Heidi gør en forskel for plussizekvinder: Tøjkøb skal være en god oplevelse

Onsdag, 21. august 2024
Johan Isbrand
Foto: Gregers Overvad
Heidi Lydholm Christensen mener ikke, man behøver at gemme sig, bare fordi man har nogle ekstra kilo på kroppen. Og kvinder fra hele landet valfarter til hendes farverige tøjbutik.
Heidi Lydholm Christensen mener ikke, man behøver at gemme sig, bare fordi man har nogle ekstra kilo på kroppen. Og kvinder fra hele landet valfarter til hendes farverige tøjbutik, Heidi Plus Size i Odense.
For Heidi Lydholm Christensens skyld kan man godt glemme janteloven og alle de gamle fraser om, at sort slanker. Og selv holder hun sig ikke tilbage med farverne.

Der er ikke et eneste stykke tøj i butikken Heidi Plus Size i Odense centrum, som ikke også kan erhverves gennem samme butiks webshop. Så når kvinder fra hele landet valfarter til H.C. Andersens fødeby for at få personlig betjening og rådgivning, er der én særlig årsag til det. Hun hedder Heidi Lydholm Christensen og er forretningens indehaver.

En af hendes faste kunder, 33-årige Sofie Schelde Jensen, forklarer det på følgende måde:

– Heidi er ærlig. Når man har kig på noget tøj, kan hun sagtens finde på at spørge, om man er sikker på, man skal have det, og om man føler sig godt tilpas med det. Hun ved, at alt for meget tøj ender i bunden af skabet. Og hendes ærlighed skaber en stemning, der gør, at vi kunder også tør være åbne for hinanden, rose hinandens udseende i en bestemt kjole eller anbefale forskellige modeller til hinanden.

Sofie mødte Heidi i en periode, hvor hun havde behov for at ”opgradere hele garderoben”, da hendes søns fødsel i 2021 havde ændret hendes krop betragteligt.

– I dag er jeg nærmest inventar i hendes butik, griner hun.

I tråd med butikkens navn er det selvfølgelig tøj til såkaldt store piger, der er 46-årige Heidis speciale. Men et blik på både hende og Sofie samt et kig rundt i butikslokalet afslører yderligere et særkende ved Heidis konfektion. Rent stilmæssigt er der fuld knald på farver og mønstre.

– Ingen siger, at man skal gemme sig væk, bare fordi man fylder lidt i landskabet. For min skyld kan man godt glemme janteloven og alle de gamle fraser om, at sort slanker, og at man ikke skal vise sig frem, hvis man har nogle ekstra kilo på kroppen. Jeg har det selv sådan, at jeg er, som jeg skal være. Ellers var jeg nok blevet skabt anderledes. Og jeg opfordrer mine kunder til at arbejde med det, de har. Vægt og størrelse er jo ikke ting, der kan ændres med et trylleslag.

Selv vild med alt tøjet

Jobmæssigt har Heidi altid gjort det i kundeservice og kontakt til mennesker, hvad enten hun har været bartender, stået i pølsevogn eller arbejdet i callcenter. Tøjbranchen kom hun ind i, da hun i 2012 blev voksenelev i Solo Concept. Siden var hun ansat i en butik, som var en del af Zizzi-kæden, der også har plussize-kvinder som målgruppe.

– I juli 2022 åbnede jeg min egen butik i centrum og blev selvstændig forpagter. Og 1. december 2023 rykkede jeg til mine nuværende, større lokaler. Mit sortiment har ikke altid været så farverigt som nu. Det begyndte, da jeg for halvandet år siden fik besøg af en sælger og slet og ret elskede hvert eneste stykke tøj i hendes kollektion. Da hun var gået, sagde min mand Steven til mig, at jeg jo egentlig burde have det på samme måde med alt, hvad jeg havde i butikken. Og det princip har jeg købt varer ind efter lige siden.

Steven er pædagog og arbejder med autistiske børn og unge. Han tager sig endvidere af butikkens regnskab samt yder sin hustru teknisk assistance hver mandag, når hun holder ”live-shopping” på de sociale medier. Sammen har parret sønnen Sean på 15, som ofte giver en hånd med støvsugning og rengøring i mors butik efter skoletid.

Heidi Lydholm Christensen viser Sofie Schelde Jensen sine nyeste varer. Også når det kommer til makeup har butiksindehaveren lært sin trofaste kunde et trick eller to.
Heidi Lydholm Christensen viser Sofie Schelde Jensen sine nyeste varer. Også når det kommer til makeup har butiksindehaveren lært sin trofaste kunde et trick eller to.
Foto: Gregers Overvad

– Jeg begyndte med liveshopping under corona. Jeg har et stativ med tøj, som jeg fremviser i løbet af sendingen. Hvert stykke tøj har et nummer, og så kan folk sidde hjemme og bestille det, de kan lide. Det generer mig ikke, at kunderne indimellem ser mig i undertøj, når jeg skifter tøj undervejs, fortæller Heidi, der også har arrangeret modeshows i sit butikslokale.

Og det er særdeles populært.

– Der er plads til 50 tilskuere, og billetterne bliver revet væk. Modellerne finder jeg blandt mine faste kunder, og nogle af dem kommer langvejs fra for at gå model.

Jeg er bare mig selv

Heidi har så længe, hun kan huske, haft en vægt og kropsbygning, der lå et stykke over det herskende skønhedsideal.

– Jeg har tilmed været noget større end i dag. Men i modsætning til mange kvinder, der er tykkere end gennemsnittet, har jeg aldrig været bange for at skille mig ud og eksempelvis gå med meget kulørt makeup. I en periode havde jeg håret klippet i en multifarvet hanekam. I mine øjne burde det være tilladt for alle at køre den stil, de hver især er tilpas med. Jeg bakker til enhver tid op om andres valg.

Selv om store kvinders velbefindende ligger hende på sinde, føler hun intet slægtskab med tidens tykaktivister. Som hun selv udtrykker det, kunne hun aldrig drømme om at tale for, at man skulle finde sig til rette i en krop, man havde det ubehageligt med. Omvendt ville det imidlertid ligge hende præcis lige så fjernt at opfordre andre til at slanke sig.

– Derimod hjælper jeg hjertens gerne en kunde med at få det tøj, hun har forelsket sig i, til at sidde pænt. Og jeg kan yde en rådgivning, der er lidt mere nuanceret, end man oftest oplever. Det er for eksempel ikke løsningen på alting bare at iklæde sig en større størrelse. Af og til gør det underværker netop at vælge den bluse, der passer og sidder til. På min tidligere arbejdsplads lærte jeg en masse om kropstyper og farver, og den viden bruger jeg i dag til at give mine kunder den bedst mulige, professionelle vejledning.

På dette tidspunkt bliver interviewet midlertidigt afbrudt. 35-årige Sarah Pernille Christensen har indfundet sig i butikken som kunde og har opsnappet noget af vores samtale, hvilket har givet hende lyst til at give sig til kende og give indehaveren lidt dybtfølt ros.

– Jeg kan huske dig helt tilbage fra Zizzi-dagene. En dag sagde jeg noget om, at vi store piger alt for ofte føler os forkerte. Du svarede, at du syntes, det skulle være rart for alle at købe tøj, og at du nok skulle gøre noget ved sagen. Du skal bare vide, at jeg synes, du gør en kæmpe forskel, og at du inspirerer mig dybt, siger Sarah til Heidi.

En tåre triller ned ad Sarahs kind undervejs i den lille takketale, og de to kvinder ender med at give hinanden et varmt kram.

Også andre kunder fremhæver det inspirerende ved at besøge den spraglede butik og nævner i samme åndedrag ikke mindst Heidis ærlighed.

– Jeg er bare mig selv. Jeg kalder en spade for en spade, og modsat de fleste andre tøjekspedienter kan jeg sagtens finde på at sige ”den kjole er ikke god til dig.” At give nogen en god oplevelse er vigtigere end at sælge et stykke tøj, siger Heidi.