Guide til udbetaling af Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) og pension

Mandag, 20. januar 2025
Bettina Post
Foto: Zunter Pictures/Wikimedia Commons
Har du også svært ved at finde ud af reglerne for udbetaling af opsparingen hos Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD)? Læs Bettina Posts svar til en læser her.
Socialt set
Bliver jeg modregnet i pension, hvis jeg får udbetalt Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD)? Få socialrådgiverens svar.

Hej Bettina

Jeg håber mit spørgsmål hører under din brevkasse. Jeg er pensionist, men jeg har stadig ikke fået min LD-opsparing udbetalt. Der står ca. 90.000 kr. Hvis jeg får dem udbetalt nu, bliver pengene så beregnet som en indkomst og modregnet i min pension?

Mvh, BM

Hej BM

Dit spørgsmål er helt inden for skiven, og da vi stadig er mange, som årligt modtager en opgørelse over, hvor mange penge vi har stående i Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), og hvordan årets afkast har været, vil jeg benytte lejligheden til at forklare lidt om, hvad det er for noget.

LD opstod på grund af høj inflation op igennem 1970'erne, hvor en indefrysning af den automatiske dyrtidsregulering skulle sikre, at løn og visse overførselsindkomster fulgte prisudviklingen. De penge, der blev indefrosset, blev placeret i en fond, som stadig fungerer som pensionsselskab for alle os, som ikke fik udbetalt dyrtidsportionerne i 1970'erne.

Dyrtidsreguleringen blev afskaffet i 1987, og det er kun de af os, som var i beskæftigelse i perioden 1. september 1977 til 31. august 1979, som har eller har haft opsparede dyrtidsmidler.

Pengene kan som udgangspunkt først udbetales, fra vi fylder 60 år, hvor vi også skal tage stilling til, om vi ønsker dem omlagt til en LD-aldersopsparing, hvilket giver en skatterabat. Pengene kan dog godt udbetales før, hvis vi er blevet tilkendt førtidspension (eller andre former for pension), er tilkendt erstatning for et vist tab af erhvervsevnen, er flyttet fra Danmark eller er ramt af livstruende sygdom.

LD fungerer altså som en slags pensionsopsparing, og udbetalingen har ingen betydning for din folkepension, medmindre du flytter pengene til en ratepension eller livrentepension. I så fald kan du risikere, at du får mindre i folkepension. Der er ingen øvre aldersgrænse for, hvornår du kan få pengene udbetalt, men når du fylder 70 år, skal LD kontakte dig og tilbyde dig at få dine penge.

De bedste hilsner Bettina

Socialt set

Har du brug for hjælp til at løse et problem indenfor socialområdet? Bettina Post har været socialrådgiver i 36 år og er klar til at svare på spørgsmål. Skriv på mail til bettina@familiejournal.dk