Kære Puk
Min datter behandler mig nedladende
I sommeren 2020 fik sangerinden Nynne Qvick en god idé:
– Jeg spekulerede på, hvordan landets udsatte børn og unge havde det under coronakrisen. Her tænkte jeg blandt andet på børn, der led af astma og allergi, eller som døjede med angst. Jeg var sikker på, at mange af dem var isoleret og havde det langt værre end normalt. Min idé var derfor at arrangere en støttekoncert og lade pengene gå til nogle af de organisationer, der forsøgte at gavne og hjælpe udsatte børn, siger 59-årige Nynne, som straks gav sig til at kontakte de kunstnere, hun gerne ville have med i showet.
Den stort opsatte koncert, som var hendes drøm, var dog umuliggjort af virussen. I stedet lavede hun en stribe mindre arrangementer i sin hjemby Odense og fik lokal-tv-stationen Fynboen TV til at optage det hele.
– Langt de fleste optagelser lavede vi på den legendariske Restaurant Carlslund. De havde slået et partytelt op, hvor kunstnerne kunne optræde. Det blev til i alt tre udsendelser, der blev vist på Fynbo TV, fortæller hun.
Piloten Flemming Gammelholm ændrede kurs og blev dansktopsanger. Læs hans historie her.
Mellem de musikalske indslag interviewede Nynne repræsentanter for Kræftens Bekæmpelse, Astma-Allergi Foreningen i Odense og endelig Strong by Nature, som er et behandlingstilbud for børn med angst. Alle foreninger havde søsat særlige initiativer for udsatte børn, og under udsendelserne havde seerne mulighed for at donere penge.
– Jeg døjer selv med astma og allergi. Og jeg har haft en ordentlig tur med stress og depression og har dermed oplevet noget, der er nært beslægtet med angst. Så jeg kan levende forestille mig, hvordan det er at være barn og kæmpe med de ting, siger hun.
Frem mod jul blev nedlukningen af Danmark som bekendt stadig mere massiv. Det gjorde ikke arbejdslivet lettere for de mange musikere i Nynnes bekendtskabskreds, og situationen gav inspiration til endnu en kreativ idé. Denne gang blev det til et samarbejde med en anden lokal tv-station, nemlig Provins TV.
– Jeg kan ikke give folk deres spillejob og indtjening tilbage. Men for alle os, der synger og optræder, er det et stort savn at undvære det. Det betyder meget at holde sig i gang og vise publikum, at man er der endnu. Derfor siger alle også ja til at være gæster i mit talkshow, fortæller hun.
Sangerinden blev Bed & Breakfast-værtinde. Du kommer det nære i første række. Læs med her.
I februar var der premiere på programmet, der kom til at hedde ”Grib chancen”. De musikalske medvirkende var alle fra dansktoppens verden. Ud over den syngende vært selv var det Flemming Gammelholm, det musikalske ægtepar Henrik Nørrelykke og Viveka Kruuse og sidst, men ikke mindst Nynnes nære veninde gennem mange år, veteranen Susanne Lana.
– Der er foreløbig planlagt 12 udsendelser, og der bliver sendt én om måneden, fortæller hun.
Værten lægger selv hus til tv-optagelserne i sit hjem i Odense-forstaden Korup.
– Min stue er omskabt til tv-studie. Møblerne er anbragt med passende coronaafstand imellem, og OB-vognen med teknikeren holder ude i min indkørsel. Samtidig har vi dekoreret en ”stjernevæg”, der tjener som baggrund for kunstnerne, når de synger deres sange.
Sangerinden er faktisk døbt Annette, men fik kunstner- og kælenavnet Nynne for år tilbage i forbindelse med en cd-indspilning.
– Flere af de folk, der var involveret i indspilningen, syntes, jeg mindede om den klodsede og lettere forvirrede Nynne fra filmen og tv-serien af samme navn. Den kunne jeg så tygge lidt på. Men i forhold til det ret almindelige Annette var det jo et fint kunstnernavn, og i dag er der ikke mange andre end min mor, der kalder mig Annette, siger hun.
Musikeren Heine Mindstrup spreder også glæde under coronaen. Læs om ham her.
Hun har sunget, siden hun var barn, og siden, hun som 16-årig blev sangerinde i et danseband, har hun arbejdet med musik på forskellige planer. Ind imellem har hun også nået at få de to voksne døtre Sheena og Stephanie, og sideløbende har hun tillige haft endnu en lidenskab jobmæssigt: Hun har arbejdet med børn.
– På et tidspunkt lejede jeg en stor gård i Villestofte og etablerede dagpleje med geder, kaniner og hund. Sideløbende ledede jeg showgruppen Børnescenen, som bestod af børn og unge mellem 10 og 20 år, og som optrådte rundtom i landet i weekenderne, fortæller hun.
Nynne blev i 1990 uddannet socialpædagog, men efteruddannede sig snart efter på musikskolen Spillestedet, da hun ønskede altid at kunne bruge sine musikalske evner i pædagogisk sammenhæng. Og det har hun gjort.
– Blandt andet satte jeg i en årrække et musikalsk teaterstykke op på Korup Skole hvert år til jul. Begge mine døtre både sang og dansede i forestillingen.
For 11 år siden døde Nynnes eksmand af en blodprop. Og det førte til det føromtalte sammenbrud med stress og depression.
– I de følgende tre år kunne jeg ikke gå uden for en dør, handle eller i det hele taget være i nærheden af andre mennesker. Jeg bare sov, spiste og sov igen.
Vendepunktet kom, da hun med sine egne ord begyndte at bruge musikken som terapi.
– Da jeg igen begyndte at synge i mit øvelokale, fik jeg fornyet energi til at genoptræne alt det, der krævede en indsats. Jeg fik lys tilbage i livet simpelt hen ved at synge mig ud af sorgen. Når man synger, frigør man som bekendt de endorfiner i hjernen, som giver velvære.
Læs her om Vibeke Hoby, der er et frisk pust af alpeluft på Dansktoppen.
Med den psykiske bedring mærkede Nynne også en længsel efter musikken igen.
– Jeg sammensatte et repertoire og fik fremstillet en masse musikfiler. Dermed var jeg klar til at tage ud som solist og fik lige fra begyndelsen mange job. Jeg havde sved på panden de første gange, fordi jeg var bange for, at min sygdom kunne ses på mig. Men det gik forrygende.
Hendes optur er kun blevet mere massiv af, at hendes tv-projekt er kommet på skinner:
– Af de første 50 kunstnere, jeg spurgte, sagde alle ja til at medvirke. Og det er skønt at sprede en masse kærlighed blandt det voksne publikum derude. Jeg tror, der er mange, som trænger, siger Nynne Qvick.
Det gælder om at være frygtløs, mener sangerinden og "X Factor"-dommeren Oh Land. Læs med her.