Min generende slidgigt

Lørdag, 22. juni 2024
Lotte Bang
Foto: Colourbox
"S" har ondt i skulderen, og det strækker sig ud i højre hånd. "S" spørger, om det kan være gigt i skulderen, der forårsager det.
Kvinde med gigt i skulderen

Kære familielæge

Jeg er en mand på 77 år, som efterhånden er rimelig slidt i bevægeapparatet. Begge mine skuldre er slemt skadet af slidgigt, og et røntgenbillede har vist meget slid på venstre skulder, men endnu mere på højre skulder.

Lægen siger, næste trin er et nyt skulderled, hvis det bliver for meget med smerterne.

Højre skulder gør mest ondt, og det er påfaldende, at jo værre det er, jo stærkere er smerterne ud i højre hånd. Det mærkes navnlig på oversiden. Fingrene kan jeg fint bevæge, men jeg kan ikke holde på en hammer.

Er det mon gigten i skulderen, der forårsager dette?

Hilsen S

Kære S

Det lyder da ikke rart for dig.

Slidgigt i skulderen kan være rigtig smertefuldt og give hævelser og eventuelt væskeansamlinger i skulderleddet. I starten kan smerterne ofte afhjælpes med øvelser eller måske en steroidinjektion, der dæmper hævelse og irritation, men det kan jo blive så smertefuldt, at en operation må afhjælpe problemet

Slidgigt i skulderen opstår, ligesom i andre led med slidgigt, når den beskyttende ledbrusk på knoglerne i leddet gradvist nedslides, så knoglerne skurrer mod hinanden.

Smerterne kan være til stede både i hvile og ved bevægelse, og det kan være rigtig svært at finde ro. De stråler ofte ned i armen, formentlig grundet hævelse og irritation i leddet, som påvirker de nerver, der passerer forbi skulderen og ned i arm og hånd.

De nerver, der sørger for bevægelse i hånden, kan også påvirkes, og så bliver det altså svært at holde på hammeren.

Det lyder, som om du er meget generet, så jeg vil foreslå en snak med lægen om smertestillende medicin, eventuelt en steroidinjektion, øvelser og som sidste udvej operation.

Kærlig hilsen Lotte