Socialt Set
Kan de smide mig ud?
Min 15-årige søn har fået sig nogle dårlige venner. De ryger, drikker og render rundt udenfor på alle tider af døgnet.
Jeg har prøvet alt for at få ham på rette vej, men han fortsætter den dårlige løbebane. Han kommer og går, som det passer ham, og han er fuldstændig ligeglad med, hvad jeg siger til ham. Hvad skal jeg gøre?
Jeg kan jo ikke fysisk tvinge ham til at blive hjemme, og hvis jeg smider ham ud hjemmefra, er jeg bange for, at det kun bliver værre.
Bedste hilsner Tine
Det er måske en ringe trøst, men jeg tror, at mange forældre til teenagere kan genkende din bekymring og afmagten over ikke længere at kunne trænge igennem til sine børn med gode råd og formaninger. Men 15-årige er helt naturligt ved at undersøge tilværelsens mange muligheder samtidig med, at de er i deres hormoners vold og ikke rigtig ved, hvem de selv er længere. De har det med andre ord rigtig svært.
Det er ikke det mindste usædvanligt, at de undervejs prøver både at ryge og drikke og rende hovedløse rundt om natten, men langt de fleste stopper med det igen efter en periode, fordi det harmonerer dårligt med at være frisk til at foretage sig noget fornuftigt i dagtimerne. Og det vil de fleste teenagere trods alt gerne, når de kommer lidt til sig selv igen.
Jeg er helt enig med dig i, at det hele formentlig kun bliver værre, hvis du ligefrem smider din søn ud hjemmefra, så det er næppe en vej at gå. Han er under ombygning, og det bedste, du kan gøre, er at forsøge at rumme hans måde at håndtere det på. Men det kan godt være en hård omgang, så find nogle ligesindede at støtte dig til. Hvis drengen har en far, eller der er andre voksne, som han måske lytter mere til lige nu, synes jeg du skal involvere dem. Måske kan de tale ham lidt til fornuft, og ellers giver det dig nogle at læne dig op ad, indtil det klinger af. Det er også muligt at få åben, anonym rådgivning i kommunen, ligesom Børns Vilkår tilbyder Forældretelefonen, hvor du kan få nogle gode råd.
Jeg bider mærke i, at du ikke skriver noget om kriminalitet eller stoffer. Havde du gjort det, ville jeg være mere foruroliget. Kommunen har både en forpligtelse til og en interesse i at forebygge kriminalitet blandt børn og unge, og det gøres bl.a. gennem SSP-samarbejdet, som er et samarbejde mellem skole, socialforvaltning og politi. Målet med samarbejdet er at forebygge kriminalitet og misbrug blandt børn og unge op til 18 år. Det gøres gennem alverdens indsatser lige fra råd og vejledning til forældre, undervisning i skoler, gadeplansmedarbejdere, forældrenetværk og meget mere. Så hvis du i virkeligheden går og er i tvivl om, hvorvidt der også foregår noget (små-)kriminelt, og din søn er på vej ud på sådan et vildspor, skal du tage fat i kommunen inden, det går rigtig galt.
De bedste hilsner Bettina