Kære Puk
Min datter behandler mig nedladende
− Jeg anede i første omgang ikke, hvad jeg skulle bruge sabbatåret til, men som tiden nærmede sig, kunne jeg mærke, at jeg havde brug for at prøve noget humanitært ude i verden og finde ud af, hvad jeg kan ud over bare at synge og stille op til premierer, siger Birthe Kjær om året 1999, hvor hun efter mange år med stor travlhed valgte at tage sig et velfortjent sabbatår.
Det var lige inden, hun fyldte 50 år og fik overgangsalderens store gener at mærke.
– Jeg fik nogle gevaldige hedeture, og folk var så flinke at komme med servietter til mig på scenen, når sådan én kom rullende nede fra tæerne og helt op til hovedet. Men når jeg så havde tørret mig i ansigtet, sad der hvidt papir rundtomkring i hovedet på mig, så jeg lærte at bede om stofservietter, husker hun.
Læs også: Dansktop Prisen 2019 - kom og syng med (link fjernet)
Birthe Kjær havde brug for at forlade dansktop-hits og Melodi Grand Prix for at leve et andet slags liv. Det liv fandt hun på et børnehjem i Thailand, hvor hun gennem tre måneder arbejdede frivilligt sammen med en masse unge pædagogstuderende fra hele verden.
− Jeg havde jo ingen erfaring i håndtering af babyer, men derude blev der ikke spurgt, om jeg var egnet. De babyer skulle bare mades og have skiftet ble, så alle de tanker, jeg havde gjort mig forinden om, hvad jeg kunne og især ikke kunne, var helt unødvendige, fortæller hun.
I dag ser Birthe Kjær stadig babyerne, som hun dengang passede på børnehjemmet, og det har været en glæde for hende at følge dem i Danmark.
Har du styr på dansktoppen? Prøv kræfter med nostalgi-quizzen her
I år 2000 vendte Birthe Kjær tilbage til scenen og kunne præsentere sit nye band Gemalerne. Men der skulle ikke gå længe, før hun igen valgte at prøve noget, hun ikke før havde prøvet. I 2005 sagde Birthe Kjær nemlig ja til ”Vild med dans”.
– Jeg havde lyst til igen at udfordre mig selv, og det skulle bare være en sjov oplevelse.
Se Birthe Kjær i et herligt, nostalgisk galleri
Det blev det også, indtil Birthe halvvejs inde i programrækken faldt om.
− Det viste sig at være en blodprop, og i ambulancen fra Bispebjerg til Rigshospitalet fik jeg hjertestop.
Efterfølgende var det med en følelse af angst, når Birthe Kjær skulle falde i søvn om aftenen.
– Tænk nu, hvis jeg ikke vågnede op igen! Men jeg er god til at tale åbent om tingene, og for hver gang jeg sagde højt, at jeg havde haft hjertestop, fik jeg det lidt bedre med det.
I dag har Birthe Kjær det godt. Hun er sund og rask og lever stadig efter mottoet "livet er for dyrebart til trivielle ting". Og så har hun i år fejret mere end ét enkelt flot, rundt tal. 2018 er nemlig både året for Birthe Kjærs 70-års fødselsdag og 50 års-jubilæum.