Til knallerttræf: Hakkede maskiner i Hakkemosen

Tirsdag, 3. september 2024
Johan Isbrand
Foto: Mikael Rieck
Interessen for knallerter og det dertil hørende fællesskab er støt stigende. Vi var med, da det første sjællandske knallerttræf nogensinde løb af stablen i Høje Taastrup.
At brænde dæk af hører blandt de klassiske sysler for førere af tohjulede motorkøretøjer. På knallerttræffet i Høje Taastrup var der en ”brændebane” til formålet.
At brænde dæk af hører blandt de klassiske sysler for førere af tohjulede motorkøretøjer. På Sjællands første større knallerttræf i Hakkemosen i Høje Taastrup findes der en ”brændebane” til formålet.

Der er bestemte øjeblikke fra teenageårene, som flertallet af os kan tænke tilbage på med varme følelser. Et af dem handler om at kunne indtage førersædet på et motoriseret køretøj for første gang. Og for manges vedkommende vil det pågældende køretøj være en knallert. Især hvis man tilhører de generationer, der ikke behøvede et særligt knallertkørekort for lovligt at kunne manøvrere vidunderet.

For en del knallertkørere – primært af hankøn – varer interessen ved. Og derfor finder man over hele landet klubber af dedikerede entusiaster, der nyder at passe, pleje, ombygge og køre på deres maskiner. De senere år har begejstringen for knallerter fået yderligere brændstof via diverse tv-programmer. Ikke mindst har TV 2’s Peter Ingemann spredt glæde, når han har indtaget landevejene på sin Puch Monza Juvel. Når det gælder de større træf, hvor danskere har mødtes og dyrket interessen for de tohjulede maskiner, er det kun jyderne og fynboerne, der har været beriget med sådanne. Indtil for nylig, hvor Sjællands første knallerttræf fandt sted i Hakkemosen i Høje Taastrup.

Naturområdets navn kan spores tilbage til bondegården Hakkemosegaard, som midt i 1800-tallet blev til Hakkemose Teglværk. Men for træffets deltagere, der har styr på jargonen i miljøet, vil navnet kalde på grinet. Har man rodet med knallerter i garagen, vil man nemlig vide, at køretøjerne både kan tunes, bores og hakkes med henblik på at få maskinerne til at køre stærkere. Ja, til tider endog betydelig stærkere, end politiet tillader, hvilket dog ikke behøver at give en gammel knallertelsker nervøse trækninger. De samtaler, dette blads udsendte har med folk på træffet, peger i hvert fald på, at færdselspolitiet i dag går benhårdt efter de unge trafikanter og sjældent kigger en midaldrende herres ombyggede Puch Maxi efter i sømmene.

Familiefædre på hjul

Det er den frivillige forening MP Event, der har taget initiativ til træffet. Dennis Fuller Møller og Sheila Søgaard fra foreningen har selv en brændende interesse for knallerter og har længe følt, at de sjællandske entusiaster manglede et årligt lokalt træf.

På afstand kan de gæve gutter fra den københavnske aflægger af knallertklubben Maxi Maniacs muligvis tage sig skræmmende ud. Men de er blot en flok glade familiefædre på knallerter.
På afstand kan de muligvis tage sig skræmmende ud. Men den københavnske aflægger af Maxi Maniacs er blot en flok glade familiefædre på knallerter.
Foto: Mikael Rieck

– Så vi har taget fat i en række af klubberne, og vi har været flittige med ophængning af plakater i hele hovedstadsområdet. Som resultat har vi haft omkring 150 betalende tilmeldte. Det er dels folk, der har meldt sig til lørdagens store, fælles køretur, og dels deltagere, der overnatter på pladsen i telt, fortæller Dennis.

En forsamling, der umiddelbart tiltrækker sig opmærksomhed, er den seneste aflægger af klubben Maxi Maniacs, der i årevis har huseret i Esbjerg, Horsens, Aabenraa og Odense, men nu også har etableret sig i København. Afdelingens 38-årige formand, Michel Bregnhøj, siger:

– Min egen interesse i fænomenet er ret ny. For fire år siden lærte jeg Maxi Maniacs at kende via tv-serien ”Vild, vild vestkyst”. Det fik mig til at danne min egen klub. Vi sås med dem til arrangementer landet over og blev venner med dem. Og i dag udgør vi altså deres københavnske forgrening. Vi er alle familiefædre. Fællesskabet omkring knallerterne er vores måde at stresse af og være drengerøve på. Efter en god, lang tur er vi fuldt ladet op med oplevelser og klar til dagligdagen og familielivet igen.

Da den gamle knallertentusiast, journalisten og nyhedsværten Erkan Özden, tilmeldte sig knallerttræffet i Hakkemosen, havde han ikke regnet med at blive gjort til æresmedlem af klubben Rebellerne.
Da den gamle knallertentusiast, journalisten og tv-værten Erkan Özden, tilmeldte sig knallerttræffet, havde han ikke regnet med at blive gjort til æresmedlem af klubben Rebellerne med rygmærke og det hele.
Foto: Mikael Rieck

Blandt gæsterne finder vi også en ægte kendis i skikkelse af tv-journalisten Erkan Özden. Og han er der ikke i kraft af sit arbejde, men af ren og skær interesse.

– Jeg er opvokset i Taastrup og har hygget mig med knallerter, siden jeg var teenager. Min nuværende maskine er en Puch Maxi fra 1987, som har tilhørt min kollega Ole Ryborgs far. Jeg blev 14 år igen, da jeg satte mig op på den. Så da jeg hørte om træffet, meldte jeg mig til. Arrangørerne bemærkede mit navn på listen, så de henvendte sig og spurgte, om ikke jeg ville have æren af at køre forrest under den fælles køretur. Og som om det ikke var skægt nok i sig selv, har knallertklubben Rebellerne fra Hornsherred gjort mig til æresmedlem, griner skærmtrolden, hvorpå han vender sig om og fremviser klubbens rygmærke som bevis.

Drengene i overtal

Midt på pladsen for træffet er der opstillet diverse baner, og lørdag eftermiddag står den på diverse konkurrencer og kåring af blandt andet årets labyrintmester, årets vinder i disciplinen ringridning på knallert og årets brænder. Sidstnævnte er køreren med de fremmeste evner inden for afbrænding af dæk på den såkaldte brændebane.

Som læseren måske har bemærket, er kvindekønnet massivt underrepræsenteret på træffet. Men de kvindelige knallerttosser findes derude, kan Sheila fra MP Event fortælle.

– I flere klubber har vi set, at medlemmernes koner og kærester simpelthen laver deres egne klubber. Det er blandt andet tilfældet i Puch Maxi Danmark, der huserer i Helsingør. I bureauet arbejder jeg primært med sociale medier og har også gjort en indsats for at få kvinderne i tale. Måske er det lykkedes til næste gang, vi holder træf, siger hun.

Det lykkes os dog at finde en fuldblods knallertpige, nemlig 25-årige Victoria Otten fra Aabenraa, der til daglig arbejder som bartender og barista.

– Jeg har kørt på en rød Puch Maxi, siden jeg var 16. Og arrangørerne af træffet her fortjener ros for deres heftige markedsføring med utallige plakater i hele hovedstadsområdet. Jeg opdagede dem selv tilfældigt, da jeg tidligere på sommeren var i København. Og det er grunden til, at jeg er med i dag, siger Victoria.

Knallertentusiasten Victoria Otten fra Aabenraa har ikke sin egen Puch Maxi med på knallerttræf i Høje Taastrup, men hun har til ære for fotografen fundet én nøjagtig mage til.
Knallertentusiasten Victoria Otten fra Aaabenraa har ikke sin egen Puch Maxi med på træf i Høje Taastrup, men hun har fundet én nøjagtig mage til.
Foto: Mikael Rieck