Kære Puk
Jeg er bange for min nabo
Siden jeg fik børnebørn for to år siden, har jeg engageret mig i kampen for klimaet, for da jeg blev bedstemor, ramte det mig meget dybt, at klimakrisen er så alvorlig. Det bekymrer mig i stigende grad, at det trækker ud med, at vi får gjort noget, der virkelig bremser udviklingen.
Jeg har gennem lang tid tænkt over, hvordan vi får alle med på at tænke bæredygtigt, sænke forbruget og passe på klimaet. Hvordan vi kan få det til at synke ind hos alle, at det er nu, vi skal gøre noget. Hvad der kan motivere til handling og ændrede vaner uden løftede pegefingre. Og hvordan jeg får naboerne med, uden at løbe dem over ende.
Læs også: Puks brevkasse: 11-årig pige tror, at jorden går under
Jeg så din fantastiske udsendelse i 2019, hvor Danmark plantede træer, og har siden tænkt på dig som én, der virkelig kan brænde igennem til alle og gøre en stor forskel. Det var en udsendelse fuld af håb. Du er så god til at samle folk og til at engagere alle. Jeg tog straks ud for at købe en vaskepose, der kan opsamle mikrofibre, men de var revet væk efter din udsendelse. Jeg fik dog en senere. Det var konkret, enkelt og lige til at gå til. Jeg har desuden plantet tre nye træer i min have.
Læs også: Brev til Puk: Mormor og morfar skældt ud for at være klimasvin
Og nu har jeg også samlet mod nok til at skrive til dig. Mod, fordi jeg jo bare er en almindelig, gammel bedstemor med hovedet fuld af tanker.
En tanke er, at vi ikke kan lade det være op til kommunerne, regeringen og klimatosserne alene at tage ansvar for klimaet. Alle skal være med, før det nytter, men hvad er de små skridt, som vi alle kan tage? Min gamle mor på 90 år er klar over, at det haster, og at hun kan træffe bæredygtige valg. Hun er begyndt at købe tøj til sig selv og gaver til oldebørnene på genbrug. Det er et enkelt eksempel på et lille skridt, vi alle kan tage.
Læs også: Puks brevkasse: Barnebarnet tager for meget hensyn
At få alle med, at få alle til at tænke over, hvordan de selv kan gøre noget for klimaet, er her, du kan gøre en forskel.
Kunne du måske lave en temaaften på tv i lighed med den med træerne, hvor du viser menneskers egne klimainitiativer? Viser, hvad vi kan gøre der, hvor vi bor for at nedbringe CO2 udslippet og leve mere klimavenligt og bæredygtigt. Jeg er sikker på, at det vrimler med gode, konkrete og enkle idéer over hele landet, og du ville være den rette til at brede idéerne ud.
I mit eget boligområde med 100 villaer har jeg: 1. Sat skilt op ved vejen. ”Her bor en klimatosse. Kom ind og tjek din klimaviden, vind en klimakage.” (Jeg har lavet en klima-tipskupon og bagt klimagrise). 2. Sat et skab ud til vejen, hvor man kan tage en bog og sætte en bog. 3. Aftalt havevandring til foråret med nogle naboer for at se på, hvor i nabolaget der er bæredygtige tiltag (regnvandsopsamling, insekthotel, lad græsset vokse vildt osv.). 4. Bygget fuglekasser og insekthoteller sammen med børnene.
Marianne
Læs også: Ægtemand til Puk: Vi har ikke råd til alt det tøj, hun køber
Mange tak for dit inspirerende brev. Du kan være ganske rolig. Der kommer flere udsendelser med fokus på klima. Men lige nu er verden i krise, og vi står midt i en pandemi. Før corona var tiltag omkring klima som at sparke åbne døre ind, alle ville være med, men efter vi er havnet i den her virus, er hele klimatemaet trådt lidt i baggrunden. Det er forståeligt nok. Folk er bange, og så rykker man sammen om sig selv og sine nærmeste.
Læs også: Læser til Puk: Vi var ikke et hak bedre dengang
Min egen formodning er, at så snart vi er igennem corona, vil vi igen tage fat, hvor vi slap, og sætte snuden i sporet og arbejde meget mere med klima. Vi var kommet langt, og virussen har, hvor forfærdelig den end er, også åbnet vores øjne og ført os i en mere klimavenlig retning.
Mens vi venter på at Covid 19 bliver bekæmpet, er jeg glad for at læse om de tiltag, du selv har gjort. Det er sådan, de gode tiltag vil forplante sig. Folk behøver ikke være enige, men det er godt at tage stilling og blive udfordret.
Skal vi ikke begrave ordet klimatosse? Det er faktisk ikke tosset at interessere sig for den jord, vi bor på. Fortsæt endelig med at dele ud af din viden og dine gode idéer.
Kærlig hilsen Puk