PCO og graviditet – kostomlægning hjalp

Mandag, 22. februar 2010
af Redaktionen
– Om tre måneder er du gravid, sagde specialisten til Monica, som ikke rigtig kunne tro det. Men det lykkedes med en kostomlægning og medicinen
 Foto: Torkel Dyrting
Foto: Torkel Dyrting

Af Greta Johannsen

I små seks år havde de forsøgt at få en lillesøster eller lillebror til Julie, men det virkede håbløst. Deres egen læge mente, at Monica måske led af en hormonforstyrrelse ved navn PCO og sendte dem videre til en klinik i København. Monica troede ikke rigtig på det, men hun var villig til at forsøge alt.

Monica spiste sig til en baby

Roste Thomas
Professoren på klinikken begyndte med at rose Thomas for at have holdt ud så længe - han var sikker på, at Monica havde haft en hel del humørsvingnigner, og det var en noget forbavset Thomas, der mumlede, at det kunne der være noget om. Professoren var sikker på, at Monica var en af de rigtig mange kvinder, der har PCO. Og han havde ret. - Da han fortsatte med at sige, at jeg ville blive gravid inden tre måneder, turde jeg ikke tro på ham, fortæller Monica.

VIDSTE DU DET?

PCO (PCOS) er en hormonforstyrrelse, som næsten hver femte kvinde i Danmark lider af. Kvinderne producerer for meget insulin i blodet, der så bringer uorden i hormonbalancen. Det betyder, at man har uregelmæssig ægløsning og uregelmæssig eller meget stærk menstruation. Oven i kommer en tendens til uønsket hårvækst og ægstokke med mange ægblærer. Derudover lider mange kvinder af øget træthed, "sukkernarkomani" og uren hud.

Kostvanerne skulle omlægges
Monica har altid kæmpet med sin vægt, men små 30 kilo fik hun smidt, inden hun - uproblematisk - blev gravid med Julie. - Under graviditeten tog jeg igen rigtigt meget på, næsten 40 kilo. Og de fleste af dem tabte jeg ikke igen, fortæller Monica. Efterhånden kom så ønsket om at få endnu et barn. Men denne gang skulle det ikke blive lige så nemt. - Det var et utroligt held, at vi fik henvisningen til undersøgelsen for PCO. Samtidig fandt de ud af, at jeg var stærkt på vej til at få insulin-resistens. Nu var det på højeste tid at lægge kostvanerne om, fik jeg at vide, og jeg begyndte hos en diætist med det samme, siger Monica, som også startede på medicin.

SÅDAN HJÆLPER MEDICINEN

Kvinder med PCO kan behandles med Metformin. Medicinen nedsætter blodsukkeret og insulinen. Hos overvægtige kvinder med PCO regulerer medicinen følelsen af mæthed i hjernen, så patienten ikke længere overspiser. Desuden stimulerer den ægløsningen, så den i bedste fald kan blive regelmæssig, og dermed bliver chancerne for at blive gravid også større.

Vil gøre opmærksom på PCO
Den 24. januar 2009 var hun gravid. - Jeg var gravid, og denne gang holdt jeg mig fuldstændig til diætistens kostplan, så jeg har spist store mængder sund mad og masser af frugt og grønt undervejs, siger hun. Lille Josefine blev født den 9. september 2009. - Vi har kæmpet så meget for, at jeg skulle blive gravid, og jeg har været rigtig ked af det mange gange, når det så alligevel ikke var lykkedes. Jeg ville gerne have kendt diagnosen noget før, og hvis min historie kan hjælpe andre til at få deres ønskebarn, så har det ikke været forgæves, synes jeg, slutter Monica.

Læs også...
Laura er et rigtigt ønskebarn