March mod ensomhed sætter fokus på ensomme danskere

Tirsdag, 20. august 2024
Karna Bunk-Jensen
Foto: Søren Lamberth
Ensomhed rammer danskere som aldrig før, men er stadig svært at tale om. Det vil Patrick Cakirli gerne ændre på – et skridt ad gangen – se billederne fra hans March mod ensomhed.
Stifteren af March mod ensomhed, 33-årige Patrick Cakirli, har en svær opvækst bag sig, og ensomhed har været en følgesvend i meget af hans voksenliv.
Stifteren af March mod ensomhed, 33-årige Patrick Cakirli, har en svær opvækst bag sig, og ensomhed har været en følgesvend i meget af hans voksenliv.

En kold novemberdag i 2016 sad Patrick Cakirli alene på trapperne til Københavns Rådhus og ventede. Kort forinden havde han skrevet et opslag på sociale medier, hvori han kom med en indrømmelse, der er svær for de fleste.

”Jeg er desperat efter at møde nye mennesker. Jeg er ensom og går igennem den sværeste periode i mit liv. Jeg sidder på trapperne foran rådhuset fra klokken 14 til 20,” skrev den dengang 26-årige Patrick.

– Jeg var et sted, hvor jeg følte, at jeg ikke havde noget at miste, siger Patrick, som i dag er 33 år gammel og taknemmelig for den beslutning, hans yngre jeg traf.

Opslaget gik viralt, og der gik knapt en time, før en fyr på hans egen alder dukkede op. Med sig havde han en pose brændte mandler og et blåt tæppe, som han lagde om Patrick, der efterhånden var blevet temmelig kold af at sidde på trapperne og vente. Kort efter dukkede også en yngre kvinde op med varm kakao og småkager.

– I øjeblikket var jeg egentlig bare overvældet, husker Patrick. – Jeg havde aldrig før prøvet at blive mødt af den slags næstekærlighed.

Svært ensomme danskere

Ifølge den Nationale Sundhedsprofil fra 2024 føler ca. 470.000 voksne i Danmark sig svært ensomme.

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed

Stå stille i Brønderslev

I alt 17 mennesker mødte op, den aften Patrick skrev sit opslag, og ligesom han dengang håbede, at nogen ville dukke op, gør han det stadig. For oplevelsen på trapperne foran rådhuset gav ham idéen til March mod ensomhed, som han har gennemført hver sommer siden 2017.

Denne sommer er ingen undtagelse.

Hver dag vandrer Patrick en etape af en rute, der skal bringe ham Danmark rundt på 10 uger. Patrick skal i alt tilbagelægge 2.000 kilometer men må kun gå videre, hvis han har nogen at følges med. Hvis ingen dukker op, er han med andre ord nødt til at stå stille.

– Sidste år måtte jeg stå stille i Brønderslev, siger Patrick, som langt de fleste dage har nogle at følges med.

Alle kan følge Patrick på vej, og man vælger selv, hvor langt man vil gå.

Familie Journal gik med fra Ringsted til Kalundborg, se billederne her:

Det skal gås væk: March mod ensomhed sætter fokus på ensomme danskere

Skal du gå med?

March mod ensomhed finder sted hvert år fra uge 32 til og med uge 41. Ruten dækker det meste af Danmark, og hver dag byder på en ny etape. Det er gratis at gå med, og alle er velkomne uanset niveau. Støt indsamlingen via MobilePay: 425000.

Se ruten på https://marchmodensomhed.dk/ruten