Måske har du besluttet, at hjemmets hund nu skal kunne håndteres noget nemmere og lære at følge dine kommandoer noget bedre.
Måske er det nærmest blevet en vane altid at skælde Buller ud, uden at du har nogen forventning om, at det vil hjælpe, og det gør det jo heller ikke, for Buller er så vant til den tone, at den har resigneret.
Men hvis beslutningen er truffet, er det så første dag i jeres nye liv, og hvis beslutningen er alvorligt ment, er det ikke så svært at få selv ret gamle hunde på sporet.
Man siger, at gamle hunde ikke kan lære nye kunster, hvilket er en sandhed med modifikationer, for op til seks-syvårsalderen kan det sagtens lade sig gøre. Måske bliver det ikke helt så perfekt, som hvis man var begyndt at træne en otte uger gammel hvalp, men det kan altid blive meget bedre.
Allerførst skal du lave en liste over, hvor skoen trykker. Er det hjemkaldet, der halter eller ikke eksisterer? Tigger hunden højlydt, laver udfald mod andre hunde eller noget andet? Herefter skal man gøre sig det klart, at det hele bunder i, at hunden ikke ser sin ejer, altså dig, som den leder, der udløser alt, hvad der er sjovt, og samtidig beskytter mod alt ondt.
Kontakt er nøgleordet, og kontakt er, at hunden ser på dig og holder øje med dig, for du skal være dens faste holdepunkt og sikre havn.
Begynd helt forfra og slut al træning med en succes, altså stop på toppen, for det giver både hunden og dig selvtillid. Lav de rytmer, der ikke er optimale, om. Hvis Buller tigger ved bordet, så sørg for, at den ikke er i stuen, når der spises. Gør den af alt og alle i haven, så lad den ikke være der alene, men gå med, og ret den, hvis den gør.
Man kan som bekendt gøre ting så rigtigt, at de bliver forkerte, og det er ret nemt at komme til at lyde sur og farlig, når man træner sin hund. Så bliver alt kæft, trit og retning, og det er ikke meningen, for Buller skal kunne se sin fordel ved at gøre det, du ønsker.
Der skal være god plads til glæde, og det gør ikke noget, at du hidser din hund op, og I har en fjollefest indimellem, det gør den kun til en bedre samarbejdspartner. Det er klart, at du skal læse hunden og ikke sætte den højere op, end at du kan få den ned igen, og står den højt, så dæmp legen og rosen, og når den er lidt nede, så skru op for charmen.
Hundetræning er aldrig lig hårdhed, men et samarbejde med hunden. I skal være et team, hvor hunden hellere end gerne vil gøre det rigtige for at få din accept og ikke mindst din beskyttelse. Du og din hund skal være et team, for uden samarbejde vil hunde ikke kunne overleve i naturen, og naturen er en kraft, man ikke kan gå imod.
Så husk glæden, ikke kun din, men i høj grad også din hunds, for det skal være sjovt at træne sin hund, og er du ikke lige i humør til at træne, så gør noget andet. God fornøjelse.
Rolf Andersen er Familie Journalens fast hundeekspert, og deler en gang om måneden sin store viden om menneskets bedste ven.
Du kan skrive til Rolf på:rolf@familiejournal.dk
Hvordan stopper jeg min hund i at hoppe op?
Lad julefreden sænke sig over hundekurven
Pas på hunde og andre dyr i den mørke og kolde tid
Min hund er alt for glad
Hvad med hunden, når der er baby på vej?
Min hund vil ikke samarbejde
Overmotiverer du din hund?
Verden ifølge min terrier