Flæskesteg med sprøde svær, brændte mandler og brunede kartofler. Mange af de traditionelle juleretter kan let laves i airfryer. Kokken giver her sine bedste tips.
For Claus Holm er airfryeren et supplement til ovnen og komfuret. Den kan ikke stå alene, hvis man skal lave mad til 10 gæster til jul, men den kan bruges til nogle af retterne, f.eks. flæskestegen og de brunede kartofler. Snup kokkens bedste juletips her.
I ugens Familie Journal får du et helt tillæg med tips og tricks samt opskrifter fra Claus Holm. Så kan du lave alle julens favoritter i din airfryer. Bladet er på gaden i uge 47.
Flæskesteg med sprød svær og væde til sauce
Sprød svær er nemt at opnå i en airfryer.
- Rids først sværen helt ned til fedtet og salt godt.
- Sæt stegen midt på risten, så kanten er fri hele vejen rundt om, og der kan cirkulere varm luft omkring.
- Giv stegen cirka 45-60 minutter ved 180° (15 minutter mindre, hvis du sætter airfryeren på 200°).
Vil du have væde til sauce, kan du hælde vand i bunden af airfryeren og krydre det med salt og peber. Er der ikke nok, kan du bruge det vand, du har brugt til at koge de hvide kartofler med.
Artikler
Claus Holm om julemaden: Sådan skaber jeg den perfekte juleaften
Brændte mandler
Når man laver brændte mandler på panden, skal man konstant holde øje med dem, og det tager lang tid. Derfor er det meget nemmere at tilberede dem i en airfryer.
I videoen i toppen af artiklen kan du se, hvordan Claus Holm laver brændte mandler i airfryer.
- Kom 200 gram mandler, 2 dl sukker og ¾ dl vand i en skål, der kan tåle høje temperaturer.
- Sæt skålen ned i airfryeren og giv blandingen 20 minutter ved 200 grader. Måske skal mandlerne have lidt mere, hvis du gerne vil have et tykt sukkerlag på dem.
- Hæld de klistrede mandler ud på et stykke bagepapir og lad dem sætte sig lidt. Så stivner sukkerlagen på mandlerne.
- Drys dem evt. med lidt lakridspulver – det er Claus Holms favorit − eller kardemomme eller kanel.
Det er let at lave brændte mandler i en airfryer. Drys dem evt. med lidt lakridspulver – det er Claus Holms favorit.
Foto: Jesper Sunesen
Sprød bacon på få minutter
Ingen varm leverpostej eller hønsesalat uden sprød bacon på toppen, hvis du spørger kokken. Claus Holm laver desuden bacon i airfryeren hver søndag til morgenmad.
− Jeg lægger bare baconen oven på risten, og så er den sprødt efter tre minutter, og jeg behøver ikke at vende den. Men lægger man bacon på papir, bliver den ikke sprødt på begge sider. Så skal man vende den undervejs, for ellers bliver den kun kogt på den ene side. Men der er ingen grund til at bruge papir, for airfryeren er nem at gøre ren, og man smider bare skuffen i opvaskemaskinen bagefter.
Smeltet chokolade til konfekt
Det er tidskrævende og for nogle måske også lidt besværligt at smelte chokolade til konfekten over et vandbad. Heldigvis kan du sagtens bruge din airfryer her også.
- Stil en skål med chokoladeknapper eller hakket chokolade ned i airfryeren. Giv dem nogle minutter ved kun 65 grader – endelig ikke ved en for høj temperatur − og rør rundt.
- Fortsæt, til al chokoladen er helt smeltet. Det går heldigvis hurtigt, og så er du klar og kan bruge tiden på alt det andet lækre til din julekonfekt.
Brunede kartofler
Stresser du over at skulle tilberede både hvide og brune kartofler samt rødkål og sauce samtidig på komfuret til julefrokosten eller juleaften, kan du uden problemer vælge lave de brune kartofler i airfryeren.
- Smelt først sukker og smør ved 80-90 grader, og kom derefter de kolde, kogte kartofler ned i blandingen.
- Ryst godt, og start airfryeren igen.
- Kartoflerne kan godt brænde på, hvis du giver dem for meget varme, så vær lidt tålmodig. Vend rundt undervejs.
Du kan uden besvær lave brunede kartofler i airfryeren. Vær tålmodig og vend dem undervejs, så de ikke brænder på.
Foto: Columbus Leth
Risengrød
Vil du gerne slippe for at stå foran komfuret og røre i risengrøden i en time, kan du i stedet lave den i airfryeren.
- Kom ris, vand, mælk og salt i en skål i airfryeren, og varm det op. Det skal kun have mellem 80 og 100 grader.
- Rør rundt cirka hvert femte minut, til risen er kogt til grød.
Varm kirsebærsauce
- Kom kirsebærsaucen i en skål og varm den op ved 65 grader – endelig ikke meget mere.
- Rør undervejs, til saucen er gennemvarm. Det går hurtigt!
Artikler
"Ålen" holder jul for ensomme: Det er juleånd at hjælpe dem, der trænger
Perfekte andebryster
Den store andesteg foretrækker Claus Holm at lave i en almindelig ovn. Der er nemlig slet ikke plads til den i en airfryer. Men andebryster har han lavet i airfryeren rigtig mange gange, og ifølge ham bliver de kun tørre, hvis man giver dem for lang tid.
- Rids skindet, og læg andebrysterne på risten med skindet opad. Krydr med salt og peber.
- Giv dem ca. 12-15 minutter ved 200 grader, for så bliver skindet sprødt, og kødet indeni forbliver saftigt.
- Vil du have sundt tilbehør til, kan du lægge andebrysterne på en bund af f.eks. grønkål, lidt tykmælk og krydderier efter eget valg, lyder anbefalingen fra kokken.
Hvis du vil være sikker på at din and bliver saftig, så prøv at tilberede andebryster i airfryer.
Foto: Jacob Ljørring / Aller Foto og Video
Æbler med gelé
Æbler med gelé er for mange en lille julefavorit, og de kan sagtens laves i en airfryer.
- Skræl og halvér æblerne, og sæt dem i airfryeren ved ca. 110-120 grader. Smør dem evt. med lidt ribsgelé, der flyder ud og karamelliserer æblerne lidt.
- Hold øje med æblerne og tag dem ud, når de er tilpas møre. Lad dem køle lidt af og kom en klat ribsgelé på toppen.
Delikate æbleskiver
Det tager ingen tid at varme æbleskiver i en airfryer. Kun ca. tre minutter, hvis de er optøede, og ca. syv minutter, hvis de er frosne, så det er en energibesparende måde at tilberede dem på og derfor et rigtig godt tip til de fleste, som varmer mange æbleskiver i løbet af juletiden.
Æbleskiverne bliver sprøde udenpå og bløde indeni, og så slipper man for vandbadet, som er den bedste måde at varme æbleskiver på i en normal ovn.
Pensl evt. æbleskiverne med appelsinmarmelade, inden du lægger dem ned i skuffen. Det giver en herlig julesmag, og æbleskiverne bliver en smule karamelliserede på toppen.
Du kan også drysse lidt flormelis på, for så bliver æbleskiverne ekstra sprøde. Claus Holm river desuden lidt citronskal over æbleskiverne, for han kan godt lide den ekstra smag, det giver.
Det er hurtigt og energibesparende at lave sin æbleskiver i airfryer.
Foto: Jesper Sunesen