Del dine mange tanker

Lørdag, 10. august 2024
Af Puk Elgård
Foto: Colourbox
En 21-årig pige synes, det er svært at tale med sine forældre og kæmper med tankemylder. Hun spørger Puk Elgård, hvad hun skal gøre.
Person der har tankemylder

Kære Puk

Jeg er en pige på 21 år og kender din brevkasse, fordi min mormor holder Familie Journal. Jeg synes, det er svært at tale med mine forældre om, hvordan jeg har det, og derfor vil jeg høre, om du har et råd til mig.

Jeg har så mange tanker. De myldrer rundt i mit hoved, især om morgenen og om natten. Det er en myretue, og jeg kan ikke stoppe dem og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Når jeg vågner, kommer de med det samme og gør mig bange.

Jeg har et job i et supermarked, og det går bedre, når jeg kommer på arbejde, fordi jeg så kan tænke på noget andet, men når jeg skal op næste dag, begynder det forfra.

Har du et godt råd?

Mig

Kære Mig

Ja! Det har jeg. Jeg har et godt råd. Men først vil jeg fortælle dig, at jeg synes, du skal tale med en, du har tillid til, og fortælle, hvordan du har det. Det hjælper virkelig meget at dele den slags ting, og det er en lettelse. Kan du tale med en kollega, en veninde, din mormor, en fra familien eller din læge? Du vil kunne finde utrolig mange, der kæmper med tankemylder.

Jeg er glad for at høre, at du fungerer og tager på arbejde, men jeg vil alligevel gerne have, at du snakker med en eller anden om det, for jeg ved ikke præcis, hvad det er dine tanker kredser omkring.

Jeg kunne selv vinde verdensmesterskaberne i tankemylder. Min hjerne kører som en kaffemølle fra det øjeblik, jeg slår øjnene op. I perioder kan det være tanker, der gør mig urolig, og i de perioder har jeg en procedure, som faktisk hjælper rigtig godt. Det lyder banalt, men det er virksomt.

Jeg har en lille bog ved sengen, og når tankerne kommer, tvinger jeg mig selv til at fokusere på tre ting, jeg er taknemmelig for. Og dem skriver jeg i bogen. Det bryder de negative tanker, og så stopper den snurren af mylder, der er i knolden.

Det kan være alt muligt, jeg skriver. Forleden, da jeg skulle vælge tre ting, skrev jeg:

1. Kaffe (jeg elsker min morgenkaffe)

2. Alba (det er min hund)

3. Min nye ørering (som jeg er virkelig glad for og som er så pæn, så pæn).

Så du kan se, at det ikke behøver være store ting, man skriver. Men taknemmelighed er en dejlig måde at begynde dagen med. Sommetider er det let at finde tre ting, og andre gange er det svært. Men din hjerne kommer på opgave, og det er godt.

Prøv det. Og lov mig, at du åbner op og taler med nogen, hvis tankerne bliver for tunge. Forestil dig, at en tanke vejer meget, når du skal bære den selv, og når du deler den, vejer den det halve.

Stort kram fra Puk