Det siges, at julen varer lige til påske, men hos Jes Lottrup Knudsen i Hvalsø på Midtsjælland er den aldrig helt forbi.
Jes flettede sit første julehjerte for mere end 60 år siden, og siden har hjerterne flettet sig ind i hverdagen gennem et helt liv.
– Jeg lader mig ikke begrænse af sæson, jeg fletter året rundt, siger den nu pensionerede kemiingeniør.
Jes fortæller, at han blev grebet af at flette hjerter af papir, da han var bare seks år.
– Min yngste storebror og jeg blev virkelig bidt af det. Det blev en hel mani. Vi begyndte at finde nye mærkelige måder at flette på. Nye motiver og mønstre og den slags.
Inspirationen kom fra deres far, som også var ingeniør og gik op i geometri. Under besættelsen begyndte han at flette julehjerter, for så gik de lange, mørke aftener lidt hurtigere.
– Min salig far begyndte i sine yngre dage og flettede lidt anderledes julehjerter, siger Jes med et skævt smil. – Han var også sådan lidt firkantet op i hovedet og havde den der matematiske hjerne.
Samme slags hjerne har Jes arvet, og med den følger fascinationen af komplicerede julehjerter. For Jes fletter helst alt andet end klassiske julehjerter med lige linjer. Faktisk behøver de ikke engang være hjerteformede.
– Jeg er jo ikke særligt kunstnerisk anlagt. Det er nok mere den tekniske udfordring, jeg synes er sjov. Det må gerne blive lidt avanceret, forklarer Jes.
I 1975 udgav Jes sin første bog om julehjerteflet i samarbejde med sin bror, Bo Frydendahl, og siden udkom ”Julehjerter i finurlige former,” som Familie Journal anmeldte i 1998. I dag har Jes udgivet i alt fire bøger om julehjerteflet.
Papirklip og det flettede hjerte stammer oprindeligt fra 1700-tallets Tyskland, men at tilføje hank og hænge det på juletræets grene er en dansk skik.
Da sønderjyderne fik forbud mod at flage med Dannebrog efter krigen i 1864, pyntede de i stedet op med julehjerter flettet i rød-hvide farver.
– Det er en indgroet del af dansk jul, siger Jes, som gennem årene har holdt flere workshops om julehjerteflet, blandt andet på Nationalmuseet.
Jes estimerer, at han gennem årene har flettet på den gode side af 1.000 julehjerter.
– Det kræver ikke det store talent, men gerne lidt fingerfærdighed, siger han og tilføjer, at det ofte er et pillearbejde, hvori der indgår nål og pincet, og så kan han godt mærke, at årene er gået.
– Jeg er ikke helt så fingernem, som jeg var for 50 år siden, og synet er ikke helt, hvad det har været.
Men meget er også blevet lettere. Nu om dage sker forberedelserne på computeren, hvor Jes designer sine hjerter i et tegneprogram, inden han skærer delene ud på en skæremaskine.
– Det har sat nyt liv i min julehjertetænkningskraft, siger Jes, som førhen skar alt ud med skalpel.
– Men jeg fletter stadig ved håndkraft! skynder han sig at understrege.
Den nye teknologi giver mulighed for at udvikle nye julehjerter med mere komplicerede motiver.
– Det er ikke så sjovt at flette et hjerte, jeg har flettet fem gange før. Jeg vil helst prøve at udvikle noget nyt.
Danmarks ældste bevarede hjerte i papirflet er lavet af H.C. Andersen, men han er ikke ene om at slå rekord. Julenat 1970 flettede 15-årige Jes det, der dengang var verdens mindste julehjerte og kom i forløberen til Guinness Rekordbog. Strimlerne målte 1,5 mm i bredden, og hjertet målte i alt 4,5 mm på tværs.
Rekorden er siden blevet slået, men Jes oplyser, at han året efter faktisk flettede et hjerte, som var endnu mindre – bare 3,6 mm på tværs – men det forsvandt under fremvisning til nogle kammerater.
Også Jes’ børn, Stine og Palle, har flettet sig ind i rekordbøgerne. Da de endnu gik i folkeskole, flettede de Danmarks største julehjerte, som var så stort, at deres to skoleklasser med i alt 45 elever kunne kravle ind i det. Dermed havde de også slået rekorden for antal børn i et julehjerte.
I dag er Stine og Palle begge i 30’erne og fletter fra tid til anden, dog ikke i lige så stor stil som deres far, der laver hele gobeliner af sammenhængende julehjerter med stadigt mere indviklede mønstre.
En af Jes’ specialiteter er julehjerter med modtagerens navn flettet ind.
– Forudsat at det ikke er for langt, påpeger han.
Mange bogstaver er der ikke plads til, så det er heldigt, at der kun er fire i navnet på den kvinde, han er gift med.
Det er 40 år siden, at Jes faldt for Lone, og hun har været i hans hjerte lige siden. Også det, han flettede og forærede til hende, da de netop havde mødt hinanden. Det holder stadig, men farven er falmet en anelse, så han mente, at det var på tide, at hun fik et nyt.
– Hun bad faktisk ikke om det, jeg flettede det på eget initiativ, siger Jes, som blev færdig i tide til at overraske sin hustru forrige jul.
Han smiler op mod væggen over køleskabet, hvor Lones hjerte – både det gamle og nye – hænger.
I videoen i toppen af artiklen kan du se, hvordan Jes fletter et særligt julehjerte. Se med og prøv selv at flette.