Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Det er en glad og imødekommende Helle Janner Hedegaard, der tager imod os i hjemmet i Aars. Hun udstråler livsglæde og mod på tilværelsen, og det er svært at forestille sig hende uden energi, trist og med størst lyst til at blive under dynen.
Men det er sådan, Helle i årevis har haft det, når efteråret og den mørke tid har erstattet de lyse sommermåneder. Vinterdepressioner har præget hendes liv, og hun kender symptomerne og ved, hvad der er på vej, når hun mærker dem.
– Jeg ved også, at jeg ikke er den eneste, der har det sådan, siger hun.
Derfor vil hun gerne fortælle om det mørke, der sænker sig i hende, når mørket bliver tæt uden for vinduerne – og om den kamp, hun har besluttet at kæmpe for sig selv.
Helle Janner Hedegaard er 39 år og arbejder i et fleksjob som grafisk designer og lærervikar. Hun er oprindeligt fra Vejle-egnen, men boede i 10 år i Viby J ved Aarhus, før hun for et par år siden kom til Aars for at flytte sammen med sin kæreste gennem tre et halvt år.
– Jeg har altid følt mig meget trist og uden energi om vinteren, og julen og december med alle lysene hjalp ikke. Det var derimod noget, jeg skulle leve op til, selv om jeg slet ikke orkede det. Men det var først efter en egentlig depression for omkring syv år siden, at jeg for alvor blev opmærksom på symptomerne og på, at det var vinterdepressioner, jeg led af. Siden har jeg handlet på det og er kommet ret langt, siger Helle.
Hun har diagnosen bipolar affektiv sindslidelse type 2, der er en psykisk lidelse med periodiske depressioner og mani. Hun ved derfor, at når hun rammes af vinterdepressioner, er der tale om sygdom, og hun kender depressionen fra sin værste side: Hendes far er depressiv, og Helle har oplevet, hvad det har betydet for hans livskvalitet. Derfor har hun besluttet, at hun ikke vil lade det ske for hende, og hun ved også, at hun kan handle på det. Hun har høstet en hel del erfaringer, som hun gerne vil give videre.
Læs også: Kom frisk gennem vinteren
– Jeg har været der, hvor det kunne tage tre timer bare at komme ud af sengen, da jeg var sygemeldt med depression. Og jeg ved, at vinterdepressionen kan sætte sig fast og blive til en egentlig depression. Derfor skal man passe på. Det er, som om en dyne bliver trukket op over én. Man har ingen energi, man er bare trist, og det kan gå ud over både sexlyst og socialt samvær med andre. Dermed kan det jo i høj grad også blive en belastning for parforholdet og for omgivelserne i det hele taget, siger Helle.
Hun har ikke været derude, hvor hun har haft selvmordstanker, og hun har det sådan, at skulle de komme, ville hun lade sig indlægge. I det hele taget har hun gjort sig mange overvejelser om sin situation, og de seneste to-tre år har hun haft det væsentlig bedre om vinteren, simpelthen fordi hun har villet det:
– For eksempel går det jo ikke bare at sove og sove, selv om man føler sig træt og har lyst til det. Tværtimod kan for meget søvn forværre sygdommen. Jeg har utallige gange sagt til mig selv, at jeg den næste dag vil stå tidligt op, men når det så bliver morgen, kan det være svært at holde fast i beslutningen. Derfor sørger jeg tit for at have aftaler, hvis jeg ikke skal på arbejde. Min skønne svigermor og jeg går tre gange ugentligt i et motionscenter, og så kommer hun kl. 8.45 og banker på døren. Jeg sørger også for at lægge tandlægebesøg og den slags tidligt om morgenen, så jeg er forpligtet til at stå op, fortæller Helle.
Læs også: At strikke hjalp Mette ud af stress og depression
At komme ud af sengen er vigtigt, og det næste er så at fylde dagen ud med noget, det kan modvirke depressionen.
– Her har min kæreste heldigvis en herlig bomuldshund, Bailey, der elsker at komme ud at gå. At komme ud i sollyset og luften er utrolig vigtigt, og det samme er den motion, man får. Jeg har oplevet, hvor godt det er at komme ud i naturen, og jeg har førhen sørget for, at en ven er kommet hen for at hente mig om morgenen. Så sørg for at få lavet nogle aftaler først på dagen, som du kan overholde, og så opfordrer jeg til brug af lysterapi, hvis man på grund af arbejde eller andre forhold ikke har mulighed for at komme ud i dagslyset, lyder et råd fra Helle.
Hun mener, at det er vigtigt at bruge sine venner og at være helt ærlig om vinterdepressionen:
– Det er jo en usynlig sygdom, som man ikke kan se som et brækket ben. Jeg kan godt i vinterhalvåret arrangere noget med veninder, men de ved udmærket, at jeg måske på dagen alligevel siger fra, fordi jeg ikke har overskud. Det skal der være plads til, men det kræver åbenhed. Åbenhed og ærlighed er nøgleord, og det samme er glæde. Hvad gør dig rigtig glad? Hvad giver dig energi? Find frem til det og dyrk det. Jeg elsker at male, og det gør jeg flittigt for at tanke op med energi og glæde, siger Helle.
Hun mener, det er vigtigt at søge hjælp i tide og har selv fået hjælp hos både psykologer og psykiater:
– Jo længere, man kommer ned i et hul, jo sværere er det at komme op. Derfor synes jeg, man skal gå til sin læge på et tidligt tidspunkt, når man får mistanke om en vinterdepression. Alle kan blive mere trist i den mørke tid, men når man for alvor føler sig totalt tappet for energi og bare vil sove tiden væk og ikke føler glæde ved noget, er der meget, der tyder på en vinterdepression. Det skal man altså tage alvorligt i tide.
Læs også: Ung kvinde til Puk Elgård: Det er svært at tage al min mors tungsind ind
Mens vi snakker, går yderdøren op.
– Hej, lyder det gennem huset, og det er Helles kæreste, Morten, der øjeblikket efter står i køkkenet og skænker sig en kop kaffe. Han er serviceleder på Vesthimmerlands Gymnasium og har nu fyraften. Morten har ikke oplevet Helles vinterdepressioner, da de var værst, men han har oplevet dem, og det har ikke altid været sjovt:
– Det kan være enormt irriterende, når hun ikke bare står op. Jeg går jo i krig med dagen og alt det, der skal gøres, og så kan det være svært at forstå, at Helle ikke bare gør det samme. Men det er en sygdom, og det skal man acceptere. Jeg tror, at forståelse og accept er enormt vigtigt, siger Morten.
Helle nikker:
– Ja, Morten er god til at sige, at han lige trænger til at gå en tur, og om jeg ikke vil med. Så kommer det til at virke, som om det er ham, der trænger til at gå, og ikke bare et forsøg på at få mig ud og lufte hunden, smiler Helle.
Halvdelen af tiden er Mortens børn, Malthe på 10, Magnus på 13 og Naja på 16 år i huset, og det er med til at holde Helle godt i gang på tidspunkter, hvor hun ellers føler sig energiforladt.
– Jeg kan jo ikke byde dem, at jeg aldrig vil være med til at spille kort eller andet sjovt, siger hun.
Helle ved, at hun har en bipolar sindslidelse, der gør, at hun nok aldrig slipper helt af med vinterdepressionerne. Men hun ved også, at det ikke må ødelægge hendes livskvalitet.
Helles gode råd
Søg hjælp i god tid, helst allerede når symptomerne begynder at melde sig
Vær ærlig og åben over for venner og familie
Lav aftaler, så du kommer op om morgenen
Kom ud i dagslyset på vandreture – også når dagen er mørk
Brug lysterapi, hvis du på grund af arbejde eller andet ikke kan komme ud
Find ud af, hvad der gør dig glad – og dyrk det
Sig til dig selv, at du ikke vil finde dig i dårligere livskvalitet. Og gør noget for det
Husk at fejre de små succeser, hold fokus på det positive