Jeg er voksen og har stadig problemer med akne: Hvad gør jeg?

Torsdag, 16. maj 2024
Cecilie Lunding Tolversen
Illustration: Martin Silz
"O" er 29 år og har altid haft problemer med akne. Lægen har udskrevet Epiduo, og "O" vil gerne vide, hvordan det virker. Læs familielægens svar her.
Voksen med akne

Kære Lotte

Jeg er 29 år og har haft en del problemer med akne siden teenageårene.

Lægen har nu udskrevet en gel til mig, og det virker faktisk fint. Desværre bliver min hud lidt rød og tør af behandlingen, men det må jeg nok bare tage med.

Gelen hedder Epiduo. Ved du mere om, hvad det egentlig er, og hvordan det virker?

Hilsen O

Kære O

Jeg udskriver Epiduo til mange af mine patienter med akne, og de er som regel rigtig glade for det, selvom huden ganske rigtigt kan blive en smule tør og irriteret.

Gelen indeholder to aktive substanser, adapalen og benzoylperoxid, som forebygger og behandler hudorme og bumser. Adapalen påvirker de processer i huden, som forårsager akne, mens benzoylperoxid virker bakteriedræbende og blødgør også det yderste hudlag.

Epiduo findes i to forskellige styrker. Jeg ved ikke, hvilken dosis du får, men virker den, som du beskriver, er der ingen grund til at ændre på den.

Ved kontakt med farvet hår og tekstiler kan gelen forårsage blegning, så det er en god idé at vaske hænder grundigt efter brug og måske lægge et gammelt håndklæde på puden, hvis du sover med gelen på.

Det tager tid at behandle akne, så tålmodighed er en vigtig faktor. De første tegn på forbedring kommer som regel efter en-fire ugers behandling.

Mange er af den opfattelse, at usund kost som slik, chokolade og chips har indflydelse på, om huden danner bumser, men det er faktisk ikke tilfældet. Mælkeprodukter, specielt de magre, har derimod vist sig at fremprovokere akne hos nogle få.

Kærlig hilsen Lotte