Bag brød: 3 brødvarianter, du nemt kan bage
Grove pitabrød
(10 stk.)
- 15 g gær
- 3 dl lunkent vand
- 1 tsk. salt
- ½ tsk. honning
- 200 g fuldkornshvedemel
- 250 g hvedemel
Se også: Pitabrød med krydret kylling
Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i det lunkne vand, og tilsæt salt og honning. Rør de 2 slags mel i, og ælt dejen, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 45 minutter. Tænd ovnen på 250º. Del dejen i cirka 10 stykker, og form dem til 10 runde boller. Rul bollerne tyndt ud med en kagerulle på et meldrysset bord, så de ligner pitabrød. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag i 10-12 minutter, til brødene er hævede og gyldne. Lad dem køle af på en bagerist.
Prøv også: Pitabrød med laks og hummus
Brød med striber
(1 stk.)
Dag 1 (fordej):
- 5 g gær
- 2 dl vand
- 1 tsk. salt
- 250 g hvedemel
Dag 2:
- 500-650 g hvedemel
- 25 g rugmel
- 4 dl vand
- 2 dl kærnemælk
- 1 spsk. salt
- 3 spsk. grøn pesto
- 3 spsk. rød pesto
- 3 spsk. frø og kerner, f.eks. solsikke- og græskarkerner, sesam- og hørfrø
Prøv også: Pestoboller
Fremgangsmåde:
Dag 1 (fordej): Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt og mel, og rør dejen sammen i cirka 10 minutter (brug røremaskine eller elpisker med dejkroge). Lad fordejen hæve tildækket et lunt sted natten over.
Dag 2: Bland hvede- og rugmel i en skål. Rør vand og kærnemælk i, til dejen samler sig. Tilsæt fordejen fra dag 1, og ælt dejen igennem på køkkenbordet, til den slipper, men stadig er lidt klistret. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 1 time. Tænd ovnen på 250°. Fordel dejen i en bradepande med bagepapir. Dekorér dejen med en stribe grøn pesto, en stribe rød pesto og en stribe frø/kerner. Bag brødet i 10 minutter. Skru ned til 200°, og bag videre i 15-20 minutter.
Se også: Pølsehorn med pesto
Speltbrød med gulerødder og hørfrø
(1 stk.)
- 10 g gær
- 4 dl vand
- 150 g gulerødder
- 1 dl hørfrø
- 1 spsk. groft salt
- 1 spsk. sirup
- 2 spsk. olie, f.eks. olivenolie
- 1 dl rugmel
- 450 g fint speltmel
Se også: Speltbrød med solsikkekerner
Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i vandet i en stor skål. Tilsæt revne gulerødder, hørfrø, salt, sirup, olie og de 2 slags mel, og rør det hele sammen, til konsistensen er som tyk havregrød. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad den langtidshæve i køleskabet i mindst 8 timer (eller gerne natten over). Tag dejen ud af køleskabet, form den til et brød, og læg den på en bageplade med bagepapir. Dæk brødet med et rent viskestykke, og lad det hæve et lunt sted i ½ time. Tænd ovnen på 250º, og sæt en bradepande ind nederst i ovnen, mens den varmer op. Sæt bagepladen med brødet ind i ovnen over bradepanden. Hæld 2 dl vand i bunden af bradepanden, og luk straks ovnlågen. Skru samtidig ovnvarmen ned til 200º. Bag brødet i 35-40 minutter. Afkøl på en bagerist.
Prøv også: Krydret speltbrød