Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Dit bedste juleminde?
– Alle mine bedste juleminder er fra min barndom. Jeg havde som helt lille pige svært ved at holde på en hemmelighed, og da min far ved juletid spurgte, om jeg havde købt hans julegave, svarede jeg for eksempel: ”Ja, men jeg siger ikke hvad det er. Men det er noget til at pudse næse i!” Min mor grinede hele dagen. Jeg ved ikke, hvad det er med rigtig mange mænd. De ønsker sig ikke andet end underbukser og strømper – og i min barndom altså også lommetørklæder. En smule idéforladt set med mine øjne.
– Da jeg for mange år siden gik i gymnasiet på Sorø Akademi, havde jeg en kæreste, som bestemt ikke var uden evner, når det kom til gaver og gaveidéer. Et år ønskede jeg mig en kurvekuffert til jul. Men under træet lå der kun en mindre pakke fra ham til mig. Jeg åbnede den, og i den lå der kun et brev, hvor der stod: ”Da du jo samler på kostumer fra Det Kongelige Teater, har du hermed Flemming Flindts fra ”Dødens Triumf”. Som man nok husker, var det den forestilling, hvor både Flemming og Vivi Flindt dansede splitternøgne. Det skal dog siges, at han gav mig kurvekufferten senere på aftenen.
Julen er ønskernes tid. Hvad er dit største juleønske?
– At verden ikke går af lave. Der er raslen med sablerne overalt i verden, men jeg ville ønske, vi i stedet kunne leve sammen med de forskelligheder, vi har. Verden er farverig, men der skal kun et tryk på en knap til for, at alt bliver sort. Det frygter jeg allermest. Det er måske utopi at tro på fred, men alligevel.
Læs om Susanne Lanas jul og se mødet mellem Susanne og Familie Journals journalist.
– Et mere jordnært ønske er til alle jer, der læser med. Jeg ønsker, at I alle vil få en rigtig god Jul med den gode, gammeldags julestemning. Med en duft af and og flæskesteg og af gran og stearinlys. Og lad os så alle sammen være søde mod hinanden. Det ønsker jeg mig af hele mit hjerte.
2018 er året for Dansktoppens 50 års jubilæum. Hvilke tanker sætter 50-året i gang for dig?
Læs om sangerinden Mette Elsborg fra ElsborgMaribo og hendes jul.
– Når jeg tænker tilbage, kan jeg huske, at Dansktoppen var trendsætter for alle musikere. Alle skulle kunne sangen, der lå på førstepladsen – og helst alle de øverste tre på listen. Det var den musik, folk ville høre til fester, og alle kunne sangene udenad. Egentlig har det ikke ændret sig så meget i mange sammenhænge. Den dag i dag skråler alle med stadig på sangene fra dengang – unge som gamle. Jeg har netop udgivet et album med nogle af de dansktopsange, som jeg kan huske, at jeg selv skrålede med på, da jeg var barn. ”Fra den gamle Jukebox” er en hyldest til dansktop-musik og slagergenren, som stadig lever i bedste velgående på trods af modgang.
– Denne type musik, som er enkel og ligetil, med et nemt refræn, let at synge med på, og som fortæller historier, man kan forholde sig til, har det med at sætte sig fast. Og hvad enten, man vil eller ej, nynner man med. Men i dag mangler vi eksponeringen, som vi havde i 70’erne. DAB-radioen blev et slag i maven for alle os, der laver og elsker den type musik. Eksponeringen blev markant dårligere. Vi fik meget lavere KODA-satser og dermed mindre betaling for vores sange, så det i dag nærmest ikke kan betale sig at skrive nye slagere. Men på trods af udfordringerne bliver jeg ved, fordi jeg ved, at folk kan lide det. Jeg giver ikke op, og til næste år kommer der et nyt album igen. Dansktoppen lever stadig!
Richard Ragnvald er blandt stjernerne til Dansktop Prisen 2018. Familie Journals reporter mødte ham.