Kære Puk
Min datter behandler mig nedladende
Pia var alt for polstret, og selv med sin rollator kunne hun ikke gå over i Rema 1000. Chokoladen, morfinen og antidepressiverne lå på bordet lige ved siden af lænestolen, og hendes søstre tænkte ”åh nej”, hver gang de hørte, at det igen var hende, der var i telefonrøret.
Pia Mølbæk var 39 år. Fyrre, fed og færdig. Det var virkeligheden lige om lidt. For Pia kunne ikke mere.
– I ugerne op til min 40-års fødselsdag var jeg kommet så langt ud, at jeg enten måtte begå selvmord, eller også måtte jeg begynde at leve, siger Pia.
Som hun nu sidder her i sofaen i sin lejlighed i Kalundborg, ser hun supertjekket ud, slank, smart i håret og med glimt i øjet. Men stemmen dirrer. Det er to år siden og stadig svært at tale om.
– Egentlig havde jeg mest lyst til at leve, men jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle gøre det, forklarer hun.
Og det er ganske paradoksalt. For Pia har altid set sig selv om en stærk pige, der klarede sine tre drenge, tog to uddannelser og passede på sin alkoholiserede mor hjemme på Bornholm – hun kunne og skulle det hele.
Der var bare én ting, som Pia aldrig havde lært, og det var at passe på sig selv. Og så er det lige meget, hvor gode intentioner man har om at passe sin familie, pleje de syge og redde hele verden. Det hele starter med én selv.
Læs også: Katrine på 17 tabte 25 kilo
Da hun var midt i 20’erne, brød hun op fra Bornholm – og tog efterfølgende en perlerække af dårlige beslutninger. Hun havde ondt i kroppen, ondt i sjælen og et utal af diagnoser fra diskusprolaps og galdesten til depression og bipolar affektiv.
Medicinskabet voksede, doserne steg – og Pia blev mere og mere ulykkelig. Og større og større. Da hun var allerstørst, ville hun slet ikke på vægten, for den ville nok have skreget 120 kilo i hovedet på hende.
– Pillerne tog min mæthedsfølelse, så jeg puttede bare i munden. Og jo mere slik, jeg spiste, desto mere træt blev jeg. Og den stærke smertestillende medicin dopede de følelser, der alligevel stak op.
Den 26. februar for to år siden fandt hun ind til den stærke kvinde inde i hende, og med en helt unik målbevidsthed skar hun først én morfin-dosis væk.
– Det gik godt i et par dage, og så kom gennembrudssmerterne, og de varede i tre uger, hvor jeg rystede og havde det som influenza gange 40, fortæller Pia. Efter de tre uger fjernede hun endnu en dosis medicin og fik nye gennembrudssmerter – og sådan fortsatte hun.
Samtidig og med lige så stor viljestyrke gik hun i gang med motionen. Første dag kunne hun gå 70 meter med rollatoren, næste dag 71 meter …
Langsomt gik det den rigtige vej – for så at dykke voldsomt efter et par måneder.
I takt med, at Pia trappede sig selv ud af medicinen, fik hun det værre og værre psykisk. For nu blev følelserne ikke dopet, og hun kunne mærke alt det, hun slet ikke havde lyst til at mærke.
I dag har motionen på sin vis overtaget rollen som det, der holder følelserne på afstand, men Pia er meget opmærksom på, at hun ikke mere lukker følelserne ude hele tiden. Ugen igennem har hun et program, der byder på styrketræning, cykling, svømning og mindfulness, men i weekenden ved hun med sig selv, at hun skal tage den med ro. Lige meget hvor meget lyst hun har til at være i aktion, tvinger hun sig selv til at tage et par dage med ro, hvor hun prøver at komme overens med de følelser, hun nu engang har.
I løbet af de to år, der nu er gået, er Pia vægtmæssigt blevet næsten halveret – hun vejer nu 68 kilo og har muskler, der kan gøre en arbejdsmand misundelig. Og så har hun lært at passe på sig selv.
Læs også: Jane tabte 25 kilo: - Jeg var sukkernarkoman
Igen i år kårer Familie Journal Årets Taber, nemlig en person, der har tabt sig på en måde, der har vundet omgivelsernes respekt. Her har vi præsenteret Pia, og har du et forslag til en kandidat, er du velkommen til at skrive til slank@familiejournal.dk.
Når årets kandidater er præsenteret, udvælges en vinder, som belønnes med et rejsegavekort på 15.000 kr. til Kulturrejser Europa. Med det i hånden kan vinderen og en ledsager komme for eksempel på en uges ferie til Italien, Portugal eller Spanien.
Læs mere om rejserne fra Kulturrejser Europa på kulturrejser-europa.dk.