75 g sukker
- ½ tsk. vaniljepulver
- 50 g mørk chokolade
Pynt:
- 75 g mørk chokolade
- 1 tsk. smør
- 25 g hasselnøddeflager
Prøv også: Semlor - svenske fastelavnsboller
Fremgangsmåde:
Opløs gæren i mælk. Tilsæt sukker, vaniljekorn, kardemomme, salt og æg, og rør godt. Tilsæt blødt smør og de 2 slags mel lidt ad gangen, til dejen er glat og smidig. Lad den hæve tildækket og køligt i 8 timer, og dernæst 1 time på køkkenbordet. Rul dejen ud til ca. ½ cm’s tykkelse på et meldrysset bord. Skær den ud i 12 firkanter, der måler 10 x 10 cm.
Prøv også: Fastelavnsboller med marcipanremonce og chokoladeglasur
Marcipanremonce: Rør revet marcipan med smør, sukker og vaniljepulver. Læg 1 stor tsk. marcipanremonce på midten af hver dejfirkant, og drys grofthakket chokolade over. Fold de 4 hjørner ind over fyldet, så de overlapper hinanden, og tryk forsigtigt sammenføjningerne sammen, men lad bollerne være firkantede. Læg fastelavnsbollerne med samlingen nedad på en bage-plade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i 30 minutter. Tænd ovnen på 200°, og pensl bollerne med æg. Bag dem i ovnen i 12-15 minutter, til de er let gyldne og føles lette, når du løfter dem op. Afkøl på en rist.
Pynt: Smelt chokoladen. Tilsæt smør, og rør, til konsistensen er jævn. Afkøl blandingen en smule, og smør den på de afkølede fastelavnsboller. Drys med hasselnøddeflager.
Prøv også: 5 opskrifter på lækre fastelavnsboller
Kæmpe fastelavnsbolle
(10 personer)
- 25 g gær
- 2½ dl sødmælk
- 75 g smør
- 60 g sukker
- ¼ tsk. salt
- 1½ tsk. kardemomme
- 1 vaniljestang
- 475-500 g hvedemel
- 1 æg til pensling
Marcipanfyld:
- 300 g marcipan
- 3 spsk. sødmælk
- 5 dl piskefløde
Pynt:
- 1 spsk. flormelis
Prøv også: Hjemmebag: 3 sunde og søde kager
Fremgangsmåde:
Opløs gæren i lillefingervarmt mælk. Rør smeltet smør i. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og vaniljekorn. Ælt melet ind i dejen lidt ad gangen, til dejen er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket og lunt i 45 minutter.
Ælt dejen hurtigt igennem på et meldrysset bord. Form den til en stor rund bolle, og læg den i en smurt springform (Ø ca. 20 cm). Lad den hæve tildækket i 30 minutter. Tænd ovnen på 180°. Pensl dejen med sammenpisket æg, og bag den store bolle på nederste rille i ovnen i ca. 30 minutter, til den er gylden og gennembagt. Tag bollen ud af formen, og lad den afkøle tildækket på en rist.
Prøv også: Bag donuts: 3 opskrifter på lækre donuts
Marcipanfyld: Rør revet marcipan med mælken til en cremet masse. Pisk fløden til skum. Skær den store, afkølede bolle igennem til 3 kagebunde, og skær et lille låg af den øverste top. Fordel marcipanmassen og flødeskum på bundene, og læg dem sammen. Drys med flormelis, og servér straks.
Tip: I stedet for 1 stor kage kan du forme 10 boller og forkorte bagetiden en smule.
Prøv også: Hjemmebag: 3 klassiske franske fristelser
Fastelavnsboller med lemoncurd
(16 stk.)
- 30 g gær
- 3 dl kærnemælk
- 1 dl smagsneutral olie, f.eks. solsikkeolie
- 2½ spsk. sukker
- ½ tsk. salt
- 1 æg
- ½ usprøjtet citron
- 575 g hvedemel
Lemoncurd:
- 1½ usprøjtet citron
- 100 g sukker
- 1 æg
- 40 g smør
Citronglasur og pynt:
- 200 g flormelis
- ½ citron
- 25 g usaltede pistacienødder
- Sukkerpynt, f.eks. små gule stjerner fra Dr. Oetker
Prøv også: Hjemmebag: 3 slags brød, du nemt kan bage
Fremgangsmåde:
Lemoncurd: Riv citronskallen, og pres saften af citronerne. Bland citronskal, citronsaft, sukker og æg i en lille gryde. Tilsæt smør i små tern. Pisk konstant over svag varme i ca. 10 minutter, til smørret er smeltet, og massen er tyknet. Den må ikke koge. Tag gryden af varmen, og si citroncremen ned i et lille patentglas. Sæt låg på glasset, og sæt cremen på køl, til den er helt kold.
Fastelavnsbolle: Opløs gæren i kærnemælk. Tilsæt olie, sukker, salt, æg og fintrevet citronskal. Ælt melet i lidt ad gangen, til dejen er blank og smidig. Lad dejen hæve til-dækket og lunt i 1 time.
Ælt dejen hurtigt sammen på et meldrysset bord, og rul den ud til et rektangel på 50 x 35 cm. Skær dejen ud i 16 firkanter.
Læg 1 spsk. lemoncurd på midten af hvert dejstykke, og fold dejen sammen til en bolle. Læg dem med sammenføjningen nedad på en bageplade med bage-papir, og lad dem efterhæve tildækket i 30 minutter. Varm ovnen op til 210°. Bag bollerne i ovnen i 12-15 minutter, til de er gyldne. Afkøl på en rist.
Citronglasur og pynt: Rør flormelis og citronsaft til en tyk glasur. Smør glasuren på de afkølede boller, og drys med hakkede pistacienødder og sukkerpynt.
Prøv også: Hjemmebag: 3 lækre desserter med alkohol